Δήμοι (νομού) Θεσσαλονίκης: Προβλέψεις για β΄ γύρο, τελικούς νικητές (ονόματα)

Μετά τις προβλέψεις για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, η aftodioikisi.gr, τους δήμους της Αττικής  (σ.σ. ήδη έχουν δημοσιευθεί ρεπορτάζ για τους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών , τους δήμους της Δυτικής Αθήνας και τους δήμους του Νότιου Τομέα της Αττικήςτους δήμους της Ανατολικής Αττικής, της Δυτικής Αττικής τους δήμους του Βόρειου Τομέα της Αττικής και τους δήμους του Πειραιά και των Νησιών) αλλά και τους δήμους -πρωτεύουσες νομών με τις οκτώ μεγαλύτερες και τις οκτώ επόμενες σε πληθυσμό, πρωτεύουσες νομών η aftodioikisi.gr προχωράει σε προγνωστικά-προβλέψεις, με βάση όλα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ, τις μετρήσεις στα social media, το κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή αλλά και φανερές ή μυστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, για τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Μάχη» στο β΄γύρο μεταξύ του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ Νίκου Ταχιάου και του «γαλάζιου» αντάρτη, πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, Γιώργου Ορφανού καταγράφουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Το δίπολο αυτό επιχειρεί να «σπάσει» η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Βούγιας αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος του Γ.Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι οποίοι ωστόσο υπολείπονται ακόμη των «γαλάζιων» υποψήφιων. Όσον αφορά για τον τελικό νικητή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τελική μάχη αναμένεται να δοθεί ψήφο με ψήφο ανάμεσα στους δύο «γαλάζιους» υποψηφίους. Υποψήφιοι στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι επίσης οι: Χάρης Αηδονόπουλος, Κωνσταντίνος Αναγνωσταράς, Αντώνης Γαζάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Δημήτρης Ζιαπάσης, Γιάννης Κουριανίδης, Γιάννης Κούτρας,  Μάκης Κυριζίδης, Πέτρος Λεκάκης, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Βασίλης Μωϋσίδης, Γιάννης Νασιούλας, Γιώργος Ρακκάς, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Σάββας Χαλιαμπάλιας και Παναγιώτης Ψωμιάδης.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
Με την εκλογή από τον α΄γυρο φλερτάρει ο επί τέσσερις θητείες «γαλάζιος» δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου. Σε αυτό του τον στόχο φιλοδοξεί να τον δυσκολέψει ακόμη περισσότερο αυτή τη φορά (σ.σ. το 2014 είχε εκλεγεί με ποσοστό 53,18, ελαφρώς μειωμένο από το 54,59% του 2010) ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κυριλλίδης. Ωστόσο, σε αυτή του την προσπάθεια, παρά την απλή αναλογική, δεν έχει σύμμαχο τον αριθμό των υποψηφίων στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, που από τους εφτά τους 2014 μειώθηκαν σε πέντε (Ηλίας Σμήλιος από την Ανταρσύα, Γιάννης Νωτάκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Σοφία Καρασαρλίδου από την ΟΚΔΕ).

 

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
Ντέρμπι μεταξύ του νυν «γαλάζιου» δημάρχου Διαμαντή Λιάμα (46,1% το 2014), ο οποίος εμφανίζει ελαφρύ προβάδισμα, και του, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Στοΐτσα (29,5% το 2014) ο οποίος, αυτή τη φορά συμπράττει με τον τρίτο τον εκλογών του 2014 Γιώργο Νανάκο (16,5%), δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι δύο τους αναμένεται να αναμετρηθούν στον β΄γύρο, όπου καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων υποψηφίων που βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τους δύο πρώτους: Ιωάννη Βαλερή, Βασίλη Ζωγράφου και Θεοχάρη Ελευθεριάδη που κατεβαίνουν μαζί σε περίπτωση νίκης θα μοιραστούν τη δημαρχία και Βάσω Πολυζωίδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ
Tρεις είναι οι βασικοί μονομάχοι για μια θέση στον β΄γύρο στις εκλογές για το δήμο Δέλτα. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Μίμη Φωτόπουλο, τον πρώην πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης Εχεδώρου της ΝΔ και από το 2012, μετά τον θάνατο του τότε δημάρχου Νίκου Γιουτίκα, δήμαρχο Δέλτα, Γιώργο Γλώσση, και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο του  δ.σ. της εταιρίας «Σουρωτή» Γιάννη Ιωαννίδη. Το ποιος από τους τρεις θα μπει στον β΄γύρο δεν μπορεί να προβλεφθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, όσο για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής, θα εξαρτηθεί από τις συμμαχίες που θα γίνουν τόσο με τον τρίτο όσο και με τους υπόλοιπους υποψηφίους: Τον πρώην περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Διαμαντόπουλο, ο οποίος επιχειρεί να μπει «σφήνα» στους τρεις, τον πρώην δήμαρχο Εχεδώρου Σπύρο Σταματάκη, τον Αντώνη Αντωνιάδη και την υποψήφια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Λίνα Χατζηκυριάκου.

