Δήμαρχοι: Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τα τέλη

Την κατηγορηματική άρνηση των δημάρχων να αυξήσουν τα τέλη, όπως προβλέπει το μνημόνιο 3* και η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου** για τους «κόκκινους» δήμους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν από λίγο, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις στην Αυτοδιοίκηση και στο προσωπικό της από τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου 2013-2016.

«Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αύξηση τελών για δύο λόγους: α) με τη ρύθμιση των χρεών των δήμων (σ.σ.: ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων ΟΤΑ με Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο), οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και β) δεν μπορούμε εμείς να προσθέσουμε και άλλα φορολογικά βάρη στους πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης», σημείωσε στη συνέντευξη ο Κ. Ασκούνης.

Πάντως, ερωτηθείς από την aftodioikisi.gr εάν οι δήμαρχοι δε θα εφαρμόσουν το νόμο, ο Κ. Ασκούνης απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι θεωρεί πως δε θα χρειαστεί να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία-ρύθμιση, λόγω της ρύθμισης για τα δάνεια.

Πολιτική σκοπιμότητα η Επιτροπεία

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απέδωσε σε πολιτική σκοπιμότητα τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ελέγχου των Οικονομικών των ΟΤΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr, είπε: «Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα: να περιοριστεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμάς δε θα μας ρώτησαν για το Παρατηρητήριο μετά τη σκοπιμότητα. Οι θεσμοί πρέπει να συνεργάζονται  και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Αν δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας, τότε επέρχεται σύγκρουση».

Η κυβέρνηση με το Παρατηρητήριο δεν έρχεται να ελέγξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά να την καταργήσει, μη μπορώντας οι δήμοι να λειτουργήσουν αυτοτελώς, συμπλήρωσε. Μάλιστα, χαρακτήρισε την Εποπτεία από την κεντρική πολιτική σκηνή, με αυτόν τον τρόπο, τον έλεγχο,  ως επίθεση και κατά της Αυτοδιοίκησης και κατά της Δημοκρατίας.

«Λέμε ναι στη διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, όχι όμως στην επιχειρούμενη αντισυνταγματική επιτροπεία… Με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ οδηγούμαστε στην παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και τη λειτουργία των δήμων, αλλά και της ουσίας του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», τόνισε ο Κ. Ασκούνης.

Όπως, δε, σημείωσε για μια ακόμη φορά, με τον «Καλλικράτη», ούτως ή άλλως έχει συσταθεί Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία εξετάζει τις περιπτώσεις δήμων και περιφερειών που πρέπει να μπουν σε διαδικασία ελέγχου των οικονομικών τους. Μέχρι τώρα, αυτή η Επιτροπή έχει λειτουργήσει άψογα, έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις, ενώ τα μέλη της είναι τα ίδια με του Παρατηρητηρίου.

Η συμμετοχή των δήμων στο δημόσιο χρέος

Όσον αφορά την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό Δημοσιονομικό χρέος της χώρας οι δήμαρχοι επεσήμαναν τα εξής:

  • Ανέρχεται σε μόλις 0,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27, γεγονός που έχουν παραδεχθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ είναι καταγεγραμμένο και στο Μεσοπρόθεσμο.
  • Από το σύνολο του Δημοσίου χρέους 325 δις € η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει με 2,5 δις €, εκ των οποίων 1,7 δις € δάνεια και 835 εκατ. € ληξιπρόθεσμα όταν οι περικοπές πόρων την τριετία 2009 – 2012 ανήλθαν σε 60% !!
  • Η μέχρι σήμερα συμμετοχή των δήμων στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλον φορέα του δημοσίου, αφού οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό την τελευταία τριετία 2009- 2012 ξεπερνούν το 60%.
  • Από το 2010 μέχρι σήμερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι Δήμοι από 1.034 σε 325, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις των δήμων μειώθηκαν από 5.880 σε 1.138, οι Σχολικές Επιτροπές από 9.000 σε 850, κατά 81%, οι ειδικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες από 2.298 σε 940.
  • Σε ό,τι αφορά δε το προσωπικό, οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στους δήμους στη διετία ξεπέρασαν ήδη τις 6.000, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί περισσότερο από 60%.
  • Με νέες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις για το 2013 και αποψιλωμένες από το αναγκαίο προσωπικό υπηρεσίες, οι δήμοι καλούνται από την 1η Ιανουαρίου να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους. Αυτές είναι οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις των συμπολιτών μας.

 

* εδώ.

** εδώ.

Διαβάστε επίσης:
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΤΑ
ΚΕΔΕ:«ΑΝΤΑΡΣΙΑ» ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Δήμαρχοι: Μας δίνουν 340 εκατ. ευρώ λιγότερα το 2013 σε σχέση με το 2012
ΚΕΔΕ: Στις 3 Δεκεμβρίου το Έκτακτο Συνέδριο στην Αθήνα

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!