Categories: Δήμοι

Δήμαρχος Σαρωνικού: Αναγκαίο το μόνιμο προσωπικό για τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Κατά τον τελευταίο μήνα του 2022 η Πολιτική Προστασία Δήμου Σαρωνικού επιδόθηκε σε εντατικές εργασίες βελτίωσης και συντήρησης υποδομών, ιδιαίτερα δε σε συστηματικά προληπτικά κλαδέματα σε όλες τις κοινότητες του δήμου με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων λόγω πτώσης κλαδιών ή δέντρων. Παράλληλα παρενέβη σε πλημμυρικά περιστατικά προκειμένου να αντλήσει ύδατα από σπίτια, σε κατασβέσεις πυρκαγιών, σε τροχαία ατυχήματα προκειμένου να παράσχει βοήθεια αλλά και σε διάσωση οικόσιτων ζώων ύστερα από έκκληση πολιτών.

«Οι δημότες μας εμπιστεύονται τα πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας, οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε ανάγκη. Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναπεί, η πολιτεία που έχει θεσμοθετήσει την αυτοτέλεια των γραφείων Πολιτικής Προστασίας στους δήμους, θα πρέπει εγκαίρως να καταβάλλει απαραίτητες χρηματοδοτήσεις ώστε τα στελέχη να παραμένουν αξιόμαχα και αποτελεσματικά. Μόνο με την αυταπάρνηση των πληρωμάτων δεν γίνεται δουλειά», σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, με την ευκαιρία της επισκόπησης των συμβάντων Πολιτικής Προστασίας για τον Δεκέμβριο του 2022.

Για την αναγκαιότητα ουσιαστικής και έγκαιρης ενίσχυσης των γραφείων Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου Χαράλαμπος Γαλάνης, επισημαίνοντας ότι «ο μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας που ενέχουν πολλές φορές οι παρεμβάσεις των πληρωμάτων, απαιτεί εργασιακή ασφάλεια. Οι άνθρωποι αυτοί παρεμβαίνουν σε πυρκαγιές και εμείς θα πρέπει να τους στηρίζουμε και όχι να τους κάνουμε τετράμηνες συμβάσεις. Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων είναι αναγκαίο να στελεχώνονται από μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό», τονίζει.

Αναφερόμενος στα σημαντικότερα περιστατικά στα οποία παρενέβη η Πολιτική Προστασία τον Δεκέμβριο, σταχυολογεί τα ακόλουθα:

 • Συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας στην  διάνοιξη δρόμων καθώς και σε άντληση νερών,  ύστερα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν κατόπιν ισχυρής βροχόπτωσης.
 • Πραγματοποίηση κλαδεμάτων από πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την έκταση του Δήμου Σαρωνικού, όπου κρίθηκε αναγκαίο,  σε συνεργασία με την  υπηρεσία πρασίνου.
 • Ρύθμιση κυκλοφορίας από πλήρωμα της Πολιτικής Προστασίας, στην περιοχή των Καλυβίων και στην περιοχή της Αναβύσσου λόγω εκτέλεσης έργων.
 • Ειδοποίηση από της Κοινωνικές δομές του δήμου  για  μεταφορά ασθενούς σε γιατρό, από πλήρωμα της Πολιτικής Προστασίας.
 • Ειδοποίηση από πολίτη  για  απομάκρυνση βράχου από το οδόστρωμα, στην περιοχή της Αναβύσσου  λόγω κακοκαιρίας.
 • Ειδοποίηση από πολίτη, για άντληση υδάτων από πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας, εντός οικίας στην περιοχή της Σαρωνίδας.
 • Ρίψη νερού για καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου, της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου ενόψει εορτασμού,  από τα πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας.
 • Ειδοποίηση από πολίτη, για απεγκλωβισμό οικόσιτου ζώου (γάτα) από φρεάτιο  στην  περιοχή της  Σαρωνίδας.
 • Ειδοποίηση από 199, για παροχή βοήθειας σε τροχαίο επί της Λ. Σαρωνίδος, στην περιοχή Αναβύσσου,  σε Ι.Χ. με δύο επιβαίνοντες. Υπήρξε τραυματισμός και πραγματοποιήθηκε διακομιδή σε νοσοκομείο.

