Δήμοι -πρωτεύουσες νομών: Προβλέψεις για β΄ γύρο, τελικούς νικητές (ονόματα)

Μετά τις προβλέψεις σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, η aftodioikisi.gr, προχωρά, με βάση όλα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ, τις μετρήσεις στα social media, το κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή αλλά και φανερές ή μυστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, στην καταγραφή των δεδομένων για πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα συνεχίζεται και το ρεπορτάζ για τους 66 δήμους της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής όπου ήδη έχουν δημοσιευθεί ρεπορτάζ για τους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τους δήμους του Δυτικού Τομέα.

Σήμερα ξεκινάμε με τις οκτώ μεγαλύτερες πρωτεύουσες νομών που δεν έχουν περιληφθεί στο ρεπορτάζ για τους μεγάλους δήμους. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα ρεπορτάζ και για άλλες πόλεις -πρωτεύουσες νομών, με μικρότερο πληθυσμό. Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Ο σημερινός δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος φαίνεται ως το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει και μία δεύτερη θητεία. Για να ανατραπεί αυτό θα πρέπει ο ένας εκ των δύο που παλεύουν να μπουν στον β΄γύρο (Νάνσυ Κάπουλα από τη ΝΔ και Ιάσωνας Αποστολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ) αφενός να συμφωνήσουν μεταξύ τους και αφετέρου να συσπειρώσουν μεγάλο μέρος από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μετά την αποχώρηση του επί τρεις θητείες, νυν δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το «παιχνίδι» για την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έχει ανοίξει για τα καλά. Στην παρούσα φάση προβάδισμα για να μπει στον β΄γύρο έχει ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, που εξελέγη με ψηφοφορία από τη δημοτική ομάδα Νίκα και, ως εκ τούτου, αποτελεί επίσημα την συνέχεια του νυν δημάρχου. Για μια θέση στον β΄γύρο παλεύουν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός μηχανικός και πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος (σ.σ. έχει διεκδικήσει και το 2002 και το 2006 τη δημαρχία) αλλά και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του και διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βασίλης Τζαμουράνης. Είναι αντιληπτό ότι με τόσους υποψηφίους που, μάλιστα, βρίσκονται πολύ κοντά, οποιαδήποτε πρόβλεψη τόσο για τους μονομάχους του β΄γύρου όσο και για τον τελικό νικητή, είναι ιδιαιτέρως παρακινδυνευμένη.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
Μάχη και για τρεις που όσο φτάνουμε προς το τέλος μπορεί να γίνουν και τέσσερις, δίνεται στο δήμο Χαλκιδέων για την είσοδο στον β΄γύρο. Πρόκειται για τον «πράσινο» (με στήριξη ΚΙΝΑΛ) νυν δήμαρχο Χρήστο Παγώνη, τον, προερχόμενο από τη ΝΔ, πρώην αντιδήμαρχό (και δεξί χέρι του νυν δημάρχου) Βασίλη Καθαροσπόρη και την Ελένη Βάκα που έχει τη στήριξη της ΝΔ. Στο κάδρο επιχειρεί να μπει και ο Τάσος Καλαθέρης που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.  Από το ποιοι θα μπουν στον β΄ γύρο θα εξαρτηθεί και ο τελικός νικητής με το δίδυμο Παγώνη – Καθαροσπόρη να μοιάζει να είναι το πιο αμφίρροπο.

