Δήμος καλείται να πληρώσει αποζημίωση για τροχαίο που προκλήθηκε από αδέσποτο

Αποζημίωση καλείται να πληρώσει η δημοτική Αρχή της Λιβαδειάς για τροχαίο ατύχημα, που προκλήθηκε εξ αιτίας αδέσποτου σκύλου, ο οποίος βγήκε στον δρόμο, κλείνοντας το ρεύμα πορείας του ενάγοντος οδηγού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η αποζημίωση που καλείται να πληρώσει ο δήμος στον παθόντα είναι 900 ευρώ.

Με την απόφαση του αυτή το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς αναγνωρίζει την ευθύνη των δήμων για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων σε περίπτωση που εξ αιτίας τους προκληθεί τροχαίο ατύχημα. Η δικαστική λειτουργός που έκρινε την υπόθεση, με την απόφασή αυτή άνοιξε τον δρόμο  για την αποζημίωση του οδηγού, το όχημα του οποίου υπέστη υλικές ζημιές, λόγω της διέλευσης του αδέσποτου ζώου.

Υποχρέωση του δήμου η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων

Το περιστατικό που απασχόλησε το δικαστήριο συνέβη τον Φεβρουάριο του 2018 στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς-Άμφισσας, όπου ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης με δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην δικαστική απόφαση ο οδηγός του αυτοκινήτου, κινούνταν κανονικά στο ρεύμα της πορείας του και με κανονική ταχύτητα, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ο αδέσποτος σκύλος ο οποίος επιχειρούσε να διασχίσει τον δρόμο. Ο οδηγός προσπάθησε ν’ αποφύγει το αδέσποτο σκυλί, αλλά παρά τον ελιγμό του, δεν τα κατάφερε κι έτσι το σκυλί προσέκρουσε στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, τις οποίες ο οδηγός αντικατέστησε. Ωστόσο στράφηκε δικαστικά κατά των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Το δικαστήριο παρά το γεγονός  ότι η υπόθεση συζητήθηκε ερήμην της αρμόδιας δημοτικής αρχής, αναγνώρισε την υπαιτιότητα του δήμου  που είχε την υποχρέωση να φροντίσει για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων εντός των ορίων της διοικητικής  του αρμοδιότητας.

Σκοπός του νομοθέτη που προσδιόρισε την ευθύνη του δήμου σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αναφέρουν τα «Νέα», ήταν να μην προκύπτει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών από την κυκλοφορία των αδέσποτων ζώων.

Επιπλέον μέσω της νομοθεσίας προβλέφθηκε και η προστασία των αδέσποτων που κινδυνεύουν από τους διερχόμενους οδηγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική υποχρέωσης του δήμου προκύπτει από το άρθρο 9 παράγραφος 1 του Ν. 4039/2012 που αφορά την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων, και ζώων συντροφιάς.   Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, που μετρά μόλις 7 χρόνια ζωής, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για την συλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Πηγή: newsbeast.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΤΡΟΧΑΙΟ, ΔΗΜΟΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΑΔΕΣΠΟΤΟ, ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!