Δήμος Πειραιά: Κάνει τη νύχτα μέρα με 13.000 «έξυπνα» φωτιστικά LED

Όσοι από εμάς επισκεφθήκαμε πρόσφατα ή παλαιότερα, την τρίτη πόλη της Ελλάδας, τον Πειραιά τις βραδινές ώρες είτε για να ταξιδεύσουμε με κάποιο πλοίο είτε για να διασκεδάσουμε στα τόσα και τόσα ωραία στέκια που διαθέτει η πόλη, το διαπιστώσαμε δια γυμνού οφθαλμού: Από τον Πειραιά έλειπε το φως!  Ήταν, άλλωστε, κάτι για το οποίο ακούγαμε συχνά παράπονα από φίλους και γνωστούς, κατοίκους της πόλης, από το κέντρο της μέχρι τις πιο απομακρυσμένες γειτονιές.

Το γεγονός ότι στον Πειραιά, που το 1832 είχε προταθεί από τον Gutensohn, αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, για πρωτεύουσα της Ελλάδας, λείπει, όπως και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, το φως, δεν το λένε μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και οι ειδικοί. Οι οποίοι μιλούν για πρόχειρα σχεδιασμένο αστικό φωτισμό, που είναι ομοιόμορφος, στατικός και ανεπαρκής σε πολλές περιοχές. Αποτέλεσμα, να «κρύβει» από τα μάτια των περαστικών αξιοθέατα της πόλης, σε πολλές περιπτώσεις να προσβάλλει την εικόνα σημαντικών αρχιτεκτονικών δημιουργιών και ιστορικών μνημείων της αλλά και να δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες, οδηγώντας σε περαιτέρω  υποβάθμιση της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της.

Αυτή την εικόνα επιχειρεί να αλλάξει η δημοτική Αρχή Μώραλη, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του Δημοτικού φωτισμού. Πρόκειται για την αντικατάσταση των 13.565 φωτιστικών σωμάτων του Πειραιά, με «έξυπνα» τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του δήμου: Σε δρόμους, πλατείες, άλση και γενικότερα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που υπάγονται στην αρμοδιότητα του δήμου Πειραιά.

Το μεγάλο έργο υποδομής το οποίο αποτελούσε δέσμευση της δημοτικής αρχής, έχει αναλάβει να υλοποιήσει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, η Ένωση Εταιρειών ΟΤΕ και GlobiLED.

Μάλιστα, ο Πειραιάς είναι ένας από τους πρώτους δήμους που προχωρούν στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού.

Τα οφέλη για το δήμο Πειραιά

Ποια όμως θα είναι τα οφέλη τόσο για το δήμο Πειραιά όσο και για τους δημότες του:

-Το συνολικό  εγγυημένο οικονομικό όφελος του Δήμου και των δημοτών του Πειραιά αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,3 εκατ. ευρώ.

-Η εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να φτάσει το 77,5%.

-Το ενεργειακό αποτύπωμα του δήμου θα μειωθεί κατά 10.578 τόνους CO2/έτος.

-Η αισθητική αναβάθμιση της πόλης με την ανάδειξη αξιοθέατων, μουσείων, θεάτρων και γενικότερα σημαντικών αρχιτεκτονικών δημιουργιών και ιστορικών μνημείων.

-Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς το άπλετο φως των σύγχρονων φωτιστικών LED, θα φτάσει ακόμη και την πιο απόμερη γωνιά του δήμου.

-O μηδενισμός των ετήσιων εξόδων συντήρησης φωτιστικών τα επόμενα 12 χρόνια, καθώς το έργο αυτό το έχει αναλάβει ο ανάδοχος.

-Το Σύστημα Τηλεελέγχου – Tηλεδιαχείρισης – Eλέγχου ενέργειας Φωτισμού και το Σύστημα προληπτικής συντήρησης που θα λαμβάνει ως υπηρεσίες μέσω της Πλατφόρμας Έξυπνης Πόλης (Smart Cities), ο δήμος Πειραιά.

Έρχεται και μείωση δημοτικών τελών;

Αφήσαμε για το τέλος μία ακόμη πολύ σημαντική πτυχή του μεγάλου αυτού έργου, όπως την ανέπτυξε κατά την ανακοίνωσή του ο ίδιος ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα δημοτικά τέλη: «Ο Πειραιάς θα είναι πολύ πιο φωτεινός, οι δημότες και οι επισκέπτες μας θα είναι και θα αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς. Παράλληλα, εξοικονομούμε ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλά και πόρους, κάτι το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε την περαιτέρω μείωση στα δημοτικά τέλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΜΩΡΑΛΗΣ, ΝΥΧΤΑ, LED, ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ, ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ, ΜΕΡΑ, 13.000 "ΕΞΥΠΝΑ" ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]