δημοτική-αστυνομία-θεσσαλονίκης-115-000-κλ-84736
ΔΗΜΟΙ | 20.10.2016 | 16:41

Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης: 115.000 κλήσεις & 2,5 εκατ. έσοδα για το δήμο

Περίπου 115.000 κλήσεις έκοψε η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης στη διάρκεια ενός έτους λειτουργίας της, από τις οποίες προκύπτει πως ένας στους δέκα οδηγούς (ποσοστό 10,9%) παρκάρει σε ράμπες, θέσεις ΑΜΕΑ, διαβάσεις, πεζοδρόμια και πεζοδρόμους στο κέντρο της πόλης. Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο, παρουσία και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας (Σεπτέμβριος 2015 – Σεπτέμβριος 2016).

Αναλυτικά σ’ αυτό το δωδεκάμηνο κόπηκαν 114.709 κλήσεις, με μέσο όρο κάθε μήνα τις 8.823, που απέφεραν στον δήμο Θεσσαλονίκης έσοδα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Το 92% αυτών των παραβάσεων βεβαιώθηκαν σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης και μόλις το 8% περιφερειακά. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, μέσω τηλεφωνημάτων, ενημέρωσαν τη δημοτική αστυνομία, στη διάρκεια του δωδεκάμηνου, για παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Συνολικά, ο αριθμός των καταγγελιών φτάνει σε 2.417, με την ανταπόκριση από την πλευρά των δημοτικών αστυνομικών να ανέρχεται στο 82% και μέσο χρόνο τα 13,57 λεπτά.

“Η δημοτική αστυνομία δεν είναι μπαμπούλας. Είναι βοηθός και υποστηριχτής του πολίτη”, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας πως “δεν βγάζουμε τους αστυνομικούς στους δρόμους για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για να συμμορφωθούν οι οδηγοί”. Επιδίωξη της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να γίνουν ανταποδοτικά τα πρόστιμα από τις παραβάσεις, ώστε να προσληφθούν περισσότεροι δημοτικοί αστυνομικοί και να φτάσει η δύναμη του Σώματος -που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 67 άτομα- στα 250. “Με τον τρόπο αυτό”, όπως είπε ο κ.Μπουτάρης, “θα καλύψουμε όλη την πόλη και δεν θα επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός”.

“Είναι ένας αγώνας, εδώ και ένα χρόνο, για να μπει τάξη στο κυκλοφοριακό με επαγγελματισμό, ευγένεια και αποτελεσματικότητα. Τα στοιχεία είναι πολύ καλά, είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά που γίνεται, όχι όμως και από την εικόνα της πόλης” πρόσθεσε από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία, Λευτέρης Κιοσέογλου.

Έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Μέσα στις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας είναι και οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια ενός έτους, πραγματοποιήθηκαν 962 έλεγχοι (μηνιαίος μέσος όρος 96).

“Στόχος μας είναι οι έλεγχοι να διπλασιαστούν μέσα στον επόμενο χρόνο”, υποστήριξε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πέτρος Παπαφίλης, αναπληρωτής προϊστάμενος διεύθυνσης της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Από αυτούς τους ελέγχους, που γίνονται από μεικτά κλιμάκια αστυνομικών και δημοτικών αστυνομικών, διαπιστώθηκε πως το 69,5% των παραβάσεων αφορούσε άδεια κοινοχρήστου χώρου και το 21% άδεια μουσικής, ενώ το 45,88% των καταστημάτων που ελέγχθηκαν είχαν τουλάχιστον μία παράβαση.

Γνήσιο υπογραφής κατ’ οίκον

Για τη διευκόλυνση των δημοτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας οι δημοτικοί αστυνομικοί μεσολάβησαν σε συνολικά 3.012 περιπτώσεις για το γνήσιο της υπογραφής κατ’ οίκον.

Πρόκειται για ανθρώπους που δυσκολεύονται να μετακινηθούν και δεν μπορούν να μεταβούν στα ΚΕΠ για να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής, προκειμένου να τακτοποιήσουν διάφορες εκκρεμότητες τους και σε αυτή την περίπτωση μεσολαβεί η δημοτική αστυνομία, με μέσο όρο αναμονής τις δύο εργάσιμες ημέρες.

Κλήσεις και σε δίκυκλα

Κλήσεις και σε οδηγούς δικύκλων, που παρκάρουν παράνομα σε πεζοδρόμια και όχι στους ειδικούς χώρους ειδικής στάθμευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει ξεκινήσει να κόβει η δημοτική αστυνομία.

Εδώ και περίπου ένα μήνα πραγματοποιούνται έλεγχοι στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπως επίσης στα πεζοδρόμια των οδών Αλεξάνδρου Σβώλου, Καρόλου Ντηλ και Βασιλέως Ηρακλείου.

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία

Με στόχο να εκπαιδευτούν τα παιδιά και να γίνουν σωστοί οδηγοί μεγαλώνοντας, η δημοτική αστυνομία θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία της πόλης. Μάλιστα, ο δήμαρχος κ.Μπουτάρης εξέφρασε την πρόταση να δημιουργηθούν πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στις αυλές των σχολείων.