δημοτική-αρχή-πειραιά-δείχνει-το-πιο-σ-795007
ΔΗΜΟΙ | 26.01.2022 | 09:16

Δημοτική αρχή Πειραιά: Δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο στους εργαζόμενους

Το πιο σκληρό της πρόσωπο δείχνει στους εργαζόμενους η δημοτική αρχή Πειραιά εν μέσω κακοκαιρίας.

Τις ημέρες που επικρατούν θερμοκρασίες δριμύ ψύχους η δημοτική αρχή Πειραιά επιβάλλει στους εργαζόμενους να πραγματοποιούν εργασίες σε εξωτερικούς χώρους (κυρίως καθαριότητας, αποκομιδή – οδοσάρωση), όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 4ο Κελσίου δεν πραγματοποιούνται εργασίες σε εξωτερικό χώρο. Εκτός αυτού, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν χορηγούνται όλα και σε όλους.

Αναλυτικά του ΣΟΜΕΔΠ: 

Με την χώρα να βρίσκεται κυριολεκτικά στην κατάψυξη και με το χάος που δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι επί 24ωρου και πλέον στην Αττική Οδό, απροσπέλαστοι κεντρικοί δρόμοι, διακοπή λειτουργίας της συγκοινωνίας, διακοπές ηλεκτροδότησης, εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας τους και άλλα τέτοια ευτράπελα, η δημοτική αρχή Πειραιά έδειξε για άλλη μια φορά το σκληρό της πρόσωπο στους εργαζόμενους του δήμου.

Από καταγγελίες εργαζομένων στο Σωματείο μας, τις ημέρες που επικρατούν θερμοκρασίες δριμύ ψύχους η δημοτική αρχή Πειραιά επιβάλλει στους εργαζόμενους να πραγματοποιούν εργασίες σε εξωτερικούς χώρους (κυρίως καθαριότητας, αποκομιδή – οδοσάρωση), όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 4ο Κελσίου δεν πραγματοποιούνται εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν χορηγούνται όλα και σε όλους, (μόνο σε μόνιμους και αορίστου χρόνου δίνονται ΜΑΠ από το ψύχος)  καταλαβαίνει κανείς σε τι δοκιμασία βάζουν τους εργαζόμενους και σε τι κίνδυνο βάζουν την υγεία και την ασφάλεια τους.

Όταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας  έχει κηρύξει γενική αργία για 24 και 25 Ιανουαρίου  (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φυλ. 187 / 24-1-2022, αρ. απόφασης 14911 και ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φυλ. 189 / 25-1-2022, αρ. απόφασης 14914) με εξαίρεση τις υπηρεσίες η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για την διαχείριση του φαινομένου, η δημοτική αρχή Πειραιά και η αρμόδια εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος στέλνει mail στους διευθυντές για την λειτουργία όλων των υπηρεσιών.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι να σταματήσουν να βλέπουν τους εργαζόμενους για αναλώσιμους στα γρανάζια της «ανάπτυξης». Να σταματήσουν να βάζουν το οικονομικό όφελος πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Γι’ αυτή την εξοργιστική πραγματικότητα δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε τα  ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακραία αντιλαϊκή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γιατί έργα σύγχρονα και αναγκαία που έχει ανάγκη ο λαός μας σήμερα για να προστατευτεί και να ζήσει με ασφάλεια δεν αποδίδουν τα κέρδη που θέλουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και λοιποί μεγάλο-επιχειρηματίες. Γι’ αυτό και προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την ατομική ευθύνη και μηνύματα του 112 να σκούζουν «μείνετε σπίτι για να σωθείτε».

Οι εργαζόμενοι στους χώρους των δήμων είδαμε από «πρώτο χέρι», αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, τη «γύμνια» του κράτους και της τοπικής διοίκησης που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά ως σήμερα απέναντι σε καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Αποτελεί πλέον κανόνας το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε, γενικά η εργατική λαϊκή οικογένεια να είναι εκτεθειμένη.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή Πειραιά,

  • να χορηγήσει άμεσα όλα τα Ατομικά Μέσα Προστασίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτά κατά του ψύχους, σε όλους τους εργαζόμενους που τα δικαιούνται χωρίς διακρίσεις,
  • να μεριμνήσει για μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να είναι προφυλαγμένοι από τις χαμηλές θερμοκρασίες
  • οι εργασίες να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες, που έχουν σχέση και μόνο με την πολιτική προστασία.
  • Εφαρμογή των αποφάσεων γενικής αργίας του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φυλ. 187 / 24-1-2022, αρ. απόφασης 14911 και ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φυλ. 189 / 25-1-2022, αρ. απόφασης 14914).
  • Να μην χρεωθεί καμία θεσμοθετημένη άδεια στους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το Σάββατο 29 Γενάρη στις 11:30 το πρωί στο Σύνταγμα, να δυναμώσουμε τη φωνή και τον αγώνα μας για όσα δικαιούμαστε και για την προστασία της ζωής μας.  Να συναντηθούμε σε μια μεγάλη συγκέντρωση και να υποδεχθούμε για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους συνάδελφούς μας από την Πάτρα που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής, του Εργατικού Κέντρου και εργατικών σωματείων, θα διαδηλώσουν στην Αθήνα γι αυτά που και για μας αποτελούν ανάγκη.