δήμοι-στα-41-δισ-το-αντώνης-τρίτσης-α-796889
ΔΗΜΟΙ | 15.10.2021 | 16:19

Δήμοι: Στα 4,1 δισ. το “Αντώνης Τρίτσης”, αύξηση ΚΑΠ από 2023

Στα 4,1 δισ. (από 2,5 που ήταν αρχικά) θα φτάσουν τα κονδύλια για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας κατά την ομιλία του στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα τα παραπάνω κονδύλια θα καλυφθούν από την:

-Αύξηση της υπερδέσμευσης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

-Απευθείας χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων αστικών αναπλάσεων, ύδρευσης και οδοποιίας.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί ΚΥΑ με πρόβλεψη ότι 50% των έργων που έχουν υποβληθεί από κάθε δήμο θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σε διαπραγμάτευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών των δήμων με νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο.

Αύξηση των ΚΑΠ κατά 15%

Αναφορικά με τους ΚΑΠ ο κ. Πέτσας τόνισε ότι στόχος είναι το 2023 να αυξηθούν από 2,85 που είναι σήμερα, σε 3,2 δισ., δηλαδή αυξημένες κατά 300 με 350 εκατ. ή σε ποσοστό 15%.

Για τους φετινούς ΚΑΠ ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξει μία ακόμη πρόσθετη δόση, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου Μ. Σταυριανουδάκης πρόσθεσε ότι αναμένεται οι φετινοί ΚΑΠ να είναι αυξημένοι κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους περσινούς.

Μείωση ενεργειακού κόστους

Τέλος ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει δέσμη μέτρων εξορθολογισμού του ενεργειακού κόστους για τους δήμους τις ΔΕΥΑ. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%, η υπαγωγή στο τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των τιμολογίων των ΔΕΥΑ από το οικιακό τιμολόγιο στο βιομηχανικό και υπαγωγή στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑ.