δήμος-αθηναίων-ψήφισμα-για-παραμονή-σ-957128
ΔΗΜΟΙ | 14.02.2022 | 17:49

Δήμος Αθηναίων: Ψήφισμα για παραμονή συμβασιούχων –Τι ζήτησαν οι εργαζόμενοι

Δήμος Αθηναίων: Ψήφισμα για την παραμονή των 357 εργαζομένων-συμβασιούχων που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας της covid-19, έλαβε ο Δήμος Αθηναίων στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Το ψήφισμα εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα. Υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις πλην των εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, Αθ. Αίβατίδη (απείχε) και Κων. Γκλέτσου (καταψήφισε).

Πέρα από τους 357 συμβασιούχους –των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαρτίου- το ψήφισμα αφορά και περίπου 30 εργαζόμενους της προκήρυξης 3Κ/2018, οι οποίοι διεκδικούν την παραμονή τους στην εργασία στις δικαστικές αίθουσες και σήμερα εργάζονται με προσωρινές διαταγές. Για όλους του εργαζόμενους το ψήφισμα αναφέρει ότι «είναι απολύτως αναγκαίοι για την λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου» και ζητά την παραμονή τους στην εργασία, αλλά… μέχρι εκεί.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν ο Δήμος να βγάλει προκήρυξη για όλες τις παραπάνω θέσεις και να στελεχωθούν οι θέσεις από τους ίδιους. «Είναι απολύτως νόμιμο να γίνει αυτό και να βγει η προκήρυξη σήμερα», υποστήριξε ο Σπύρος Ρεμπούσκος (πρόεδρος της «Εργατικής Αντεπίθεσης» και μέλος της ΠΟΠ-ΟΤΑ), ενώ ο Κυριάκος Μπάνος (από την επιτροπή συμβασιούχων Δήμου Αθηναίων) τόνισε ότι όλοι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες «και αυτό το αναγνωρίζουν οι αντιδήμαρχοι, οι προϊστάμενοι και οι μόνιμοι συνάδελφοί μας».

ΓΓ δήμου Αθηναίων: Δύο δυνατότητες

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρο Τσιατσιάμη, το αίτημα των εργαζομένων για εμβόλιμη προκήρυξη προσκρούει στο νόμο. Σύμφωνα με όσα είπε, ο Δήμος Αθηναίων έχει δύο δυνατότητες: α) να προκηρύξει με διαδικασίες ΑΣΕΠ πανελλαδικός διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό, όπου εκεί μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσθετη μοριοδότηση εμπειρίας (προϋπηρεσίας στον Δήμο) ή β)να βγει προκήρυξη για προσλήψεις ορισμένου χρόνου όπου εκεί «βασικό κριτήριο πρόσληψης θα είναι η ανεργία».

Νωρίτερα, πάντως, ο γενικός γραμματέας εξήρε την προσφορά των συμβασιούχων με την εργασία τους στον Δήμο. «Υποδειγματικός ο τρόπος που εργάστηκαν. Κάλυψαν πραγματικές ανάγκες», είπε μεταξύ άλλων.

Ως προς το ψήφισμα, από πολλές αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, χαρακτηρίστηκε «ελλιπές» ως προς την προοπτική παραμονής των συμβασιούχων και υπενθύμισαν ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, φέρνοντας τον Δεκέμβριο του 2021 ρύθμιση για τρίμηνη παράταση των συμβάσεων, είχε πει ότι «θα είναι η τελευταία ανανέωση των συμβάσεων».

Οι συμβασιούχοι ενημέρωσαν ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας από το υπουργείο Εσωτερικών το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εργασία.

Επίθεση συμβασιούχων σε Μπακογιάννη, Σκιαδά

Μετά την υπερψήφιση του ψηφίσματος η Εργατική Αντεπίθεση του Σπ. Ρεμπούσκου σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Συνάδελφοι, Χαιρετίζουμε τους 100 Αγωνιστές Συναδέλφους , τις Δημοτικές παρατάξεις , και τους Δημοτικούς συμβούλους που στήριξαν , με σθένος, την σημερινή Αγωνιστική κινητοποίηση , στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η οποία προφανώς έλαβε ΤΑΞΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ … Εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε είναι , αφενός το (σχεδόν) ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ , ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΟΒΙΝΤ, του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην ενός ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου ο οποίος “κήρυξε” το… τέλος της πανδημίας !!! και αφετέρου, την εκκίνηση ΑΓΩΝΑ για εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης 4765/2021 (Αρ.36 Παρ 3) την οποία , “μετά βδελυγμίας” απέρριψε η φαλκιδεύμενη σημερινή πλειοψηφία που διαμορφώθηκε με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σκιαδα και του Δήμαρχου της Αθήνας κ. Κωστα Μπακογιάννη. Όπως αναφέραμε, για μια ακόμη φορά , στην σημερινή Συνδικαλιστική παρέμβαση ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…!!! Σε αυτό το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ πλαίσιο , από αύριο κιόλας, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ και πάντα με ενωτική προοπτική θα δημοσιοποιήσουμε το δίκαιο αίτημα για την εκκίνηση (νέας) προκήρυξης 387 θέσεων , η οποία θα συμπεριλάβει το σύνολο των 357 Συναδέλφων Συμβασιούχων κόβιντ συν των προερχόμενων 30 Συναδέλφων της 3κ, σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (Ν.4765/21) παρεμβαίνοντας στο Αυριανό κεντρικό δελτίο του “Contra Channel” στο οποίο θα δώσουμε συνέντευξη στις 22:00 από το πολιτικό “cafe liberta” στο ΑΙΓΑΛΕΩ . ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ … ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ !!!