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Τρεις υποψήφιοι παλεύουν για τις δύο θέσεις του β΄γύρου των δημοτικών εκλογών στο δήμο Σερρών. Πρόκειται για τον διάδοχο του νυν «πράσινου» δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη, Θόδωρο Αραμπατζή, τον «γαλάζιο» Αλέκο Χρυσάφη και τον, για τρίτη φορά υποψήφιο, πρώην νομάρχη Σερρών Στέφανο Φωτιάδη, ο οποίος το 2014 είχε τερματίσει πρώτος στον α΄γύρο και έχασε για μόλις 13 ψήφους στον β΄. Όποιο και να είναι το δίδυμο του β΄γύρου στις επικείμενες εκλογές, η μάχη αναμένεται πολύ σκληρή με κρίσιμο παράγοντα τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν με τον τρίτο αλλά και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (υποψήφια η δημοσιογράφος Αριάδνη Παπαφωτίου), η οποία, με τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να έχει τύχη για είσοδο στο β΄γύρο.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Τρεις είναι οι υποψήφιοι που διαγκωνίζονται για μία θέση στον β’ γύρο και στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για τον «γαλάζιο» νυν δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, που διεκδικεί μία τρίτη θητεία αλλά εμφανίζεται αποδυναμωμένος καθώς ο, επί σειρά ετών, στενός συνεργάτης του, δημοτικός σύμβουλος, Βαγγέλης Μυτιληνός παραιτήθηκε από την παράταξη του διεκδικώντας την δημαρχία (σ.σ. τέταρτος στη σειρά που διεκδικεί είσοδο στο β΄γύρο), ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Μιχαηλίδης (σ.σ. είχε τερματίσει τέταρτος το 2014 αλλά φαίνεται ότι σήμερα αναπτύσσει δυναμική) και ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Αυτή τη στιγμή για το β΄γύρο, φαίνεται να έχει προβάδισμα το δίδυμο Λαμπάκη – Μιχαηλίδη αλλά, καθώς τα δεδομένα, μπορεί να ανατραπούν όσο οδεύουμε προς την 26η Μαΐου, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ούτε για τους δύο, ούτε, βεβαίως, για τον τελικό νικητή. Και σε αυτή την περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν.

ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Αν και αποδυναμωμένος, καθώς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του (Μανώλης Τσέπελης) κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος, ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος φαίνεται ότι θα είναι ο ένας από τους δύο του β΄ γύρου των εκλογών της 26ης Μαΐου. Για την άλλη θέση παλεύουν οι Σάββας Μελισσόπουλος που στηρίζεται από ΚΙΝΑΛ και Γιώργος Χατζηθεοδώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον τελικό νικητή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να χάσει ο νυν δήμαρχος θα πρέπει να συμμαχήσει ο αντίπαλός του στον β΄ γύρο, τουλάχιστον με τον τρίτο του α΄ γύρου.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Το 2014 ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Σάββας Χιονίδης είχε κερδίσει τον (σημερινό) υποψήφιο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία Χρήστο Γιαννούλη από τον α΄ γύρο, έστω και οριακά (50,5%). Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση για τον νυν δήμαρχο δεν είναι και τόσο ρόδινη. Δεν είναι μόνο οι πολλές υποψηφιότητες (διπλάσιες -8- σε σχέση με το 2014 που ήταν, μόλις 4) αλλά, κυρίως, το γεγονός ότι από το χώρο της ΝΔ κατεβαίνουν δύο ακόμη υποψήφιοι. Και τι υποψήφιοι! Ο νυν βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος που στηρίζεται από μεγάλο μέρος του κόμματος στην πόλη και πολλά κεντρικά στελέχη της ΝΔ (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν παρών, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ έστειλαν χαιρετισμούς Σαμαράς και Μεϊμαράκης) και ο Θανάσης Λιακόπουλος, ο οποίος μετά από μακρά θητεία στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρυσι το καλοκαίρι ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του νυν δημάρχου. Οι προβλέψεις λένε ότι θα δοθεί σκληρή μάχη στον β΄γύρο μεταξύ Χιονίδη και Κουκοδήμου, με τον δεύτερο να διαθέτει εφεδρείες, όπως αυτή του κ. Λιακόπουλου.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Ισχυρό προβάδισμα εμφανίζει ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος προέρχεται και στηρίζεται από τη ΝΔ αλλά έχει ευρύτερη απήχηση στην περιοχή. Αντίπαλος του για τον β΄ γύρο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο συνεχιστής της παράταξης του πρώην «πράσινου» δημάρχου Χρήστου Λάππα, Κώστας Κρεμμύδας. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014 είχε κερδίσει τον κ. Λάππα στον β΄ γύρο με 53 έναντι 47%.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΝΟΜΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!