δήμος-ρόδου-καθυστερεί-την-αποτίμηση-757521
ΔΗΜΟΙ | 04.04.2022 | 15:16

Δήμος Ρόδου: Καθυστερεί την αποτίμηση ΜΑΠ και γάλακτος σε χρήμα για εργαζόμενους

Δήμος Ρόδου: Διευκρινήσεις σχετικά με την αποτίμηση ΜΑΠ και Γάλακτος σε Χρήμα για εργαζόμενους του δήμου Ρόδου, ζητά η συνδικαλιστική παράταξη Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της, με 3 παρεμβάσεις στις 09-12-21, 31-01-22 και 06-03-22 είχε αναδείξει την «σκόπιμη» καθυστέρηση της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τα όσα ανέφερε στην 229/21 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμίζουμε τη δημόσια υπόσχεση ότι οι εκκρεμότητες για την αποτίμηση σε Χρήμα των ΜΑΠ που αφορούσαν τους αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους ή τους μεταταγμένους ή αποβιώσαντες θα εντάσσονταν στην αποτίμηση του Γάλακτος τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση τονίζεται:

Η πρόσφατη απόφαση 62/22 του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την αποτίμηση του Γάλακτος σε Χρήμα αποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις μας έφεραν αποτέλεσμα! Όμως, διαβάζοντας προσεκτικά την ως άνω απόφαση οφείλουμε να κρατήσουμε μικρό καλάθι! Εκτιμούμε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και λάθη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι:

  • δεν αναφέρει το παραμικρό για την αποτίμηση των ΜΑΠ σε Χρήμα για όσους ήταν σε εκκρεμότητα από την 229/21 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • παραβλέπει αρκετές περιπτώσεις όπου δικαιούχοι λόγω ειδικότητας ή χώρου εργασίας εκ παραδρομής δεν τους έχει γίνει πλήρη αποτίμηση των ΜΑΠ σε Χρήμα, σύμφωνα με τα όσα είδη προβλέπονται στην ΚΥΑ.
  • δεν έχουν αναρτηθεί οι λίστες των δικαιούχων, ούτε έχουν αυτές σταλθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ή και στο Δ.Σ. το Συλλόγου μας, ώστε όχι μόνο να ενημερωθούν οι δικαιούχοι, αλλά κυρίως να ελεγχθούν τα στοιχεία και οι λίστες.

Δυστυχώς, η «κακογραμμένη» 62/22 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μας επιτρέπει κανένα εφησυχασμό! Αντιθέτως, ως παράταξη οφείλουμε να μεριμνήσουμε ώστε τα ζητήματα και όλα τα έγγραφα για την αποτίμηση ΜΑΠ και Γάλακτος σε Χρήμα να έρθουν προς συζήτηση – διερεύνηση εντός του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Όπως προαναφέραμε εκτιμούμε ότι υπάρχουν εκ παραδρομής παραλείψεις και λάθη, π.χ. για την αποτίμηση των ΜΑΠ σε Χρήμα στους οδηγούς δίκυκλου – κλητήρες (κράνος, γάντια, επιγονατίδες, μπουφάν αδιάβροχο), στους ηλεκτρολόγους (μονωτικά εργαλεία, ζώνες ασφαλείας-ιμάντες-ολόσωμες εξαρτήσεις-αποσβεστήρες), κ.α.

Επίσης, εκτιμούμε ότι τα ποσά για την αποτίμηση των ΜΑΠ σε Χρήμα της 62/22 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου αφορούν μόνο την περίπτωση των λαθών που εντοπίστηκαν για τους χειριστές μηχανημάτων έργου. Οι εκκρεμότητες της 229/21 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου είναι ακόμη «ανοιχτές»; Τι θα γίνει με τους αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους (συνταξιούχους, συμβασιούχους) ή τους μεταταγμένους ή αποβιώσαντες; Γιατί δεν διορθώνονται όλα τα λάθη με την συνεργασία του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας για την αποτίμηση των ΜΑΠ και του Γάλακτος σε Χρήμα; Μήπως τελικά υπάρχει κάποια «σκοπιμότητα» εκ μέρος της δημοτικής αρχής, ώστε να γίνουν επιπλέον περικοπές στα δικαιώματα των εργαζομένων και δικαιούχων;

Ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή Ρόδου. Η «διασπάθιση» των ταμειακών διαθεσίμων, η ακύρωση του διαγωνισμού για τα ανταλλακτικά των οχημάτων και κυρίως η πολιτική «εμμονή» υπέρ κάθε λογής ιδιωτικοποιήσεων στο Δήμο Ρόδου, αποτελούν «ευκαιρίες» για την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και τη διάλυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών. Δεν θα αφήσουμε την εκάστοτε δημοτική αρχή να μας «εμπαίζει μπροστά στα μάτια» μας σχετικά με τα ΜΑΠ, το Γάλα και ευρύτερα τις συνθήκες για Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Παρόλο που η απόφαση 62/22 του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει την εφάπαξ καταβολή της αποτίμηση του Γάλακτος σε Χρήμα, ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου συνεχίζουμε να είμαστε ανήσυχοι. Κατά την εκτίμησή μας, εκτός από λάθη και ελλείψεις γνωρίζουμε ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής υπάρχει και πρόβλημα «ταμειακό». Δυστυχώς, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε εκ μέρους της ότι θα καταβάλει χωρίς καθυστερήσεις αυτά που χρωστάει στους δικαιούχους – εργαζόμενους. Όμως, θα μας βρει μπροστά της!

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου θα προτείνει στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας να συμμετέχει τόσο ο τεχνικός ασφαλείας όσο και ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού, ώστε να διερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε χωρίς καθυστερήσεις τα εκ παραδρομής λάθη και τις ελλείψεις σχετικά με την αποτίμηση των ΜΑΠ και του Γάλακτος σε Χρήμα.