δήμοι-στοπ-σε-κατά-παρέκκλιση-αποσπάσ-632798
ΔΗΜΟΙ | 05.12.2021 | 10:21

Δήμοι: Στοπ σε κατά παρέκκλιση αποσπάσεις -Έρχονται αυξήσεις δημοτικών τελών, τιμολογίων ύδρευσης

Δήμοι: Τη δέσμευση ότι θα ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα των κατά παρέκκλιση αποσπάσεων και μετακινήσεων προσωπικού από τους Δήμους προς άλλους φορείς, έδωσε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Παράλληλα ο κ. Βορίδης υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί το πλαίσιο που αφορά την κινητικότητα στους μικρούς Δήμους , για να μη φεύγει ανεξέλεγκτα το προσωπικό τους. Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ ζητά αυτό να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, ωστόσο υΠΕΣ έχει εκφράσει αντίθεση άποψη.

Παράλληλα κατά την συνάντηση:

-Προέκυψε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος των Δήμων και των ΔΕΥΑ,

– Αντίθετος ήταν ο ίδιος Πρωθυπουργός σε ότι αφορά στην αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων, που ζητά η ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι «καλό είναι να πληρώνεται το σκουπίδι ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα» καθώς και ότι υπάρχουν πολλές αιρεσιμότητες.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ.Παπατεργίου, προανήγγειλε ότι «οι Δήμοι αναγκαστικά θα οδηγηθούν σε αυξήσεις τιμολογίων ύδρευσης και ανταποδοτικών τελών. Δεν βλέπω πώς οι Δήμοι μπορούν να απορροφήσουν από τη μεριά τους το αυξημένο κόστος . Εφόσον βλέπω ότι σήμερα δεν προέκυψε σ΄ αυτό κάτι, θα πρέπει να καταστεί σαφές και στην κυβέρνηση, ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις διαφορές», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: «Καρφιά» και αοριστίες

Στοπ έβαλε ο Κ. Μητσοτάκης και στο αίτημα των δήμων για περισσότερα χρήματα από το χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν στη διάθεση των Δήμων τόσοι σημαντικοί πόροι για χρηματοδότηση έργων. Όμως οι πόροι δεν αρκούν από μόνοι τους , θα πρέπει οι Δήμοι να τρέξουν με μεγαλύτερες ταχύτητες για να απορροφήσουν τους πόρους αυτούς», πρόσθεσε, «καρφώνοντας» τους δημάρχους.

Αόριστες ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού και στο αίτημα για προσλήψεις, ζητώντας μόνο και από τους Υπουργούς σε συνεργασία τους Δήμους να δοθεί προτεραιότητα σε ειδικότητες που λείπουν από τους Δήμους και δημιουργούν προβλήματα και αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Παράταση στα δάνεια του ΤΠκΔ

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων των Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ότι θα συζητηθεί και το θέμα μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.

Ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας προανήγγειλε ότι μακροπρόθεσμα θα δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα ενεργειακά τους κόστη, με την προτεραιοποίηση στη χρηματοδότηση των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων.