δήμος-ιωαννιτών-κόντρες-και-έριδες-γι-1140583
ΔΗΜΟΙ | 21.02.2023 | 10:27

Δήμος Ιωαννιτών: Κόντρες και έριδες για την εκλογή του νέου Δημάρχου!

Βαθύ “ρήγμα” στην δημοτική αρχή των τριών συνεργαζόμενων παρατάξεων του Δήμου Ιωαννιτών, ανοίγει από το πρωί της Δευτέρας, η γνωστοποίηση της πρόσκλησης για την εκλογή του νέου Δημάρχου, μόνο από τα 11 εκλεγμένα μέλη της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή”.

Η πρωτοβουλία των μελών της παράταξης του Μ. Ελισάφ να προχωρήσουν στην εκλογή του νέου Δημάρχου, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των άλλων δύο συμπραττουσών παρατάξεων, “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” του Νίκου Γκόντα και “Γιάννενα Τώρα” του Άρη Μπαρτζώκα, έχει προκαλέσει θυμό και οργή στα μέλη της παράταξης του πρώην Δημάρχου, γεγονός που οδήγησε το Νίκο Γκόντα να ζητήσει και να έχει συνάντηση αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου και τους αντιδημάρχους Γιώργο Αρλέτο και Βαγγέλη Πήχα.

Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι η σύγκλιση της δημοτικής ομάδας της “Νέας Εποχής” για την εκλογή του αντικαταστάτη του Μ. Ελισάφ έγινε με την ερμηνεία του νόμου από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς καμία να έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση ούτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ούτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, για τις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης της χηρεύουσας θέσεως του Δημάρχου. Το δε χειρότερο είναι πως τέτοια απάντηση ούτε καν ζητήθηκε… όπως δεν υπήρξε και καμία νομική γνωμοδότηση! Το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο μερών είναι αν ο Δήμαρχος πρέπει να εκλεγεί από τα μέλη της παράταξής του ή από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων των τριών συμπραττουσών παρατάξεων.

Η εκλογή του νέου Δημάρχου την ερχόμενη Τρίτη, θα είναι ευάλωτη σε προσφυγές και με τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας της παράταξης Ελισάφ η προσεχής λειτουργία του Δήμου ναρκοθετείται, κάτι που φαίνεται να μην είχε εκτιμήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο αντιδήμαρχος υποδομών.

Στην παρούσα φάση, θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει ανάκληση της πρόσκλησης για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, και τον τόνο των εξελίξεων αναμένεται να δώσει πιθανότατα, η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του Νίκου Γκόντα, στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, που δεν αποκλείεται να καταλήξει ακόμα και σε απόφαση αποχώρησης της παράταξης “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” από τη δημοτική αρχή (!), καθώς τα πνεύματα είναι πλεόν πολύ οξυμένα.

Διαφορετική είναι η στάση της παράταξης του Άρη Μπαρτζώκα. Οι Μπαρτζώκας και Πάνου εκτιμούν ότι για ηθικούς λόγους ο νέος Δήμαρχος πρέπει να εκλεγεί από την παράταξη Ελισάφ (το θέμα βέβαια εδώ, δεν είναι ηθικό αλλά καθαρά νομικό).

Πηγή: pbnews.gr