Δήμοι (βόρειου τομέα) Αττικής: Προβλέψεις για β΄ γύρο, τελικούς νικητές (ονόματα)

Μετά τις προβλέψεις για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, η aftodioikisi.gr, συνεχίζει, με βάση όλα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ, τις μετρήσεις στα social media, το κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή αλλά και φανερές ή μυστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, την καταγραφή των δεδομένων για τους 66 δήμους της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής όπου ήδη έχουν δημοσιευθεί ρεπορτάζ για τους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών , τους δήμους της Δυτικής Αθήνας και τους δήμους του Νότιου Τομέα της Αττικής., προχωρά σε προγνωστικά για τους δήμους του Βόρειου Τομέα της Αττικής.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προβλέψεις για τους δήμους -πρωτεύουσες νομών με τις οκτώ μεγαλύτερες και τις οκτώ επόμενες σε πληθυσμό, πρωτεύουσες νομών. 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σκληρή αναμένεται η «μάχη» στο δήμο Αγίας Παρασκευής. Όχι μόνο γιατί οι έξι υποψήφιοι του 2014 έγιναν, πλέον, εννέα αλλά και γιατί ο νυν δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος που κατεβαίνει και πάλι με πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται αποδυναμωμένος, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Ο κ. Σταθόπουλος που στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει στο β΄γύρο με μόλις 386 ψήφους τον τότε «γαλάζιο» δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Βασίλη Ζορμπά, θα επιχειρήσει αυτή τη φορά να εκμεταλλευτεί την πολυδιάσπαση του κεντροδεξιού-δεξιού χώρου,  από τον οποίο, πλην του πρώην δημάρχου κατεβαίνουν ο Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, πρώην αντιδήμαρχος του κ. Ζορμπά, ο απόστρατος Γιώργος Οικονόμου αλλά και ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης που ήταν υποψήφιος και το 2014 αλλά κατέγραψε χαμηλές πτήσεις (προτελευταίος με 4,53%). Τα προγνωστικά λένε ότι το πιθανότερο ζευγάρι του β΄γύρου θα είναι το ίδιο με το 2014 (Σταθόπουλος-Ζορμπάς), με τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μυλωνάκη, συνέχεια του πρώην «πράσινου» δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου που κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον Γ.Σγουρό, να επιχειρεί να μπει «σφήνα».

 

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Η αποχώρηση του επί τρεις θητείες «γαλάζιου» νυν δημάρχου Γιώργου Πατούλη, ο οποίος διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής, έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στο χώρο της κεντροδεξιάς-δεξιάς στο δήμο Αμαρουσίου. Κι αυτό γιατί πλην της επίσημης υποψηφιότητας της ΝΔ, του πρώην προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρώην διοικητή του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ Θόδωρου Αμπατζόγλου, στενού συνεργάτη στο παρελθόν του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατεβαίνουν επίσης: Ο σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Βραχνός, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Αμαρουσίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, τον οποίο μάλιστα ενισχύει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος η Μαρίνα Πατούλη, ο Γιάννης Νικολαράκος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οπτικών – Οπτομετρών Ελλάδας και ο αρχιτέκτων μηχανικός Κώστας Ρώτας, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες από την παράταξη Πατούλη. Από τους πέντε την μεγαλύτερη δυναμική μέχρι σήμερα φαίνεται ότι έχει αναπτύξει ο κ. Αμπατζόγλου, αν και η πρόσφατη συμμετοχή της συζύγου του Γ.Πατούλη στο ψηφοδέλτιο του κ. Γαρδέλη, κάνει πολλούς στην παράταξη Αμπατζόγλου να ανησυχούν. Από την άλλη πλευρά φαβορί για τον β΄γύρο προβάλει ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος αλλά έχει την άτυπη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο δίδυμο για τον β΄γύρο είναι το Αμπατζόγλου-Καραμέρος, χωρίς, πάντως,  να αποκλείονται εκπλήξεις. Όσο για τον τελικό νικητή, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

 

