Categories: Δήμοι

Δημοτικό συμβούλιο Αθήνας: Αντιπαράθεση για το κτήμα Δρακόπουλου

Έντονοι διάλογοι υπήρξαν στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ερυθρού Σταυρού για το κτήμα Δρακόπουλου. Στο επίκεντρο τέθηκαν ζητήματα χρήσης και ιδιοκτησίας.

Το «Κτήμα Δρακόπουλου» αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πράσινους πνεύμονες στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των Ανω Πατησίων. Εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 9 στρεμμάτων, σε δύο οικοδομικά τετράγωνα επί της οδού Πατησίων. Το ένα (Πατησίων 356) αποτελεί οικοδομήσιμο χώρο. Το δεύτερο (Πατησίων 358) έχει χαρακτηριστεί χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και εντός του βρίσκονται οι δύο διατηρητέες «Βίλες Δρακόπουλου». Η έκταση κληροδοτήθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό το 1977.

“Με λίγα λόγια, με την προωθούμενη σύμβαση που μπήκε στο δ.σ., φαίνεται πως το «Κτήμα Δρακόπουλου» δανείζεται προσωρινά στον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να το αναμορφώσει και μετά να το επιστρέψει στον ΕΕΣ, ο οποίος θα έχει μια «καλλωπισμένη αυλή» σε έναν χώρο που πιθανόν μελλοντικά να οικοδομηθεί περαιτέρω” (ανέφερε σήμερα σε ρεπορτάζ της για το θέμα η ΕΦΣΥΝ)

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν το «Κτήμα Δρακόπουλου» να αποδοθεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου στη γειτονιά, με παράλληλη αποκατάσταση των κτιρίων.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, λέγοντας ότι παρά τις διαφωνίες και τα σενάρια γύρω από τη σύμβαση, η γραμμή είναι κοινή. Πράσινος χώρος, ελεύθερος χώρος, παγκάκια, όργανα γυμναστικής κτλ.

“Τι δεν θα αρέσει δηλαδή στον κόσμο; Ο κόσμος θα το χρησιμοποιεί όπως πριν”, πρόσθεσε ο αρμόδιος εισηγητής.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει στρατηγική από τον Δήμο Αθηναίων ούτε για το ζήτημα των χρήσεων, ούτε για το ζήτημα της ιδιοκτησίας, ούτε για το κτηριακό» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Ανοιχτή Πόλη. «Είναι σαν να δεχόμαστε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει τον πρώτο λόγο για το σύνολο της έκτασης», πρόσθεσε.

«Μην προχωρήσετε σε αυτή την συμφωνία. Μην υπογράψετε τη μεταφορά της κυριότητας ενώς χώρου αυτής της έκτασης σε αυτή την περιοχή. Κάντε πράξη την ανάπλαση. Ας διαμορφώσουμε το πάρκο και ας ψάχνουν για κυριότητες», είπε ο Νίκος Σοφιανός από τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας.

Η αντιπολίτευση (Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα), καταψήφισε τη συμφωνία, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Comments are closed.


Recent Posts

Rapid tests Covid σε 197 σημεία

Κινητές Ομάδες Υγείας σε 197 σημεία ανά τη χώρα θα έχει σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ, για δωρεάν δειγματοληπτικούς…

7 λεπτά ago

La Repubblica: 20 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στην Ιταλία για την χρήση Ιταλογαλλικού αντιπυραυλικού συστήματος

Όπως μεταδίδει σήμερα η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica, 20 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε στρατώνες λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Ρώμη,…

4 ώρες ago

Καρράς: Έχασε πολλά κιλά και χαμογελά ξανά μετά την περιπέτεια της υγείας του

Σοβαρή περιπέτεια υγείας πέρασε πριν λίγο καιρό ο Βασίλης Καρράς, από την οποία βγήκε νικητής. Ο τραγουδιστής αναγκάστηκε να απέχει…

6 ώρες ago

Ζιακοπούλου: Τοπικές βροχές Τρίτη και Τετάρτη

Πιο συννεφιασμένο και βροχερό θα είναι το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη στη χώρα μας σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ…

6 ώρες ago

Ανοίγει και πάλι το λιμάνι της Χίου

Επαναδρομολογεί τα πλοία της στο λιμάνι της Χίου η ATTICA GROUPS μετά την επιστολή της σχετικής απόφασης του Λιμενικού Ταμείου…

6 ώρες ago

Amazon: Νέες απολύσεις με περικοπή ακόμα 9.000 θέσεων εργασίας

Άλλες 9.000 θέσεις εργασίας θα περικόψει η Amazon και θα προστεθούν στις 18.000 απολύσεις που ήδη ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε…

6 ώρες ago