Δήμαρχος Φλωρεντίας: Θέλει το χρίσμα, για να γίνει κεντροαριστερός πρωθυπουργός

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, τριάντα επτά ετών, επισημοποίησε την απόφασή του να πάρει μέρος στη διαδικασία εκλογής του υποψήφιου πρωθυπουργού της Κεντροαριστεράς, για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Προοδευτικός καθολικός, ο Ρέντσι θεωρείται εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» πολιτικών, η οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του «θέλει να πάει για απόσυρση τους συναδέλφους του που έχουν επανεκλεγεί βουλευτές τουλάχιστον τρεις φορές».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις των αναλυτών, η κύρια αναμέτρηση, στο εσωτερικό του στρατοπέδου της Κεντροαριστεράς, θα λάβει χώρα ανάμεσα στον σημερινό γραμματέα του «Δημοκρατικού Κόμματος» Πιερλουίτζι Μπερσάνι και στον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος άρχισε ήδη να επισκέπτεται τις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, με μηχανοκίνητο τροχόσπιτο, για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας κάλεσε τους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του «Καβαλιέρε» να τον εμπιστευθούν, για να μπορέσει να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. «Στην πραγματικότητα οι προτάσεις του μοιάζουν εντυπωσιακά με τις δικές μας«, σχολίασε άμεσα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά ο Ρέντσι του απάντησε αμέσως: «ας μην τρέφει αυταπάτες, θα είναι ο πρώτος που θα πάμε για απόσυρση«.

Η ακριβής διαδικασία για την διεξαγωγή των εσωτερικών εκλογών με στόχο την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, πρόκειται να καθοριστεί στις 6 Οκτωβρίου. Οι τόνοι της αναμέτρησης όμως έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν.

Ο Ρέντσι κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμβάλουν στην εκπόνηση του προγράμματός του, προτείνοντας τις κύριες θεματικές: απάλειψη των προνομίων, ενίσχυση του τουρισμού, του πολιτισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης και απλούστευση της γραφειοκρατίας. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι συνεχίζει να είναι γενικόλογος και νεφελώδης και ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία για να κυβερνήσει μια χώρα σαν την Ιταλία, σε περίοδο εσωτερικής και διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο ισχυρότερος υποψήφιος των Δημοκρατικών, δηλώνει ότι «η κούρσα του για το χρίσμα θα έχει, ως κύριο στοιχείο, την απλή και χειροπιαστή επαφή με τον απλό κόσμο, διότι αυτή είναι και η ουσία της Δημοκρατίας«. Σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι σχέσεις με τα συνδικάτα και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ο Μπερσάνι θεωρείται πιο κοντά στην παραδοσιακή, «ανοικτή» στάση της κεντροαριστεράς.

«Οι υπόλοιποι είναι μεταχειρισμένα προϊόντα, εγώ εκπροσωπώ την καινοτομία«, απαντά ο Ρέντσι, και προσθέτει: «Υπάρχει ήδη μια διαφορετική Ιταλία. Φτάνει να της ανοίξουμε την πόρτα«.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές , η συγκεκριμένη αναμέτρηση μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια σύγκρουση δυο διαφορετικών πολιτικών μοντέλων: ανάμεσα στο ευρωπαϊκό, σοσιαλιστικό, που εκπροσωπείται από τον Μπερσάνι, και στο αμερικανικό, με αναφορά στους μηχανισμούς και την εμπειρία του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Ομπάμα, με το οποίο «φλερτάρει» ο Ρέντσι.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση του τρίτου «ισχυρού άνδρα» της κούρσας της προοδευτικής παράταξης. Πρόκειται για τον Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», που εκπροσωπεί την πτέρυγα της παραδοσιακής αριστεράς. Αν τελικά αποφασίσει να μην πάρει μέρος στην αναμέτρηση για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, οι πιθανότητες τελικής υπερίσχυσης του Μπερσάνι θα αυξηθούν σημαντικά.

Όλα δείχνουν πάντως ότι το πολιτικό θερμόμετρο, σε αυτό το ιταλικό Φθινόπωρο που είναι πλέον προ των πυλών, πρόκειται να φθάσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο δε Καβαλιέρε, πριν λίγο, ξάφνιασε ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι «αν η Κεντροαριστερά επιλέξει τον Ρέντσι, ο ίδιος δεν πρόκειται να ηγηθεί της κεντροδεξιάς παράταξης στις εκλογές, διότι θα ήταν υπερβολικά μεγάλη η διαφορά ηλικίας τους«. Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για πραγματικές προθέσεις ή για μια ακόμη κίνηση με στόχο την αυτοδιαφήμιση και την έμμεση παρεμβολή στις ζυμώσεις και τις εντάσεις των πολιτικών αντιπάλων.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΟΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!