Δήμος Βύρωνα: Τι περιλαμβάνει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Ανακοίνωση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων έβγαλε ο Δήμος Βύρωνας.

Αναλυτικά, τονίζεται:

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων – το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων – είναι η στρατηγική και ο σχεδιασμός για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με εστίαση στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Καταθέσαμε το Τοπικό Σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με πολίτες και φορείς του Δήμου, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δόθηκε ο λόγος σε όλους τους φορείς και τους δημότες του Δήμου μας.

Η πρότασή μας στηρίζεται στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων με αποφυγή της ταφής και της καύσης, με έμφαση στον αποκεντρωμένο χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων. Προτείνουμε την επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος ανακύκλωσης διαλογής στην πηγή και την κομποστοποίηση.

Λάβαμε υπόψιν και αποδεχτήκαμε προτάσεις που τέθηκαν στη Διαβούλευση που έλαβε χώρα σε δύο φάσεις (Επιτροπή Διαβούλευσης και συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου). Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία μιας διαβούλευσης.

Τα περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η διαχείριση των αποβλήτων θα έχει 100% δημόσιο χαρακτήρα. Όποιος αμφιβάλει δεν έχει παρά να διαβάσει το Τοπικό Σχέδιο. Από που προκύπτει όλη αυτή η επιχειρηματολογία περί εισόδου των ιδιωτικών εταιρειών στην καθαριότητα;

Οι κατηγορίες περί ιδιωτικοποίησης είναι αβάσιμες, αστήρικτες και εκπορεύονται από συγκεκριμένα “κέντρα” είτε εκ του πονηρού, είτε από αφέλεια, από άτομα και συλλογικότητες που δεν έχουν παρουσιάσει ΚΑΜΙΑ αντιπρόταση.

Το σημερινό μοντέλο είναι φιλοεργολαβικό καθώς δε θέλει τοπικά σχέδια και αποκεντρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Δε θέλει ήπιες εγκαταστάσεις που θα διαχειρίζονται από τους ΟΤΑ, αλλά κεντρικές εγκαταστάσεις (όπως π.χ. στη Φυλή) έτσι ώστε να ελέγχεται το κύκλωμα το οποίο ευνοεί τους ιδιώτες και τους εργολάβους εις βάρος των πολιτών. Ένα σύστημα που κερδοφορεί από τη μεταφορά, την επεξεργασία και την ταφή στις κεντρικές εγκαταστάσεις.

Το Τοπικό Σχέδιο “ενοχλεί” καθώς ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης των απορριμμάτων, από τη στιγμή που η αποκομιδή και η επεξεργασία των ανακυκλούμενων θα γίνεται από τις οργανωμένες δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται.

Το Τοπικό Σχέδιο θα έχει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης όπως προβλέπει το ΕΣΔΑ, ευνοώντας τους πολίτες, αλλά και το περιβάλλον. Ποια είναι τα οφέλη:

Εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά κεφάλαια.

Καλύτερη καθαριότητα. Πρόκειται για την καθαριότητα μιας ολόκληρης πόλης με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και φυσικά για το περιβάλλον.

Μείωση των δημοτικών τελών. Οι πολίτες δε θα καλούνται πλέον να καλύπτουν υπέρογκα τέλη για την καθαριότητα.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο Δήμος θα έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να αναλάβει το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η αύξηση του προσωπικού. Μη ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες στην καθαριότητα είναι ανταποδοτικές.

Ο Δήμος Βύρωνα, με βάση το Τοπικό Σχέδιο Δράσης, στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και δεν περιμένει ούτε από την κεντρική εξουσία, ούτε από τους εργολάβους, λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Βύρωνα.

Πρωτοπορεί και αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δημοτικής διαχείρισης των αποβλήτων που εξασφαλίζει σημαντικό οικονομικό , περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό όφελος για τους πολίτες του.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ, ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!