 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Επανάληψη δίδυμου του 2014 δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία για το δήμο Θερμαϊκού. Τότε στο β΄γύρο είχαν βρεθεί ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και με άτυπη στήριξη από το ΚΙΝΑΛ, νυν δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης και ο «γαλάζιος» πρώην αντινομάρχης του Π. Ψωμιάδη και αντιπεριφερειάρχης του Α.Τζιτζικώστα, Γιώργος Τσαμασλής. Το 2014 ο νυν δήμαρχος είχε κερδίσει με ευκολία τόσο στον α’ όσο και στον β΄γύρο αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η μάχη θα είναι πιο αμφίρροπη. «Σφήνα» στο δίδυμο Μαυρομάτη-Τσαμασλή επιχειρούν να μπουν ο Νίκος Παράσχου που εξελέγη με τον συνδυασμό Τσαμασλή αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Περαίας Δημήτρης Καπλάνης αλλά και οι Γιώργος Χατζηβαλάσης, Συμεών Καψάλας, Θεόδωρος Τζέκος και Ντίνα Μώραλη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
Για έκτη διαδοχική φορά ο νυν «πράσινος» δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος διεκδικεί μία θητεία και όλα δείχνουν ότι θα την κερδίσει από τον α΄ γύρο όπως το 2014 (66,89%), το 2010 (66,17%) και το 2006 (54,1%). Απέναντί του ο νυν δήμαρχος θα βρει τους: Άννα Τσιφτελίδου, Φάνη Καρκατζούνη (Λαϊκη Συσπείρωση), Δημήτρη Βλαχομήτρο, Κώστα Μπίκο και Χρήστο Φάσσα.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Παρότι παραμένει φαβορί, ο νυν «πράσινος» δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης που διεκδικεί μία τρίτη θητεία, εμφανίζεται αποδυναμωμένος. Και αυτή τη φορά η δημαρχία αναμένεται να κριθεί στον β΄γύρο με τον νυν δήμαρχο να αντιμετωπίζει είτε τον Άρη Τεμενεκίδη που το 2014 είχε κατέβει με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε και, πλέον, κατεβαίνει με ανεξάρτητο συνδυασμό είτε τον «γαλάζιο» Γιάννη Δαρδαμενέλη. Υποψήφιοι θα είναι ακόμη οι: Βικέντιος Αντωνάκης (Λαϊκή Συσπείρωση), Αβραάμ Περσίδης, Θρόδωρος Βολτσίδης και Δημήτρης Αρκούδης.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ
Τρεις είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν με αξιώσεις μία θέση στον β΄γύρο στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Πρόκειται για τον «γαλάζιο» νυν δήμαρχο Πέτρο Σούλα που, όμως, εμφανίζει πτωτική τάση, τον, επίσης, «γαλάζιο», πρώην στενό συνεργάτη του και, πλέον, ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καμαρινό και τον Κλεάνθη Μανδαλιανό, που κατεβαίνει ως επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πνοή», σύμπραξη του δεύτερου (του «γαλάζιου» Σ.Λαφαζανίδη) και τρίτου (Κ.Σωτηράκη) συνδυασμού των εκλογών του 2014. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το δίδυμο του β΄γύρου. Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου κατεβαίνουν ακόμη οι: Γιάννης Γιαννακόπουλος,  Νίκος Ζυγάς και Θανάσης Κοκόνας (από τη Λαϊκή Συσπείρωση).

 

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν μία θέση στον β΄γύρο στο δήμο Λαγκαδά, όπου το «παιχνίδι» έχει ανοίξει μετά την αποχώρηση του νυν «γαλάζιου» δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη, που θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους: Θεόδωρο Τσιαμπάζη (αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας & Πολεοδομίας), τη δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας Νίκη Ανδρεάδου, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ταχματζίδη και την τρίτη των εκλογών του 2014 Μαρία Ταυρίδου. Στις εκλογές κατεβαίνουν ακόμη οι: Γιάννης Αναστασιάδης, Φίλιππος Γεωργουδάκης (Λαϊκή Συσπείρωση) και Χρύσα Σάμου.

