δήμος-ωρωπού-mε-πανηγυρικό-εσπερινό-στ-801743
ΔΗΜΟΙ | 21.05.2022 | 14:46

Δήμος Ωρωπού: Mε πανηγυρικό Εσπερινό στο Συκάμινο γιορτάστηκαν ο εορτασμός των Πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης

Με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου που δεσπόζει στο κέντρο του Συκαμινού γιορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Ισαποστόλων παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Θανάση Αυγερινού, του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των αντιδημάρχων, σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Μετά από δύο χρόνια λόγω της καραντίνας έγινε στους δρόμους του Συκαμίνου περιφορά της εικόνας των αγίων με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης δήλωσε: “Τα έργα και οι πράξεις του Κωνσταντινίου σημάδεψαν την ανθρωπότητα και μέχρι και σήμερα αποτελούν παράδειγμα και οδηγό για όσους εργάζονται με ανιδιοτέλεια και πίστη για το κοινό καλό, την ευημερία της πατρίδας και το συμφέρον του λαού. Χρόνια πολλά”.

Ο Άγιος ή Μέγας Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Γεννήθηκε στη Νις της Σερβίας. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, βοηθώντας στην εξάπλωση του Χριστιανισμού. Εκανε την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα του Βυζαντίου και θέσπισε πληθώρα διοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών και στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων που επηρέασαν όλη την ανθρωπότητα μέχρι και σήμερα. Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας καταδικάζοντας την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»). Λίγο πριν από τον θάνατό του βαπτίστηκε χριστιανός.

Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 – 327/330) ήταν η μητέρα του Κωνσταντίνου, Ελληνίδα Μικρασιάτισσα, με καταγωγή από την πόλη Δρέπανο της Βιθυνίας και επηρέασε βαθιά τον Κωνσταντίνο. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της τότε αυτοκρατορίας.