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Ντέρμπι για τρεις δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο δήμο Βριλησσίων όπου ο, στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, νυν δήμαρχος  Ξένος Μανιατογιάννης έχει απέναντί του δύο «γαλάζια» ψηφοδέλτια: Του πρώην υπουργού και δημάρχου Βριλησσίων Αργύρη Ντινόπουλου και του Γιάννη Πισιμίση που κατεβαίνει επικεφαλής της παράταξης που ηγείτο στο παρελθόν ο κ. Ντινόπουλος αλλά και ο διάδοχός του, πρώην δήμαρχος Κώστας Ιωαννίδης που είναι αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας Πισιμίση. Τα προγνωστικά δείχνουν ότι το πιθανότερο δίδυμο του β΄γύρου είναι Μανιατογιάννης-Ντινόπουλος, ωστόσο τίποτε δεν αποκλείεται για Μανιατογιάννη-Πισιμίση ή ακόμη και Ντινόπουλο-Πισιμίση.

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν μία θέση στον β΄γύρο: Πρόκειται για τον «πράσινο» δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο ο οποίος είχε κερδίσει οριακά την εκλογή του το 2014 και τώρα εμφανίζεται αποδυναμωμένος, τους προερχόμενους από την κεντροδεξιά, πρώην δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο που ήταν ο αντίπαλος του κ. Μπάμπαλου στο β΄γύρο το 2014, τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Παπαδημητρίου και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακή σύμβουλο της Ρένας Δούρου, Αμιλία Τζίβα. Τα προγνωστικά λένε ότι το πιθανότερο δίδυμο για τις επικείμενες εκλογές είναι το Μπάμπαλος-Βλασσόπουλος αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις. Ως εκ τούτου κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προβλέψει τον τελικό νικητή.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Παρότι οι υποψήφιοι στο δήμο Κηφισιάς είναι σίγουρα διψήφιος αριθμός (ίσως να φτάσουν και τους 14 από έξι που ήταν το 2014) δύο είναι αυτοί που ξεχωρίζουν και, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, θα βρεθούν στον β΄γύρο. Πρόκειται για το δίδυμο του 2014, όταν ο νυν δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος είχε καταφέρει να ανατρέψει στον β΄γύρο διαφορά 20,7 ποσοστιαίων μονάδων (25,68 έναντι 46,40%) του πρώην δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, ο οποίος κατεβαίνει και πάλι για πάρει τη «ρεβάνς». Στο δίδυμο Θωμάκου-Χιωτάκη, προερχόμενοι και οι δύο από τη ΝΔ, επιχειρούν να μπουν σφήνα οι επίσης «γαλάζιοι»: Πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του σημερινού δημάρχου Σάντυ Πατρινού – Ντελ Τόρο αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος της σημερινής διοίκησης, Χρήστος Καλός, ενώ από την παράταξη Χιωτάκη, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Βάρσος.

 

ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ
Τρεις είναι οι υποψήφιοι διεκδικούν μία θέση στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στο δήμο Λυκόβρυσης -Πεύκης. Πρόκειται για τον «γαλάζιο» νυν δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη που εμφανίζεται αποδυναμωμένος, τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Μάριο Ψύχαλη, τον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και τον πρώην δήμαρχο Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλο που το 2014 ήταν τρίτος και για 40 ψήφους δεν προκρίθηκε στην δεύτερη Κυριακή. Ο κ. Μαυρίδης, στενός πολιτικός φίλος του Μ.Βαρβιτσιώτη, έκανε τα πάντα για να γλιτώσει από μία υποψηφιότητά της Μαρίνας Πατούλη που το 2014 ήταν πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε και απειλούσε να κατέβει υποψήφια δήμαρχος κόντρα στον νυν, ωστόσο ο δρόμος για μια νέα θητεία δεν θα είναι καθόλου εύκολος.

