Δήμος Ηρακλείου: Κινδυνεύει με στάση πληρωμών - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
25
Μάι
Back

Δήμος Ηρακλείου: Κινδυνεύει με στάση πληρωμών

Σε «ναρκοπέδιο» μετατρέπεται η Λότζια, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το δημαρχείο Ηρακλέιου, με αφορμή το θέμα των δημοτικών τελών μετά την έγκριση της αναθεωρημένης πρότασης των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ναι μεν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση, αλλά με την αρνητική γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας που την απέρριψε, τεκμηριώνοντας ότι ο τρόπος που έχει δομηθεί η εισήγηση προσκρούει σε θέματα νομιμότητας, όπως αυτά έχουν ήδη τεθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η αναθεωρημένη ελαφρώς προς τα πάνω πρόταση της αντιπολίτευσης έχει πλέον ενσωματώσει το περιβαλλοντικό τέλος, περικόπτοντας δραστικά τοn δημοτικό φόρο κατά 2.700.00 ευρώ.

Το λόγο έχει και πάλι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα κληθεί να αποφασίσει για την έγκριση της αναθεωρημένης πρότασης των δημοτικών τελών, με τη δημοτική Αρχή να αμφισβητεί ευθέως τη δυνατότητα μιας θετικής απόφασης. Παράλληλα η Λότζια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ευθέως για τις παρενέργειες που επισείει αυτό το διαδικαστικό «πινγκ πονγκ» των δημοτικών τελών που πάνε και έρχονται με απορρίψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η διαδικασία απειλεί να παραλύσει τη λειτουργία του Δήμου.

Από το ΤΑΠ, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες εφόσον δεν υπάρχουν εγκεκριμένα δημοτικά τέλη, μέχρι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (στο κέντρο της πόλης, στον άξονα της Δικαιοσύνης, στα «Θαλασσινά» στην Κομνηνών κ.α.) και δεν θα μπορούν να πληρωθούν επειδή δεν υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός. Δραματικός ήταν ο τόνος του δημάρχου κ. Β. Λαμπρινού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ζήτησε από τις παρατάξεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στην πόλη και τους δημότες.

Η νέα πρόταση

Μετά την απόρριψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των δημοτικών τελών, που με εισήγηση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν υπολογίστηκε το περιβαλλοντικό τέλος, το θέμα επανήλθε στο Σώμα με αναθεωρημένη εισήγηση.

Η αναθεωρημένη πρόταση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης περιέλαβε το περιβαλλοντικό τέλος το οποίο αρχικά είχε αφαιρέσει για να μην το επιβαρυνθούν οι δημότες.

Την παρουσίαση της εισήγησης έκανε ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κ. Η. Λυγερός, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η νέα πρόταση που έφεραν οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν πλήρως ενσωματώσει το σύνολο των παρατηρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις οδηγίες που δόθηκαν. Ενσωματώνει το περιβαλλοντικό τέλος 2,7 εκ. ευρώ και το αφαιρεί από τον δημοτικό φόρο  ώστε να μην επιβαρυνθούν τις νέες χρεώσεις οι πολίτες από την τσέπη τους.

Ο ίδιος έθεσε μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με το πώς έχουν οριοθετηθεί οι δαπάνες προσωπικού από την Οικονομική Υπηρεσία, με στελέχη της οποίας υπήρξε μια έντονη διαφωνία για τη διαχείριση των κωδικών. Τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας τόνισαν ότι η μείωση του δημοτικού φόρου κατά 2,7 εκ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις τρέχουσες δαπάνες του προϋπολογισμού και θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε μια σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα στην κάλυψη του κόστους του νέου προσωπικού που θα δεχτεί ο Δήμος από τις μετατάξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Λυγερός υπεραμύνθηκε της πρότασης που κατατέθηκε από τις πέντε παρατάξεις, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος λόγος για να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη  θα είναι επειδή προέρχεται από την αντιπολίτευση.

Αγωνία για τη λειτουργία του Δήμου

Ο  σχολιασμός που διατυπώθηκε από τον επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κ. Ηλ. Λυγερό στάθηκε αφορμή για την αιχμηρή παρέμβαση του δημάρχου Β. Λαμπρινού.

Όπως σχολίασε ο δήμαρχος δηκτικά, «είδαμε δημοσιεύματα που βάλλουν κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία αποδίδουν ευθύνες για σκοπιμότητα στην κρίση της σε ό,τι αφορά την απόρριψη της αρχικής πρότασης της αντιπολίτευσης για τα δημοτικά τέλη.

