Δήμαρχοι ΝΔ: χωρίς αλλαγές απορρίπτουμε τον «Καλλικράτη»

Να συνεχίσουν τον διάλογο, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «το νομοσχέδιο ως έχει δεν μπορεί να γίνει δεκτό» αποφάσισαν οι δήμαρχοι της ΝΔ στην ΚΕΔΚΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ελήφθη ομόφωνη απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο στο πλαίσιο διαβούλευσης 15 ημερών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, πιεζόμενος από τους «σκληρούς» της παράταξής του δημάρχους Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων Βασίλης Παπαγεωργόπουλο και Λάζαρο Κυρίζογλου ζήτησε να διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία, προκειμένου η ΚΕΔΚΕ να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι το ν/σ δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει. Πράγματι η ψηφοφορία διεξήχθη αλλά σε αυτήν δεν συμμετείχαν οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ.

(Για να διαβάσετε το προηγούμενο ρεπορτάζ σχετικά με τη στάση του δημάρχου Αθηναίων κάντε κλικ εδώ:
http://www.aftodioikisi.gr/content/6512)

Επί της ουσίας, όπως είχε γράψει και χθες η αυτοδιοίκηση gr οι δήμαρχοι ζητούν κυρίως:

– Να ισχύσει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο σε δήμους τουλάχιστον 50.000 κατοίκων και όχι 10.000 που προβλέπει το ν/σ

– Σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων που συνενωνόνται με άλλους μικρότερους, οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται ενιαία από τον (παλαιό) δήμο ο οποίος τώρα θα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του νέου και όχι από τα παλαιά δημοτικά του διαμερίσματα (κοινότητες με τον «Καλλικράτη»), όπως προβλέπει το ν/σ

– Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μετά την κατάργηση του ΕΣΔΚΝΑ να γίνεται, κυρίως, από τους δημάρχους που συλλέγουν και τα χρήματα και όχι από τον περιφερειάρχη.

Παράλληλα οι δήμαρχοι της ΝΔ θέτουν και το θέμα της κοστολόγησης των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στους δήμους.

Για το τι ζητούν οι δήμαρχοι διαβάστε το ενημερωτικό σημείωμα της ΚΕΔΚΕ, κάνοντας κλικ εδώ: http://www.kedke.gr/uploads/paratiriseis_28042010.pdf

Ενστάσεις

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ υπήρξαν ενστάσεις από δημάρχους της ΝΔ για τις συνενώσεις στη Θεσσαλονίκη (ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξαν τα ίδια κριτήρια με την Αθήνα, την Καστοριά (πολύ μικρός νομός για 4 δήμους) και την Πέλλα (ενώ η πλειοψηφία συμφωνούσε στους τρεις δήμους τελικά προέκυψαν 5).

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή της ΚΕΔΚΕ για το χωροταξικό η οποία θα συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τις αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα και θα εξετάσει αναλυτικά αν σε αυτές ίσχυσαν τα κριτήρια που έχει θέσει για τις συνενώσεις το υπουργείο.

Για να διαβάσετε σχετικά με το χορό αντιδράσεων σε δήμους όλης της χώρας κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/content/6531

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!