δήμος-φυλής-aπολογισμός-του-προγράμμα-1009262
ΔΗΜΟΙ | 11.04.2022 | 17:45

Δήμος Φυλής : Aπολογισμός του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, την 4η Απριλίου 2022, ο Δήμος Φυλής, πραγματοποίησε στον κτηνιατρικό του χώρο δράση με δεκάδες στειρώσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε για τον  ετήσιο απολογισμό του έτους 2021 για την πορεία του Δημοτικού Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και για όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον έλεγχο του αριθμού τους και για την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους.

Έτσι το έτος 2021 :

– — 216 σκυλιά και 98 γάτες (έως και 31/12/2021 σκυλιά) περισυλλέγησαν, σημάνθηκαν ηλεκτρονικά και περιθάλφθηκαν, ενώ τα περισσότερα από αυτά στειρώθηκαν, επαναφέρθηκαν

στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι ο αριθμός των σκυλιών που έχουν περισυλλεγεί από το 2009 έως και σήμερα ξεπερνά τις 2000.

– Για την φροντίδα των αδεσπότων ζώων συνδράμουν εκατοντάδες δημότες φιλόζωοι, εκ των οποίων 117 από αυτούς αποτελούν μέλη του Δημοτικού Δικτύου Εθελοντών Φιλόζωων του Δήμου

Φυλής και αρκετοί άλλοι μέλη του τοπικού φιλοζωικού σωματείου.

– –Από τα 216 αδέσποτα σκυλιά που περισυλλέγησαν τα 36 ήταν τραυματισμένα, τα 46 άρρωστα και τα 30 κουτάβια.

– –Από τα 216 αδέσποτα σκυλιά τα 71 μεταφέρθηκαν στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδεσπότων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) με μεταφορικό μέσο του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., τα 79 με μεταφορικό μέσο του Δήμου Φυλής και τα 66 από φιλόζωους.

– –Από τα 216 αδέσποτα σκυλιά τα 117 ήταν θηλυκά, ενώ τα υπόλοιπα 99 αρσενικά ήταν κυρίως κουτάβια, τραυματισμένα, άρρωστα ή επιθετικά.

– — Πραγματοποιήθηκαν 46 υιοθεσίες αδέσποτων. Συνολικά από το 2009 έχουν πραγματοποιηθεί 358.

– — Η δημοτική υπηρεσία του Προγράμματος Διαχείρισης Αδεσπότων Ζώων διαχειρίστηκε 107 επίσημες σχετικές καταγγελίες εκ των οποίων 42 ήταν για απειλή από αδέσποτα σκυλιά, 10 για δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο με εκδορά, 2 για δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο χωρίς εκδορά, 11 για κακοποίηση ζωών, 12 για μη τήρηση κανόνων ευζωίας και 30 διάφορες άλλες περιπτώσεις. Συνολικά από το 2012 η υπηρεσία έχει διαχειριστεί 547 καταγγελίες έως 31/12/2021.

– –Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και εν μέσω μάλιστα της πανδημίας, διανομή 22 τόνων ζωοτροφών. Οι 22 τόνοι τροφές μοιράστηκαν στα 150 περίπου μέλη του ευρύτερου

δικτύου φιλόζωων του Δήμου Φυλής. Η διανομή πραγματοποιήθηκε σε διάφορα χρονικά διαστήματα του έτους, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με την Υπηρεσία του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αφού προηγουμένως επιβεβαιώθηκε ο αριθμός των αδέσποτων που θα σιτίζονταν από κάθε φιλόζωο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι διαδικασίες είχαν την τελική έγκριση της Επιτροπής Διαχείρισης των Αδέσποτων.

– –Τέλος, συνεχίστηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία και την ευζωία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, με αφίσες, με δελτία Τύπου κα.

“Ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα μας στον ευαίσθητο τομέα της Διαχείρισης των Αδέσποτων. Για εμάς η προστασία των αδέσποτων ζώων είναι θέμα πολιτισμού και ως τέτοιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητά μας” επισημαίνει σχετικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Αβράμης,

Ο κ. Αβράμης παράλληλα ευχαρίστησε γιατρούς και εθελοντές για τη ευαισθησία τους γιατί όπως είπε “χωρίς αυτούς η προσπάθεια του Δήμου δεν θα είχε αποτέλεσμα”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντιδήμαρχος στη στενή συνεργασία με τον Φιλοζωικό – Πολιτιστικό Σύλλογο “Αγαπάζω” και την πρόεδρό του Κατερίνα Ζερβάκη η οποία με αξιοσημείωτη αφοσίωση και μόχθο δίνει καθημερινά μάχη για την προστασία των αδέσποτων ζώων στο Δήμο μας. “Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις οι συνεργάτες του Γραφείου μου και του Τμήματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του οποίους συγχαίρω κι ευχαριστώ θερμά” κατέληξε ο κ. Αβράμης.