Και εμείς άλλοτε συμφωνούμε και άλλοτε διαφωνούμε με τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όμως ποτέ δεν είδαμε την αντιπολίτευση να μιλά για ευθύνες σκοπιμότητας στην κρίση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το επίμαχο θέμα του κόλπου του Δερματά, ακόμα και μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, το οποίο δικαίωσε πανηγυρικά τον Δήμο».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου είναι στο ότι με την εισήγηση της αντιπολίτευσης για τη μείωση του δημοτικού φόρου κατά 2,7 εκ. ευρώ μπορεί να μην επηρεάζεται το πρόγραμμα έργων -οι δαπάνες του οποίου είναι ψηφισμένες και εγκεκριμένες-, επηρεάζεται όμως ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς. Και ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μισθοδοσίες προσωπικού, μελέτες, υπηρεσίες, προετοιμασία τεχνικών έργων, απαλλοτριώσεις, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, στα οποία μοιραία θα μπει μαχαίρι και είναι ένα θέμα το πώς θα γίνει ισοσκελισμός.

Παράλληλα σημείωσε ότι για τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, που έχουν μπει σε έναν κυκεώνα, μόνο η δημοτική Αρχή δεν φταίει, αφού και στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 21 Οκτωβρίου είχε  κληθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή για να συζητήσει το όλο θέμα, αλλά οι εκπρόσωποι των παρατάξεων δεν είχαν δεχτεί να συμμετέχουν σε καμία τέτοια συζήτηση.

Μάλιστα όταν κατατέθηκε σχετική πρόταση στα όργανα του Σώματος ζητήθηκε αναβολή στη συζήτησή της και μετά άρχισε η διαδικασία της κατάθεσης αντιπροτάσεων. Ο κ. Λαμπρινός ζήτησε από τις παρατάξεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διότι θα ανακύψουν βαρύτατα προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου. Όπως για παράδειγμα στο ΤΑΠ, που δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πολίτες όταν δεν υπάρχουν ψηφισμένα δημοτικά τέλη.

Έτσι, δεν θα μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και μια σειρά από πράξεις που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών. Αντίστοιχα όσο καθυστερεί η έγκριση των δημοτικών τελών και πάει πίσω και η ψήφιση του προϋπολογισμού, θα «παγώνει» η διαδικασία  των πληρωμών και αυτό θα επηρεάσει έργα όπως αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης, στα «Θαλασσινά», στην Κομνηνών και αλλού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Κ. Βαρδαβάς και Οικονομικών Μ. Καναβάκη, οι οποίοι αφού ξεκαθάρισαν ότι η μείωση του δημοτικού φόρου που έχει περιληφθεί στην αναθεωρημένη πρόταση της αντιπολίτευσης έχει ήδη απορριφθεί σε πρώτη φάση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έσπευσαν να επισημάνουν τους κινδύνους που υπάρχουν να μην εγκριθεί ξανά η πρόταση που κατατέθηκε. Παράλληλα υπεραμύνθηκαν των χειρισμών τους σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ανάδειξη του θέματος των δημοτικών τελών, το οποίο δεν συζητήθηκε νωρίτερα με ευθύνη της αντιπολίτευσης.

Φως στο τουνελ;

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Κουράκης αναφερόμενος στο περιβαλλοντικό τέλος σχολίασε με νόημα ότι αυτό δεν είναι τέλος αλλά είναι χαράτσι και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιβληθεί στους δημότες.  Όπως είπε, παλεύουμε προκειμένου να μην το πληρώσει από την τσέπη της η κοινωνία που βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσο μεγάλα οικονομικά βάρη, με δεδομένη και την ενεργειακή κρίση.

Ο ίδιος μάλιστα φάνηκε και αισιόδοξος σημειώνοντας ότι με την πολιτική  πίεση που ασκείται μπορεί να δούμε και φως στην άκρη του τούνελ και να υιοθετηθεί η άποψη της ΠΕΔ… Αντίστοιχα ο κ. Αγριμανάκης σημείωσε ότι η αγωνία της αντιπολίτευσης είναι να ελαφρυνθεί ο κόσμος και να μειωθούν τα οικονομικά βάρη του, αφού είναι φανερό ότι δεν μπορεί να σηκώνει άλλα.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η παράταξή του καταδικάζει και τις δύο προτάσεις αφού και οι δύο χρεώνουν χαράτσια στους πολίτες. Όπως είπε,  η παράταξη δεν αποδέχεται την έννοια της ανταποδοτικότητας ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι δωρεάν από το κράτος και όχι να τις πληρώνει ξανά και ξανά ο πολίτης από την τσέπη του.

Από την πλευρά της η κ. Ευαγγ. Σχοιναράκη – Ηλιάκη σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να υιοθετεί τις πολιτικές της συνεχούς οικονομικής επιβάρυνσης του πολίτη. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες οικονομικές πιέσεις που πέφτουν πάνω της με τρόπο καταιγιστικό… Στο τέλος θα μας ζητούν να πληρώσουμε και χαράτσι για τη βιολογική λειτουργία μας, σχολίασε σκωπτικά.

πηγή: patris.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!