 

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – ΣΥΚΕΩΝ
Φθίνουσα πορεία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο «πράσινος» δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος εξελέγη το 2010 από τον α΄γύρο με ποσοστό 55,9%, ενώ στις εκλογές του 2014 χρειάστηκε και το β΄γύρο για να εκλεγεί (46,2% στον α΄). Το ίδιο προβλέπεται να συμβεί και τώρα, έχοντας μάλιστα απέναντι του δύο ισχυρούς αντιπάλους: Τον «γαλάζιο» Ηλία Ζάχαρη και τον Λάζαρο Ωραιόπουλο, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα επιστράτευσε, ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, τον δεύτερο του 2014 (ποσοστό 22,2%) Γρηγόρη Χατζησάββα ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Τη θέση του δημάρχου διεκδικούν επίσης ο Χαράλαμπος Βέλλης (Λαϊκή Συσπείρωση) και ο Γιάννης Λαθήρας.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Αδιαφιλονίκητο φαβορί για το δήμο Πυλαίας -Χορτιάτη είναι ο νυν δήμαρχος, και παραλίγο υποψήφιος της ΝΔ στο δήμο Θεσσαλονίκης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Όλα δείχνουν ότι το 2019 θα επαναληφθεί το σενάριο του 2014 αλλά και του 2010, όταν ο κ. Καϊτεζίδης είχε εκλεγεί από τον α΄γύρο με ποσοστό 64,2 και 56,9%. Αντίπαλοί του αυτή τη φορά θα είναι οι: Ελένη Ρουσάκη, Γιώργος Αντωνόπουλος, Οδυσσέας Μάαϊτα (Λαϊκη Συσπείρωση) και Κωνσταντίνος Καρπούζης.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Τρεις είναι οι βασικοί διεκδικητές μιας θέσης στον β΄γύρο των εκλογών στο δήμο Παύλου Μελά. Πρόκειται για τον «γαλάζιο» δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, επίσης «γαλάζιο» Γιώργο Λίλτση και την, προερχόμενη από την κεντροαριστερά, Σίσυ Φραγκοπούλου, επικεφαλής της «Προοδευτικής Συμμαχίας», που αποτελεί το αποτέλεσμα σύμπραξης τριών συνδυασμών: Του τρίτου, του πέμπτου και του έβδομου των εκλογών του 2014. Υποψήφιοι είναι επίσης οι Δημήτρης Δεληγιάννης, Άρης Ιακωβίδης και Μάριος Παλάντζας («Λαϊκή Συσπείρωση»).

 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ
Μετά την αποχώρηση του νυν «γαλάζιου» δημάρχου Γιάννη Τσουκνιδά, το «παιχνίδι» στις επικείμενες εκλογές του δήμου Χαλκηδόνος άνοιξε, με τρεις υποψηφίους να διεκδικούν την είσοδό τους στον β΄γύρο. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης Τοπικής Οικονομίας και ΚΕΠ Μαυρουδή Μηντσιούδη, τον πρώην αντιδήμαρχο Σταύρο Αναγνωστόπουλο και τον Κώστα Σαραφίδη που στηρίζεται από τον πρώην δήμαρχο Α.Αραμπατζή. Υποψήφιοι είναι επίσης οι Μηνάς Μηντζαρίδης και ο Παναγιώτης Μαρκίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
3+2 είναι οι διεκδικητές μιας θέσης στον β΄γυρο για τον δήμο Ωραιοκάστρου, μεταξύ τους και ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίζεται αποδυναμωμένος. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Παντελής Τσακίρης και Παντελής Σκαρλάτος, οι οποίοι μαζί με τον νυν δήμαρχο φαίνεται να δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι δύο υποψήφιοι που επιχειρούν να μπουν «σφήνα» στην τριάδα: Πρόκειται για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ανέστη Πολυχρονίδη. Υποψήφιοι είναι επίσης οι Γρηγόρης Εδιρνέλης (Αλληλεγγύη Ανατροπή) και Άγγελος Θέμελης  (Λαϊκή Συσπείρωση).

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, Β΄ΓΥΡΟΣ, ΔΗΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ, ΤΕΛΙΚΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!