 

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ
Δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι στον β΄γύρο των δημοτικών εκλογών στον δήμο Μεταμόρφωσης. Πρόκειται για, τον προερχόμενο από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ αλλά με ερείσματα στη ΝΔ (σ.σ. ο αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον Βόρειο Τομέα Μανώλης Γραφάκος, είναι γενικός γραμματέας του δήμου) νυν δήμαρχο Μιλτιάδη Καρπέτα και τον τρίτο των εκλογών του 2014 «γαλάζιο» Στράτο Σαραούδα. Ο κ. Σαραούδας φαίνεται ότι στηρίζεται από το μεγαλύτερο κομμάτι της ΝΔ στην περιοχή, ωστόσο έχει απέναντί του τον πρώην δήμαρχο και αντίπαλο στον β’ γύρο το 2014 του νυν δημάρχου, Δημήτρη Τζίτζιφα  από την παράταξη του οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκε το 2011 και στον β’ γύρο των εκλογών του 2014 είχε στηρίξει τον Μ.Καρπέτα. Η μάχη αναμένεται ψήφο με ψήφο με αμφίβολο τον τελικό νικητή. Το δίδυμο Καρπέτα-Σαραούδα επιχειρούν να σπάσουν ο τρίτος Μιχάλης Χαρίδης και ο τέταρτος Βασίλης Καραβάκος, των εκλογών του 2014 αλλά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχουν λίγες πιθανότητες.

 

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την είσοδο τους στον β΄γύρο, με τους δύο από αυτούς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να έχουν περισσότερες πιθανότητες. Πρόκειται για ίδιο ζευγάρι των εκλογών του 2014, τον νυν δήμαρχο Ηρακλή Γκότση που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί μια τρίτη θητεία αλλά εμφανίζεται αποδυναμωμένος και τον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, με στήριξη από ΚΙΝΑΛ και τη (μισή) ΝΔ Παναγιώτη Μανούρη. Στους δύο επιχειρούν να μπουν «σφήνα» ο κεντροδεξιός, με στήριξη από την υπόλοιπη μισή τοπική ΝΔ, Νίκος Κουκουλάρης και η κεντρώα πρώην αντιδήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου, που ήταν τρίτη στις εκλογές του 2014. Πρόβλεψη για τον τελικό νικητή δεν μπορεί να γίνει αλλά, εφόσον προκριθεί εκ νέου το δίδυμο Γκότση-Μανούρη, η μάχη αναμένεται ψήφο με ψήφο.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Συνωστισμός για μια θέση στον β΄γύρο υπάρχει στον δήμο Χολαργού, καθώς τόσο ο χώρος της δεξιάς, κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς εμφανίζεται διχασμένος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να έχει ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς, πλην του Κ. Τίγκα με τον οποίο είχε αναμετρηθεί στον β΄γύρο των εκλογών του 2014, κατεβαίνει και ο (κουμπάρος του) Δημήτρης Τούτουζας, γιος του γνωστού καρδιολόγου, συσπειρώνοντας ένα μεγάλο τμήμα των δεξιών, κεντροδεξιών ψηφοφόρων της περιοχής. Από την άλλη πλευρά ο γνωστός ως πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης επιχειρεί, με την άτυπη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, να συσπειρώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς- αριστεράς, τον οποίο διεκδικεί και πάλι ο τρίτος των εκλογών του 2014 Περικλής Ζήκας. Με τόσες υποψηφιότητες είναι δύσκολο να προβλεφθεί το δίδυμο του β΄γύρου. Σε κάθε περίπτωση ο νυν δήμαρχος, εφόσον περάσει στην δεύτερη Κυριακή, θα προτιμούσε να έχει αντίπαλο από την άλλη πλευρά και, πάντως, όχι τον Δ.Τούτουζα.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Μπορεί ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης που διεκδικεί μια έκτη θητεία να μην έχει  αυτή τη φορά αντίπαλο τον  αναπληρωτή γραμματέα προγράμματος της ΝΔ Μανώλη Γραφάκο που θα είναι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον Βόρειο Τομέα τον οποίο διαδέχθηκε η ΠΑΣΟΚογενής Δήμητρα Κεχαγιά που δεν είναι τόσο ισχυρή, αλλά η παράταξή του εμφανίζεται διασπασμένη, καθώς υποψήφιος κατεβαίνει ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Δημ.ΤΟ. ΝΔ στην Πεντέλη, ο παλιός στενός του συνεργάτης Λευτέρης Κοντουλάκος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, Κοντουλάκος ή Κεχαγιά θα είναι αντίπαλοι του δημάρχου στον β΄γύρο, καθώς ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Φειδοπιάστης που είχε μείνει στο 13,5% το 2014, και αυτή τη φορά, δεν φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική. Αν και ο νυν δήμαρχος φαίνεται ότι έχει προβάδισμα στον β΄γύρο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις.

