Δήμαρχος Δοξάτου: Ο ΤΑΡ θα κόψει τον Δήμο στα δύο-Δεσμεύει 42.000 στρέμματα - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
22
Μάι
Back

Δήμαρχος Δοξάτου: Ο ΤΑΡ θα κόψει τον Δήμο στα δύο-Δεσμεύει 42.000 στρέμματα

Τα προβλήματα που θα προκαλέσει η όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τον Δήμο Δοξάτου, περιέγραψε, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, ο δήμαρχος Δημήτρης Δαλακάκης, ο οποίος αγωνίζεται πλέον δίχως να έχει την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αλλάξει όδευση ο αγωγός.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που ενέκρινε ο τότε υπουργός Γιάννης Μανιάτης, η εταιρεία δεσμεύει ζώνη μήκους 17,5 χιλιομέτρων και πλάτους 2,5 χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει το μισό Καλαμπάκι και ολόκληρα τα χωριά και οικισμούς όπως του Καλαμώνα και της Αγ. Παρασκευής. «Μέσα στη ζώνη αυτή δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε, ούτε να εκτελέσουμε κανένα έργο. Κι ενώ έχουμε φτάσει σε φάση ολοκλήρωσης οριστικών μελετών για το έργο βιολογικού καθαρισμού, επειδή ο αγωγός λυμάτων διασταυρώνεται με τον αγωγό φυσικού αερίου, δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε το έργο, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να περάσει τίποτα πάνω ή κάτω από τον ΤΑΡ», τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι για 50 χρόνια ο Δήμος δεν θα μπορεί να παρέμβει στα κανάλια ή να κάνει έργα οδοποιίας, και ουσιαστικά να μην μπορεί να συντάξει Τεχνικό Πρόγραμμα. Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα και με την χρήση και εκμετάλλευση της αγροτικής γης.

“Πιρουέτες” Δημοτικού Συμβουλίου

Ως πρώτιστο ζήτημα, όμως, ο δήμαρχος έθεσε την παντελή έλλειψη διαβούλευσης για το έργο, γεγονός για το οποίο έχουν ενημερωθεί και η προηγούμενη και η σημερινή Κυβέρνηση, και, βεβαίως, επέκρινε τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος «έδωσε το πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση του έργου, δεχόμενος ότι έχει γίνει διαβούλευση. Αυτήν την απόφαση θέλησε να προσβάλλει με ένσταση στο ΣτΕ ο Δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως, ο θεσμός, απ’ ό,τι φαίνεται, περνά κρίση στον Δήμο Δοξάτου.

Όπως εξιστόρησε ο δήμαρχος, «από το 2014, που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο πολλάκις εξέδωσε ομόφωνες αποφάσεις, με τις οποίες αρνήθηκε τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τον Δήμο Δοξάτου, διότι θίγει τα συμφέροντά μας σε μεγάλο βαθμό. Πέρσι, ομοφώνως αποφασίστηκε να κατατεθεί ένσταση στο ΣτΕ, επιδιώκοντας ακύρωση της απόφασης Σταθάκη. Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ, μετά από πολλές αναβολές, την προηγούμενη Τετάρτη, ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει το Σάββατο πριν την εκδίκαση, για να ορίσει αμοιβή δικηγόρου, ώστε να παραστεί στο ΣτΕ. Οι δύο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, όμως, μαζί με κάποιους που αποστάτησαν προ καιρού από την παράταξή μου, αποφάσισαν να μην δοθεί αυξημένη αμοιβή στον δικηγόρο, δίχως καμία αιτιολογία. Πρότεινα, μάλιστα, να ξανασυνεδριάσει το ΔΣ την Δευτέρα, για να κληθεί η εταιρεία να πει την άποψή της, κι ίσως δεν χρειαστεί να πάμε σε δίκη. Την Δευτέρα δεν παρουσιάστηκαν ούτε η εταιρεία, ούτε η ενωμένη αντιπολίτευση και η συνεδρίαση ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Το επαναλάβαμε το πρωί και το μεσημέρι της Τρίτης και δεν ήρθαν. Την Τετάρτη, ημέρα της δίκης, καλέσαμε έκτακτο ΔΣ, όμως δεν ενέκριναν το θέμα ως έκτακτο και δεν δέχθηκε να το συζητήσει. Μάλιστα, μέλος της αντιπολίτευσης διάβασε κείμενο της εταιρίας, σαν να ήταν εκπρόσωπός της, στο οποίο η εταιρεία διατεινόταν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Κι αφού καταψήφισαν, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης μου είπε “κλάψε-κλάψε”. Πρόκειται για πιρουέτα και πλέον πλανώνται μεγάλα “γιατί” για την στάση τους. Το επίπεδο του ΔΣ είναι πολύ χαμηλό. Στο Δοξάτο δεν υπάρχει πια πλειοψηφία, η δημοτική Αρχή είναι μειοψηφούσα, μια κυβερνώσα αντιπολίτευση».

Ο δήμαρχος θα συνεχίσει

Εξαρχής, ο δήμαρχος δεν δέχθηκε να υπογράψει πρωτόκολλα εισόδου της εταιρείας σε δημοτικές εκτάσεις, κι όπως δήλωσε, ούτε πρόκειται να υπογράψει, ανεξαρτήτως της άποψης του Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν από περίπου 10 ημέρες, όταν ο δήμαρχος συμμετείχε σε Σύνοδο στο Εκουαδόρ, η εταιρεία βρήκε την… ευκαιρία να εναποθέσει σωλήνες σε δημοτικές εκτάσεις. Αμέσως η διοίκηση του Δήμου ζήτησε την διακοπή των εργασιών.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δώσει μεγάλες αποζημιώσεις στους κατόχους γης, απ’ όπου θέλει να περάσει τον αγωγό και παρά την στάση του ΔΣ, ο δήμαρχος προβλέπει ότι «θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις, μαζί με τους κατοίκους του πρώην Δήμου Φιλίππων» και δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να σταματήσω, έστω κι αν ο αγώνας προδόθηκε, διότι οφείλω θεσμικά να δράσω»!

Πηγή: stokokkino.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!