Δήμοι

Δήμος Αγ. Βασιλείου: Εσπερίδα για την ενημέρωση των πυρόπληκτων κατοίκων της Κρύας Βρύσης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη, εσπερίδα στον πολιτιστικό Σύλλογο Κρύας Βρύσης για την ενημέρωση των κατοίκων της πυρόπληκτης περιοχής από την πυρκαγιά του Ιουλίου 2022.

Η παρουσία κατοίκων από όλα τα χωριά που επλήγησαν ήταν σημαντική, καταδεικνύοντας την αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι. Στην ενημέρωση που έγινε από την πλευρά του Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη επισημανθήκαν οι πρωτοβουλίες που άμεσα πάρθηκαν, σε όλα τα επίπεδα αναδεικνύοντας το γεγονός της καταστροφής, με συνεχείς επισκέψεις σε υπουργεία παρουσιάζοντας το μέγεθος της καταστροφής αλλά και των παρεμβάσεων που χρειάζονται άμεσα ή μελλοντικά, για να μην ερημώσει η περιοχή.

Επισημάνθηκε η σημαντική προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης, προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, της αντιπερειφερειάρχη κας Μαίρη Λιονή, που με άμεσες παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις, προσπάθησαν να επούλωσαν προβλήματα, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την κτηνοτροφία, με την προσφορά των ζωοτροφών έτσι ώστε να μην αφανιστούν τα ζώα. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι οι πρώτες αποζημιώσεις, υπολογίζεται να καταβληθούν την άνοιξη και θα αφορούν το σύνολο των πληγέντων (κατά κύριο επάγγελμα αλλά και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ).

Αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έχουν ξεκινήσει, όπως αρδευτικά και καθαρισμοί, για την διευκόλυνση των πληγέντων ώστε να ξεκινήσουν την ανασύσταση των καμένων περιοχών. Επίσης ο δήμαρχος μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου σε σταθμό Δ΄ Τάξης, αναμένοντας την απόφαση του πυροσβεστικού συμβουλίου, σαν μια θετική εξέλιξη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερο έλεγχο και προστασία της περιοχής.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι επεσήμαναν την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για να υπάρξει ένα κλίμα ασφάλειας στην περιοχή, όσον αφορά τις πυρκαγιές, αλλά και για να μείνει ζωντανή η ελπίδα και τόνισαν ότι υπάρχει αύριο και μέλλον σε αυτό τον τόπο. Ζήτησαν να συνεχιστούν και οι θεσμικές παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν στον τομέα της πρόληψης, όπως ο κανονισμός για την εναπόθεση σε κυψέλες από μελισσοσμήνη, πρωτοβουλίες για πιλοτικό αναδασμό, καθορισμός κτηνοτροφικών ζωνών, που θα θωρακίζουν και θα λειτουργούν συμπληρωματικά στον τομέα της πρόληψης. Επίσης ζήτησαν να υπάρξουν παρεμβάσεις στις υποδομές και στα αρδευτικά δίκτυα, θα πρέπει η πολιτεία να δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια περιοχή που η ίδια κήρυξε πυρόπληκτη και σε έκτακτη ανάγκη. Επισημάνθηκε ότι η περιοχή χρειάζεται και άλλους τρόπους που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην περιοχή, όπως η στήριξη της προσπάθειας για δημιουργία κέντρου για την πανίδα στην περιοχή, στο εμβληματικό κτήριο του παλαιού ελαιουργείου της Κρύας Βρύσης, στήριξη στην προσπάθεια για εναλλακτικό τουρισμό και αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων στην περιοχή, όπως η ανάδειξη της καστροπολιτείας στην τοποθεσία «Κάστελος» της Ορνέ.

Γενική εντύπωση όλων είναι ότι η δημοτική αρχή καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να γίνει αρωγός στην περιοχή με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσον, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειάζεται άμεσα η κεντρική εξουσία να προχωρήσει σε λύσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στην περιοχή. Στην εσπερίδα επίσης μίλησαν ο κ. Σαββάκης Γιώργος (Γεωπόνος) και η κ. Γερμανάκη Ελευθερία (Γεωπόνος) που τόνισαν την ανάγκη για στήριξη της καλλιέργειας της ποικιλίας χοντρολιάς (Θρούμπα) που ήταν κάποτε αυτή που κυριαρχούσε στην περιοχή και οι πυρκαγιές την εξαφανίζουν σιγά –σιγά. Προσφέρθηκαν δε να συνδράμουν με τις γνώσεις και εμπειρίες τους, ο καθένας στο τομέα του, για την στήριξη της προσπάθειας. Η εσπερίδα έκλεισε με την δημιουργία δύο ομάδων εργασίας, που θα επεξεργαστούν προτάσεις για την περιοχή, αλλά και για την ανασύσταση του ελαιώνα της χοντρολιάς. Στην εσπερίδα παρευρέθησαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καπετανάκης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγελιώ Γλαμπεδάκη Βασίλης Θεοδωράκης, Αγγελική Πελαντάκη, Γιάννης Χαραλαμπάκης, η αναπληρώτρια τομεάρχης του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Μανουσάκη, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγίας Γαλήνης Μανόλης Φουντιδάκης, Κρύας Βρύσης Κώστας Ασουμανάκης, Μελάμπων Κώστας Βασιλάκης , Ορνές Κωστής Παπαδομιχελάκης, Σαχτουρίων Λευτέρης Ταβερναράκης, οι πρόεδροι και τα συμβούλια των συνεταιρισμών Μελάμπων και Κρύας Βρύσης και των πολιτιστικών συλλόγων της Περιοχής.

newsroom

Recent Posts

Καταγγελία: Δήμαρχος υποσχέθηκε στήριξη σε συμβασιούχους και μετά στράφηκε εναντίον τους!

Τον Δήμαρχο Καισαριανής για απαράδεκτη, αυταρχική και αντεργατική συμπεριφορά σε βάρος των εργαζομένων του Δήμου…

9 λεπτά ago

Τράγκας: Γιατί ο γιος του δημοσιογράφου μήνυσε τη χήρα του πατέρα του

Μήνυση κατέθεσε ο γιος του Γιώργου Τράγκα κατά της χήρας, Μαρίας Καρρά, για απιστία κακουργηματικού χαρακτήρα, προσθέτοντας ένα…

15 λεπτά ago

Σοκ στη Μεσσήνη: 14χρονος μαχαίρωσε συμμαθητή του με σουγιά

Ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε σχολείο στην…

32 λεπτά ago

Δήμος Παιανίας: Σύσκεψη για την εξέλιξη των εργασιών σε 1ο&2ο Γυμνάσιο

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την εξέλιξη των εργασιών στα 1ο και 2ο Γυμνάσια πραγματοποιήθηκε στο…

34 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Όλα τα αριθμητικά στοιχεία για τις προκηρύξεις και τις προσλήψεις στο δημόσιο (έγγραφο)

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)  κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο…

38 λεπτά ago

Πρόβα… χιονοθύελλας από τον Δήμο Αλίμου!

Η πρόληψη και η προετοιμασία στον Δήμο Αλίμου για κάθε ακραίο φαινόμενο και για κάθε…

49 λεπτά ago