Δήμαρχοι: τι πήραν – τι ζητούν από τον «Καλλικράτη»

Με τη Ρηγίλλης και τους λεγόμενους «σκληρούς» της ΝΔ οι οποίοι απορρίπτουν τον «Καλλικράτη» να έχουν πάρει το «πάνω χέρι» (http://www.aftodioikisi.gr/content/6524) , το υπουργείο Εσωτερικών να εμφανίζεται εξοργισμένο με τα μικροκομματικά παιχνίδια που παίζουν (http://www.aftodioikisi.gr/content/6541), και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ να απειλούν με αποχώρηση σε περίπτωση που, όπως λένε, οι συνάδελφοί τους συνεχίσουν αυτά «μικροκομματικά παιχνίδια» (http://www.aftodioikisi.gr/content/6530), πραγματοποιείται σήμερα το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το οποίο καλείται να αποφασίσει τη στάση των δημάρχων απέναντι στο ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών.
 
Μία πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι στο συνέδριο των δημάρχων δόθηκε στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του οποίου ενώ ελήφθη ομόφωνη απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο στο πλαίσιο διαβούλευσης 15 ημερών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, πιεζόμενος από τους «σκληρούς» της παράταξής τους  δημάρχους Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Λάζαρο Κυρίζογλου ζήτησε να διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία, προκειμένου η ΚΕΔΚΕ να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι το ν/σ δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει. Πράγματι η ψηφοφορία διεξήχθη αλλά σε αυτήν δεν συμμετείχαν οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/content/6534).

Τι ζητούν οι δήμαρχοι….

Τι ζητούν όμως οι δήμαρχοι και δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει:

1) Να ισχύσει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο σε δήμους τουλάχιστον 50.000 κατοίκων και όχι 10.000 που προβλέπει το ν/σ. (συμφωνούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ)

2) Σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων που συνενώνονται με άλλους μικρότερους οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται ενιαία από τον (παλαιό) δήμο ο οποίος τώρα θα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του νέου και όχι από τα παλαιά δημοτικά του διαμερίσματα (κοινότητες με τον «Καλλικράτ绨), όπως προβλέπει το ν/σ. (συμφωνούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ)

3) Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μετά την κατάργηση του ΕΣΔΚΝΑ να γίνεται, κυρίως, από τους δημάρχους που συλλέγουν και τα χρήματα και όχι από τον περιφερειάρχη. Επίσης οι δήμαρχοι αντιδρούν και στην υποχρεωτική συνένωση των Φ.Ο.Σ.Δ.Α. κατά περιφέρεια. (συμφωνούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ)

4) Να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών στον αναπτυξιακό προγραμματισμό (π.χ. στα ΠΕΠ).

5) Να προβλεφθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΛΛ.Α.Δ.Α. με 4 δις € από το ν/σ και όχι με εξουσιοδοτική διάταξη. Παράλληλα οι δήμαρχοι της ΝΔ θέτουν και το θέμα της κοστολόγησης των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στους δήμους.

6) Να δοθούν στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης που χαρακτηρίζονται μητροπολιτικές, αρμοδιότητες για υποθέσεις μητροπολιτικού και όχι διαδημοτικού χαρακτήρα. (συμφωνούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ)

7) Να μεταφερθούν και στους δήμους της Αττικής και της Θεσ/νικης οι αρμοδιότητες της σχολικής στέγης, όπως προβλέπεται για την υπόλοιπη Ελλάδα. (συμφωνούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ)

8) Το 1/3 της ποσόστωσης φύλου να προβλέπεται στο σύνολο των αιρετών του δήμου και όχι σε κάθε αιρετό όργανο ξεχωριστά (δημοτικό συμβούλιο, συμβούλιο, συμβούλιο δημοτικής κοινότητας κλπ). (συμφωνούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ)

9) Να δοθεί η δυνατότητα να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια πρώην δήμαρχοι που εκλέγονται χωρίς σταυρό. (συμφωνούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ)

10) Να αλλάξει το χωροταξικό για περιοχές, μεταξύ άλλων, όπως η Θεσ/νικη, η Πέλλα και η Καστοριά

…και τι πήραν

Από την άλλη πλευρά με το οριστικοποιημένο προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι δήμαρχοι πήραν:

1) Συγκεκριμένα και μάλιστα αυξημένα ποσοστά από το Φόρο Φυσικών και Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΦΠ), το ΦΠΑ και το Φόρο Ακίνητης περιουσίας

2) Παρότι πρόεδρος παραμένει ο περιφερειάρχης, η εκπροσώπηση στο νέο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική είναι 60% για τους δήμους και 40% για την περιφέρεια

3) Δεν μπορούν να υπογράφουν εντάλματα πληρωμής οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων

4) Αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες για τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τις αερομεταφορές, τις οποίες, έτσι όπως δίνονταν, οι δήμαρχοι δεν τις ήθελαν

5) Το όριο των κατοίκων για την εκλογή τριμελούς συμβουλίου στις τοπικές κοινότητες αυξήθηκε από 200 σε 300, καθώς, οι δήμαρχοι θεωρούσαν ότι ήταν πολύ χαμηλό με αποτέλεσμα με την αρχική διάταξη σε πολλές περιπτώσεις να είναι αδύνατον να βρεθούν υποψήφιοι.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!