δήμος-αθηναίων-αναλαμβάνει-δράσεις-σ-253016
ΔΗΜΟΙ | 10.07.2013 | 10:04

Δήμος Αθηναίων: Αναλαμβάνει δράσεις στο πεδίο της επιχειρηματικότητας

Την στρατηγική του δήμου Αθηναίων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε  στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου ο δήμος Αθηναίων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που ο δήμος της Αθήνας αναλαμβάνει δράσεις στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, έχοντας όραμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη. «Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να έχει η Αθήνα, ένα δικό της επιχειρησιακό σχέδιο, το «Έργο Αθήνα». Πρόκειται για προνόμιο πανευρωπαϊκό, ένα προνόμιο που μας τιμά και μας χαροποιεί, και ταυτοχρόνως μας καθιστά περισσότερο υπεύθυνους. Καθώς, μέσα από αυτήν την ευκαιρία, και εστιάζοντας σωστά, γίνεται εφικτό για την Αθήνα και τα θεμέλια της ανάπτυξης της να θέσει, αλλά και να προσδοκά πολύ περισσότερα οφέλη από την επόμενη, προγραμματική περίοδο» είπε ο κ. Καμίνης.

Στόχος η αναβάθμιση του αστικού χώρου της πρωτεύουσας

Υπογράμμισε ότι το «Έργο Αθήνα», είναι ένα πολυδιάστατο επιχειρησιακό πρόγραμμα που στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού χώρου της πρωτεύουσας, στην καλύτερη λειτουργία της πόλης καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, κατοίκων και επισκεπτών. Συνιστά, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής του δήμου με στόχο την αναζωογόνηση της Αθήνας, για την οποία, η τόνωση της τοπικής οικονομίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας είναι πρωταρχικής σημασίας.

«Βρισκόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με βία, τραμπουκισμό και λαϊκισμό των άκρων, από τη μια μεριά, και από την άλλη, με τη διαρκή προχειρότητα του αιφνιδιασμού και του καταναγκασμού από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης» είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος.

Και πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες αλλά και οι δήμαρχοι που θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, παλεύουμε για τη λειτουργία της πόλης μας, μεταξύ προχειρότητας και λαϊκισμού».

Η έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και δημοτικό σύμβουλο, κ. Γιώργο Μπρούλια, ενώ στην ομιλία του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κ. Χάρης Κυριαζής, αφού εξήρε την προσπάθεια του δήμου Αθηναίων να ενισχύσει την συνεργασία και συνέργεια μεταξύ των επιχειρήσεων και του δήμου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται στροφή προς ένα νέο επιχειρηματικό υπόδειγμα με επίκεντρο τον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε ότι ο δήμος Αθηναίων αντιλαμβάνεται με συγχρόνους όρους την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επενδύοντας στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την τεχνολογία.

Θεσμική καινοτομία χαρακτήρισε την δράση του δήμου Αθηναίων ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Έμπορων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς, ενώ ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών – (ΕΒΕΑ), κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της Αθήνας, τα όποια εντάθηκαν με την οικονομική κρίση εστιάζοντας στο παραεμπόριο, την λαθρομετανάστευση και την δυσλειτουργία του κέντρου της Αθήνας από τις διαδηλώσεις. Σημείωσε ότι απαιτείται για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας νομιμότητα και ομαλή λειτουργία της πόλης και επανέλαβε την πρόταση του ΕΒΕΑ για σύσταση σώματος δίωξης του παραεμπορίου.

Απο την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Νίκος Κογιουμτσής, παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας στο ιστορικό κέντρο της πόλης , αναφερόμενος και στις πρωτοβουλίες του δήμου.

Παρουσίαση μελέτης

Κατά την παρουσίαση μελέτης με τον τίτλο «Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και της Τεχνολογικής Ανταγωνιστικότητας της Τοπικής Οικονομίας της Αθήνας», ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, κ. Αλέξης Γαληνός, τόνισε ότι απαιτείται η αξιοποίηση των μεγάλων κεφαλαίων που διαθέτει η πόλη, όπως τα ερευνητικά ιδρύματα και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι οι νέοι οι οποίοι έχουν δυναμικές και καινοτόμες ιδέες, ο παραδοσιακός οικονομικός της ιστός, και φυσικά, η ιστορία της.

Ως βασικοί άξονες ανάπτυξης για την παρούσα περίοδο καθορίζονται η υποστήριξη της εξωστρέφειας (ιδίως των ενεργειών marketing και προβολής στις αγορές ενδιαφέροντος, δικτύωσης και υποστήριξης βελτίωσης προϊόντων και υπηρεσιών), οι νέες μορφές επιχειρηματικότητας (θερμοκοιτίδες, ερευνητικό πεδίο, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη), αλλά και οι άμεσες ενέργειες για την αλλαγή του δομημένου περιβάλλοντος της Αθήνας (προσόψεις, καθαριότητα, συνδεσιμότητα και εφαρμογές πληροφορικής κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, παρά την οικονομική κρίση περισσότερες από το 30% των επιχειρήσεων στην μεταποίηση και τις υπηρεσίες επενδύουν σε νέα προϊόντα και στην βελτίωση του παραγωγικού δυναμικού, ενώ το 75% των επιχειρήσεων βελτίωσαν τα υφιστάμενα προϊόντα τους.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν περισσότεροι από 20 κλαδικοί και επιχειρηματικοί φορείς, Δημόσιοι φορείς και Οργανισμοί καθώς και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση και στον διάλογο που είχαν διενεργηθεί για το ζήτημα της διαμόρφωσης Στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα Διμερή Επιμελητήρια των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, το Invest in Greece, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ημιαγωγών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και η Ελληνική Εταιρεία Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).