δήμος-παιανίας-η-προστασία-του-περιβά-1189583
ΔΗΜΟΙ | 05.06.2023 | 14:25

Δήμος Παιανίας: Η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται με έργα

Η 5η Ιουνίου σηματοδοτεί την 50η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1972. Στον Δήμο Παιανίας η προστασία του περιβάλλοντος είναι ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής, όχι με λόγια αλλά με έργα. Καθ’ υπόδειξη του Δημάρχου Ισίδωρου Μάδη τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετηθεί δράσεις που στόχο έχουν τη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος, την επούλωση των ανοιχτών πληγών που προκλήθηκαν επί σειρά ετών και την αλλαγή της νοοτροπίας στην κοινωνία.

Ειδικοί κάδοι ξεχωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης όπως ελαίων, ρούχων και αξεσουάρ, πλαστικού, αλουμινίου και χαρτιού έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Αποτέλεσμα ο Δήμος Παιανίας να είναι «αργυρός» στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ.

Σε αυτές τις δράσεις προστίθεται άμεσα και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα βιοαπόβλητα. Τα βιοαπόβλητα περιλαμβάνουν βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, απόβλητα τροφίμων και κουζίνας από νοικοκυριά, εστιατόρια, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων. Πρόκειται για το 44,3% των παραγόμενων αποβλήτων. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενίσχυση του τρέχοντος προγράμματος συλλογής βιοαποβλήτων και από τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής εστιάζοντας στην αδυναμία των δήμων να εξασφαλίσουν το αναγκαίο προσωπικό οδηγών και συνοδών απορριμματοφόρων για τα καφέ απορριμματοφόρα που διατέθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να είναι λιγοστά, ή να αναγκάζονται να προσαρμόσουν το προσωπικό σε άλλες θέσεις για την κάλυψη των αναγκών και να δημιουργούνται ελλείψεις στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα καθαριότητας των υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό, ζητούν από τον ΕΔΣΝΑ την προκήρυξη θέσεων εργασίας για οδηγούς απορριμματοφόρων και συνοδών, με σκοπό την στελέχωση των οχημάτων «εξασφαλίζοντας τη συνέχιση και επιτυχία του εγχειρήματος συλλογής και επεξεργασίας των βιοαποβλήτων».

Παράλληλα, ο Δήμος Παιανίας προχώρησε στην αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής δημιουργώντας εκεί ένα νέο δάσος, στους πρόποδες του Υμηττού, με την φύτευση 13.000 νέων δέντρων. Επόμενος στόχος είναι τα 40.000.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα ο Δήμος Παιανίας να βραβευθεί για τις δράσεις του τόσο στην έκθεση Verde-Tec όσο και στην Attica Green Expo με τον Ισίδωρο Μάδη να δεσμεύεται για επιπλέον δράσεις στην ίδια κατεύθυνση:

«Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια υπενθύμιση για όσα θα πρέπει να κάνουμε καθημερινά. Στον Δήμο Παιανίας έχουμε αποδείξει με έργο ότι η προστασία του Περιβάλλοντος και η στροφή στην κυκλική οικονομία είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω το περιβάλλον αλλά και να αναστρέψουμε τη φθορά από το παρελθόν» δήλωσε σχετικά.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αφαιρεθεί από το φυσικό περιβάλλον τόνοι αδρανών υλικών.