δήμος-ρόδου-ανταλλαγή-μηνύσεων-για-πλ-757521
ΔΗΜΟΙ | 05.12.2021 | 14:00

Δήμος Ρόδου: Ανταλλαγή μηνύσεων για πλαστογραφήσεις σε διαγωνισμό καθαριότητας

Δήμος Ρόδου: Διαστάσεις προσλαμβάνει μετά την υποβολή αντίθετων μηνύσεων η δικαστική έρευνα για πλαστογραφίες και χρήση πλαστών εγγράφων στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Δήμου Ρόδου για την ανάθεση του έργου «Εργασίες Αποκομιδής και Μεταφοράς Απορριμμάτων και Ογκωδών Αντικειμένων, Μηχανικής και Χειρωνακτικής Σάρωσης και Αποψιλώσεων Κοινοχρήστων Χώρων, περιόδου 2016-2018», με ενδεικτικό προϋπολογισμό 12.681.241,95 €.

Η δίκη με κατηγορούμενο εκπρόσωπο εταιρείας που μετείχε στον διαγωνισμό έχει αναβληθεί για την 7η Απριλίου 2022.

Κατηγορείται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», για χρήση πλαστού εγγράφου από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτο, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη συνολική ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και της απόπειρας απάτης με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Πριν την απολογία του ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας, στο πλαίσιο της προδικασίας ο κατηγορούμενος είχε προσφύγει με μήνυση κατά ενός ιδιώτη και της εταιρείας του, που εδρεύει στη Λευκωσία.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στο πλαίσιο της προδικασίας του διαγωνισμού ελέγχθησαν έγγραφα, που προσκόμισε η εταιρεία του κατηγορούμενου προκειμένου να αποδείξει τη χρηματοοικονομική της επάρκεια για την απόκτηση ή και μίσθωση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού η εταιρεία και συγκεκριμένα έγγραφα, που φέρεται να έχει συντάξει εκπρόσωπος της «Euro Exim Bank» (της Γκάμπιας ή του Ηνωμένου Βασιλείου) αλλά και ισολογισμών της και προέκυψε ότι δεν ήταν γνήσια.

Υποστήριξαν σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς ότι είχαν υποβληθεί λανθασμένα και ότι τηρούνται ορθώς στο ΓΕΜΗ.

Τόνισε μάλιστα, ότι, εκείνοι που εκ παραδρομής είχαν καταχωρηθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν είναι οι ορθοί ενώ αυτοί που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό απεικόνιζαν την πραγματική οικονομική εικόνα της εταιρείας. Επισημαίνουν, παραπέρα, ότι ο διαγωνισμός ούτως ή άλλως απέβη άγονος και ως εκ τούτου δεν προκλήθηκε ούτε απειλήθηκε βλάβη εις βάρος του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό χρηματοοικονομικής επάρκειας, υποστηρίζει, ότι απευθύνθηκαν σε συγκεκριμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων της Κύπρου, για να τους εξασφαλίσει το πιστοποιητικό προκειμένου να συμμετέχει στον διαγωνισμό.

Η εταιρεία της Κύπρου τους απέστειλε τον Δεκέμβριο του 2015 το πιστοποιητικό και είχαν πλήρη άγνοια περί της πλαστότητάς του.

Με την μήνυση που υπέβαλαν εγκαλούν για απάτη τον εκπρόσωπο της εταιρείας της Κύπρου.

Υποστηρίζουν ότι απευθύνθηκαν στον μηνυόμενο, ο οποίος εκπροσωπεί έναν Όμιλο Εταιρειών που παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, χρηματοπιστωτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, για την έκδοση Επιστολής Πιστοληπτικής Ικανότητας έως του ποσού των 3.500.000 ευρώ.

Προσκόμισαν στοιχεία που αφορούν τις μεταξύ τους επικοινωνίες και δοσοληψίες, ότι αμείφθηκε με το ποσό των 15.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του και ότι ήταν εκείνος που τους εξαπάτησε και τους απέστειλε το πιστοποιητικό το οποίο στην πορεία προέκυψε ότι ήταν πλαστό!

Ο τελευταίος, με την σειρά του, υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση για τα όσα υποστηρίζει εις βάρος του ο εκπρόσωπος της εταιρείας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του.

«Τρέχουν» έτσι παράλληλα με δίκη που έχει προσδιοριστεί ενώπιον του κακουργιοδικείου και δύο προκαταρκτικές εξετάσεις για τις αντίθετες μηνύσεις και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος έχει την ευθύνη για την πλαστογράφηση των πιστοποιητικών στον διαγωνισμό του Δήμου Ρόδου.

Πηγή:www.dimokratiki.gr