Επιπλέον υπήρξε συνδρομή από την  Πυροσβεστική υπηρεσία Λαυρίου και την Τροχαία Κερατέας.

 • Ειδοποίηση από  πολίτη για κατάσβεση πυρκαγιάς  στην  περιοχή  της  Π. Φώκαιας  εντός ιδιωτικού οικοπέδου (ελεγχόμενη καύση).
 • Ειδοποίηση από πολίτη για  κοπή δέντρου (χαρουπιά) και απομάκρυνση,  από  τα πληρώματα της  Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή της Γαλάζιας Ακτής.
 • Ειδοποίηση από 199, για εξακρίβωση πυρκαγιάς εντός ιδιωτικού οικοπέδου  στην  περιοχή Μαύρο Λιθάρι, υπήρξε συμμετοχή και της Πυροσβεστικής Λαυρίου.
 • Ρύθμιση κυκλοφορίας από τα πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας  επί της Λ. Λαυρίου στα Καλύβια,  καθώς πραγματοποιήθηκε επικάλυψη με πίσσα στα φρεάτια της περιοχής.
 • Κοπή και απομάκρυνση κλαδιών επί του  οδοστρώματος στην  περιοχή Λ. Αθηνών- Αναβύσσου  (κτήμα Μελισσουργός), κατόπιν ειδοποίησης πολίτη.
 • Ειδοποίηση από πυροσβεστική Λαυρίου, για συνδρομή  των πληρωμάτων της  Πολιτικής Προστασίας  σε κατάσβεση πυρκαγιάς εντός οικίας στην περιοχή Αγ. Νικόλαος Αναβύσσου, υπήρξε συμμετοχή και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Λαυρίου.
 • Ειδοποίηση από πολίτη,  για ρύθμιση της κυκλοφορίας από τα πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας και της Τροχαίας Κερατέας στο 43 χιλ. Λ. Αθηνών – Σουνίου, ύστερα από τροχαίο με δύο Ι.Χ. καθώς υπήρξε και ελαφρύς τραυματισμός.
 • Ειδοποίηση από πολίτη για συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, σε τροχαίο μεταξύ Ι.Χ. αυτοκινήτου και δίκυκλου στην περιοχή της Π. Φώκαιας, κατά το οποίο σημειώθηκε τραυματισμός. Παρενέβη και η Τροχαία Κερατέας.
 • Ειδοποίηση από πολίτη  για κατάσβεση πυρκαγιάς  (από μαγειρικό σκεύος) εντός οικίας στην  περιοχή παραλία Αναβύσσου, με την συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Λαυρίου.
 • Ειδοποίηση από το Λιμεναρχείο για απομάκρυνση από πλήρωμα της Πολιτικής Προστασίας, δυο νεκρών θαλάσσιων χελωνών από την παραλία Αναβύσσου και από την παραλία Μαύρο Λιθάρι, αντιστοίχως.

Comments are closed.


Recent Posts

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Γαλλική Πρεσβεία: Αλληλεγγύη στους Γάλλους εργαζόμενους

Συγκέντρωση αυτή την ώρα πραγματοποιούν στην γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Γάλλους εργαζόμενους, που…

20 λεπτά ago

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Γαλλίας μετέφερε ο Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε σήμερα, ημέρα της πανεργατικής απεργίας στη Γαλλία, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μον Παρνάς,…

30 λεπτά ago

Θρήνος στο Ηράκλειο: 67χρονος πέθανε ξαφνικά μέσα στο καφενείο

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας μέσα σε ένα καφενείο στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού στο Ηράκλειο την Τετάρτη το μεσημέρι. Ο άνδρας σύμφωνα…

36 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Διεθνής διασυρμός με ευθύνη Μητσοτάκη

«Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται οι αυτουργοί της κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στην Ελλάδα, που περιγράφεται με…

44 λεπτά ago

ΥΠΕΣ: Ζητά αναλυτική κατάσταση χρεών ΟΤΑ προς τρίτους (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία υπενθυμίζει ότι βάσει των διατάξεων του άρθρου 107 του ν. 4714/2020 (Α΄…

56 λεπτά ago

Δήμος Φυλής: Την Ελένη Λιάκου τίμησε ο Αντικαρκινικός Σύλλογος ΚερδίΖΩ

Την Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Ελένη Λιάκου επέλεξε να τιμήσει για την προσφορά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο…

1 ώρα ago