 

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ -ΨΥΧΙΚΟΥ
Αποδυναμωμένος εμφανίζεται ο «γαλάζιος» νυν δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης ο οποίος διεκδικεί μια τρίτη τετραετία, καθώς αντίπαλός του κατεβαίνει ο πρώην αντιδήμαρχός του και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Γαλάνης. Ο, επίσης «γαλάζιος» Δ. Γαλάνης τον περασμένο Οκτώβριο δημιούργησε την δική του δημοτικό ομάδα με δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται τόσο από το συνδυασμό του νυν δημάρχου αλλά και από του αντιπάλου του στον β΄γύρο των εκλογών του 2014 Δημήτρη Μαναού. Ο κ. Μαναός δεν κατεβαίνει αλλά στην θέση του επικεφαλής της παράταξής του εξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλάκης, ο οποίος σε αυτές τις εκλογές στηρίζεται από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ενεργοί Πολίτες», που το 2014, με υποψήφια δήμαρχο την σύζυγο του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, Νάντια Σουμπασάκη, είχε καταλάβει την τέταρτη θέση. Ο ένας του β’ γύρου αναμένεται να είναι ο νυν δήμαρχος και ένας εκ των Γαλάνη, Κανελάκη ο αντίπαλός του. Προγνωστικά για τον τελικό νικητή δεν μπορούν να γίνουν με βάση τα σημερινά δεδομένα. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό του κ. Ξυριδάκη στον α΄γύρο, καθώς στον β΄ αναμένεται συσπείρωση εναντίον του.  Όσον αφορά τον νικητή του β΄γύρου, , με τέτοια πολυδιάσπαση, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη.

 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Πολλοί είναι οι μνηστήρες των δύο θέσεων για το β΄γύρο στις εκλογές της 26ης Μαΐου για το δήμο Χαλανδρίου. Ως φαβορί προβάλουν ο, στηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, ο οποίος όμως είναι αποδυναμωμένος, καθώς  δημοτικοί του σύμβουλοι έχουν δημιουργήσει παράταξη στ’ αριστερά του (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ) με επικεφαλής τον Σωτήρη Λαπιέρη, και ο «γαλάζιος» πρώην δήμαρχος και αντίπαλος του κ. Ρούσσου στον β΄γύρο των εκλογών του 2014 Γιώργος Κουράσης. Ωστόσο, αυτή τη φορά, τις ψήφους του συνδυασμού του κ. Κουράση, διεκδικούν δύο πρώην αντιδήμαρχοί του που προέρχονται από την δεξιά, κεντροδεξιά: Ο Μάνος Κρανίδης και ο Παναγιώτης Βάσσιος, ενώ εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Λαδόπουλος (τέταρτος το 2014 με ποσοστό 12,5%) που είναι ταυτόχρονα μέλος τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ! Διασπασμένος εμφανίζεται και ο χώρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: Αν και το ΚΙΝΑΛ έχει δώσει στήριξη στον έκτο των εκλογών του 2014 (πρώην υφυπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) Γιώργο Θωμά (12% το 2014), κατεβαίνουν επίσης ο πρώην «πράσινος» δήμαρχος και τρίτος στις εκλογές του 2014 (15,4%) Στάθης Ανδρεόπουλος και ο Άγγελος Νταβίας (έβδομος με ποσοστό 3,14% το 2014). Εφόσον, όπως καταγράφεται σήμερα, τα ποσοστά των υποψηφίων θα είναι χαμηλά στον α΄ γύρο (κοντά και κάτω από 20%), θέση στον β΄ γύρο διεκδικούν όλοι οι παραπάνω πλην του κ. Α.Νταβία αλλά και η υποψήφια του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά, η οποία το 2014 ήταν πέμπτη με ποσοστό 12%.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, Β΄ΓΥΡΟΣ, ΒΟΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ, ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!