δήμαρχοι-κριτική-για-συμβασιούχους-ο-304331
ΔΗΜΟΙ | 27.01.2011 | 17:39

Δήμαρχοι: Κριτική για συμβασιούχους, οικονομικά

Το πρόβλημα των συμβασιούχων αλλά και τα οικονομικά των δήμων βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο των ομιλιών των δημάρχων αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους (http://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/10014) κατά τη διάρκεια της σημερινής (πρώτης) «Συνάντησης Διαλόγου Αιρετών» που διοργάνωσε η ΚΕΔΚΕ.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι «ο Καλλικράτης χρειάζεται τη βοήθεια όλων για να περπατήσει», ενώ αναφορικά με τους συμβασιούχους επανέλαβε ότι «προασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματά τους στο βαθμό που βρίσκουν έρεισμα στη νομιμότητα και όπουου αυτή  τους αδικεί να επιχειρήσουμε να την αλλάξουμε».

«Το πρόβλημα των δήμαων σήμερα είναι οι συμβασιούχοι», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος. «Δεν θαμ μπορέσουν να λειτουργήσουν αν δεν υπάρξει λύση», πρόσθεσε. Ζήτησε δε να εφαρμοσθεί η αυξημένη μοριοδότηση που προβλέπει ο νομος Παυλόπουλου αλλά και να ανασταλεί το 5 προς 1 όσον αφορά τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις για τους δήμους: «Αν φύγουν πέντε οδηγοί είναι δυνατόν να τους αντικαταστήσουμε με έναν;», αναρωτήθηκε.

«Το διεκδικητικό μας πλαίσιο δεν μπορεί να μην συναρτάται με το γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί», υποστήριξε ο επικεφαλής το Αυτοδιοικητικού Κινήματος και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να είναι τρελλός όποιος ζητήσει παραπάνω».

Μουράτογλου: Το ΕΛΛΑΔΑ στην ουσία δεν υπάρχει

Αναφορικά με τα οικονομικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το ΥΠΕΣ για το Π.Δ. αναφορικά με το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ». «Δεν ξέρουμε ούτε τι θα γίνει στο θέμα της συγχρηματοδότησης, ούτε, βεβαίως, ποια θα είναι η συμμετοχή του κράτους», διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ Γιάννης Μουράτουγλου υποστήριξε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι «στην ουσία το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ θα είναι η τακτοποίηση του ΘΗΣΕΑ και κάποιοι οριζόντιοι πόροι που θα δοθούν στους δήμους». Εξήγησε δε ότι από τα 3 δις το 25% αφορά οριζόντιες παρεμβάσεις (οδική κλυκλοφορία κλπ), 300 εκ είναι για συνεχιζόμενα έργα του ΘΗΣΕΑ και 800 για ήδη ενταγμένα έργα του ΘΗΣΕΑ, «άρα μένουν πολύ λίγα κονδύλια να νέα αναπτυξιακά έργα».

Σχετικά με τη ΣΑΤΑ τόνισε ότι παρότι τα κονδύλια εμφανίζονται να είναι λίγο μεγαλύτερα από το 2009 (4445 έναντι 4100 εκ. ευρώ) στην πραγματικότητα είναι στο επίπεδο του 2010 (2700 εκ. ευρώ). Εξήγησε δε ότι οι πρόσθετες αρμοδιότητες κοστολογούνται 1.100 εκ ευρώ, ενώ 300-350 εκ ευρώ είναι οι μισθοί όσων ήρθαν στους δήμους με μετάταξη.

Tags: