Δήμαρχος Μήλου σε aftodioikisi.gr: «Δυσφήμισαν το νησί για προεκλογικές σκοπιμότητες -Ποια είναι η αλήθεια για το θέμα των γιατρών» - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
28
Ιούλιος
Back

Δήμαρχος Μήλου σε aftodioikisi.gr: «Δυσφήμισαν το νησί για προεκλογικές σκοπιμότητες -Ποια είναι η αλήθεια για το θέμα των γιατρών»

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με τη Μήλο και τη σύγκρουση του Δημάρχου Μανώλη Μικέλη με τον Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας Κώστα Μακρή, γύρω από την αναμόρφωση του Περιφερειακού Ιατρείου Αδάμαντα, ώστε μπορέσει να φιλοξενηθεί ένας γιατρός που έφτασε στο νησί. Οι δυο τους, κατέληξαν σε μια άνευ προηγουμένων διαμάχη, με αλληλοκαταγγελίες και μηνύσεις.

Μάλιστα, το ζήτημα, που ανάδειξε γενικότερα το πρόβλημα της φιλοξενίας γιατρών στα νησιά, ανάγκασε σε τοποθέτηση και τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Ποια είναι όμως η άποψη του Δημάρχου για όσα του «αποδίδονται» ως… «άρνηση» να φιλοξενήσει γιατρό στο νησί; Ο ίδιος μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην AFTODIOIKISI.GR, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση των γεγονότων. Συγκεκριμένα, μας είπε:

«Υπάρχουν δεδομένα που θα δείτε στην επίσημη απάντησή μου (παρακάτω) και που αποκαλύπτουν αλήθειες που κάποιοι δεν αναζήτησαν… Παρέχουμε 3 διαμερίσματα και πλήρη οικονομική στήριξη στους γιατρούς που έρχονται στο νησί μας. Θέτουμε το θέμα της ιατρικής μας στελέχωσης ΠΑΝΤΑ πρώτο στην ατζέντα και μάλιστα προσωπικά το έχω θέσει και στον Πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Ο συγκεκριμένος γιατρός για τον οποίο έγινε σκόπιμος “ντόρος” είναι επικουρικός. Δεν ενημερωθήκαμε ΠΟΤΕ ως Δήμος για την άφιξή του, όπως συνέβη και με μια πνευμονολόγο. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια διαδικασία, που αν μας ενημέρωνε ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας, θα παρείχαμε πλήρη στήριξη (οικονομική και στεγαστική) και όχι πρόχειρες λύσεις, τις οποίος ο ίδιος παράνομα επέλεξε. Αντιθέτως, για προεκλογικούς λόγους… (και μπορείτε να τους αναζητήσετε γιατί υπάρχουν ταυτότητες για όλους), «έπρεπε» να δημιουργηθούν εντυπώσεις! Κανείς όμως δεν ρώτησε τον ίδιο τον γιατρό (ορθοπεδικό), αν ήθελε να μείνει σε έναν πρόχειρα διαμορφωμένο χώρο 2χ2, μαζί με την 4μελή οικογένειά του! Προσωπικά, επικοινώνησα μαζί του, όπως και με την πνευμονολόγο. Εμείς δίνουμε λύσεις, δεν πετάμε πυροτεχνήματα. Είμαστε σε αναζήτηση κατάλληλης ιδιωτικής στέγης που θα πληρώσει ο Δήμος μέσω τω φορέων στήριξης που έχει δημιουργήσει για αυτές τις περιπτώσεις. Στις 3 μοναδικές κατοικίες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μένουν αγροτικοί γιατροί. Και γι’αυτό, κατανοώντας τις ελλείψεις στέγης που υπάρχουν, όχι μόνο για γιατρούς, αλλά και για εκπαιδευτικούς κ.α. έχουμε ζητήσει και από την ΚΕΔΕ και από το αρμόδιο υπουργείο να μας βοηθήσουν στην έγκριση αδειών κατασκευής ειδικών χώρων. Προσωπικά, και σε αντίθεση με όσα λένε -για τους δικούς τους λόγους- όσοι επιλέγουν να βγαίνουν στα κανάλια, κάνουμε τα πάντα για τη στελέχωση του νησιού μας, για τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, την αστυνόμευση. Είναι το θέμα το οποίο μας απασχολεί επί μονίμου βάσεως. Υπάρχει αρχείο αποφάσεων και επιστολών που το αποδεικνύει… Τα υπόλοιπα, συμβαίνουν για να χαίρονται κάποιοι στα κανάλια και να επιτύχουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες”.

Στην ερώτησή μας για το σχόλιο του Υπουργού Θ. Πλεύρη: “Αν η Μήλος μείνει χωρίς ορθοπεδικό θα είναι κατόρθωμα του δημάρχου”,o κ. Μικέλης απάντησε: “Δυστυχώς, ο κ. Πλεύρης έχει μια μονόπλευρη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν. Έχω προσπαθήσει να επικοινωνήσω μαζί του, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Θα επιμείνω και τις επόμενες ημέρες, καθώς οφείλει να γνωρίζει τα πράγματα ως έχουν”.

Αναλυτικά, η επίσημη τοποθέτηση του Δημάρχου Μανώλη Μικέλη:

“Επέλεξα τις προηγούμενες ημέρες να διατηρήσω συγκεκριμένη στάση απέναντι σε όσα διαδραματίζονται, θέση την οποία προβλέπει το ήθος και η ιδιότητά μου!

Ενώ δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσει πλέον καμία φιγούρα εντυπωσιασμού, προκλητικής αντίδρασης, φιλολογικής διαχείρισης και παραπληροφορητικών συνεντεύξεων που καλύπτουν κενά, αστοχίες και αδυναμίες διαχείρισης δημοσίων θεμάτων των ιδίων ατόμων, με ξαφνιάζει η ανάγκη αυτών για σκόπιμη και στιγμιαία δημοσιότητα.

Λόγω του γεγονότος ότι δεν διορίστηκα αλλά με επέλεξαν οι πολίτες αυτού του τόπου να τους εκπροσωπώ, νιώθω την υποχρέωση να αποκαταστήσω την αλήθεια, εφόσον δεν εξαντλείται ποτέ το θράσος ορισμένων να δίνουν δημοσιότητα σε αθέμιτες ενέργειές τους.

Όπως ήδη γνωρίζουν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Φορείς, ο Δήμος Μήλου ιεραρχεί κατά προτεραιότητα τον τομέα της δημόσιας Υγείας σε κάθε απόφαση και ενέργειά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης του μοναδικού Φορέα Υγείας στο νησί μας, αν και δεν σχετίζεται διοικητικά ή διαχειριστικά το Κέντρο Υγείας με τον Δήμο, λάβαμε αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά την έμπρακτη στήριξή μας προς αυτό.

Κατόπιν εισηγήσεών μου, ο Δήμος παρέχει σε κάθε ιατρό ειδικότητας που προβλέπεται στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. 450€ μηνιαίως, σε κάθε ιατρό εκτός οργανογράμματος 400€ μηνιαίως και 150€ σε κάθε αγροτικό ιατρό μηνιαίως, ως οικονομικό κίνητρο ενθάρρυνσης των ιατρών για παραμονή τους στο νησί, υποστηρίζοντας τη δυνατότητα καλύτερης διαβίωσής τους,καθώς οι τιμές των ενοικίων κρίνονται απαγορευτικές σε κάποιες των περιπτώσεων και το κόστος ζωής στα νησιά πλέον είναι μεγάλο.

Μη εξετάζοντας την οικονομική επίσης ενίσχυση των ιατρών και από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή γνωστών επιχειρήσεων του νησιού (γεγονός που μας χαροποιεί απόλυτα εφόσον η κάθε ένδειξη στήριξης από τους επιχειρηματίες της τοπικής κοινωνίας είναι καλοδεχούμενη και ένδειξη ενότητας), συνεχίσαμε την υποστήριξη του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού του Κ.Υ. με την παροχή τριών διαμερισμάτων, τα οποία σε συνεργασία του Δήμου με το ΙΣΚΥΜ επισκευάστηκαν πλήρως και καταλλήλως προς χρήση τους.

Δε χρειάζεται να γίνει λόγος για τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις του Δήμου προς το Κ.Υ. μέσω εξοπλισμού και μέσων που χορηγήθηκαν, χορηγούνται και θα συνεχίσουν να χορηγούνται, χωρίς να επιδιώκεται η αυτοπροβολή του Δήμου μέσω ευχαριστιών και δελτίων τύπου, διότι μας δικαιώνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα λειτουργίας του Κ.Υ. και όχι ένα ευχαριστήριο δημόσιο σημείωμα.

Θα θεωρηθεί τετριμμένο αν αναφέρω για πολλοστή φορά τον αριθμό των επισκέψεων και των επιστολών μου προς το Υπουργείο, την 2ηΥγειονομική Περιφέρεια, με κοινοποίηση της κατάστασης στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού, ως έκκληση βοήθειας και στελέχωσης με ιατρικό και λοιπό προσωπικό  του Κ.Υ., όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμά του αλλά και υλικοτεχνική ενίσχυση αυτού,  προασπιζόμενος τη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών!

Είναι πάση τρόπου αποδεδειγμένη η στήριξη του Δήμου, με κάθε βέλτιστο τρόπο και μέσο που διαθέτει,  προς το Κέντρο Υγείας.

Όχι απλά ΔΕΝ αντιλαμβάνομαι ποιά πρόσφυγα μέσα αποδεικνύουν ότι ο Δήμαρχος “υψώνει αναχώματα” παρεμποδίζοντας την άφιξη και στέγαση ιατρών και κατ’ επέκτασιν την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ., αλλά απορώ εάν θα έπρεπε να το κρίνω ως νοσηρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας ή ως προσωπική αντιζηλία μικροπρεπών και ανάξιων λόγου συμπεριφορών.

Επί του θέματος λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου Αδάμαντα, ισχύουν τα εξής: Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 5/2002 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου (η οποία έκτοτε δε φέρει τροποποίηση):

– ΔΕΝ προκύπτει η χρήση του Περιφερειακού Ιατρείου ως χώρος στέγασης ιατρού/ων,

-ΟΥΤΕ η αλλαγή χρήσης του χώρου ως στιγμιαία σκέψη και απόφαση του Προέδρου του Κ.Υ. Μήλου,

-ΟΥΤΕ προβλέπεται η επ’ αόριστων αξιοποίησή του με βάση τις ετήσιες αναπροσαρμοζόμενες ανάγκες,

-ΟΥΤΕ εγκρίθηκε δια αυτής της αποφάσεως η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Κ.Υ. και η αυτοβούλως παράνομη επέμβαση με εργασίες στο χώρο,  άνευ ενημέρωσης και τήρησης της νόμιμης διαδικασίας παραχώρησης δικαιώματος επέμβασης (δλδ, Συνεδρίαση και ψήφιση της Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με τη χρήση του Π.Ι., εισήγηση της Επιτροπή Υγείας του Δήμου και κατόπιν ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο για παροχή σύμφωνης γνώμης για τη χρήση ή επεμβάσεις ή διαμορφώσεις του χώρου)

-ΟΥΤΕ εγκρίθηκε οποιαδήποτε απόρριψή της πρότασης για συνάντηση και συζήτηση του θέματος από τον Δήμαρχο Μήλου προς  τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, πριν ανατρέξει η υπόθεση νομικά.

Η διαστρέβλωση των όσων συνέβησαν δημοσιοποιήθηκε σε ηλεκτρονικά ενημερωτικά μέσα  που -προφανώς- δεν τηρούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας εφόσον εξαπέλυσαν επίθεση προσωπικού επιπέδου σε πρόσωπο που ασκεί δημόσια διοίκηση, πριν προβούν σε διασταύρωση γεγονότων ώστε να θεωρείται εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη και αληθής είδηση.

Πρόκειται για εσκεμμένα μονοδιάστατη διατύπωση γεγονότων. Λυπηρό γεγονός, όμως δεν θα σταθώ περισσότερο από όσο αξίζει στη συμπεριφορά εξωτερικών ατόμων που ενδεχομένως δεν εμπλέκονται συναισθηματικά με το νησί μας, αλλά θα κατακρίνω τη συμπεριφορά, την αναίδεια και το θράσος του ατόμου που θα έπρεπε να αφιερώνει χρόνο στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κ.Υ., αντί να καραδοκεί για κακή δημοσιότητα και διασυρμό της φήμης του νησιού μας ,ελλείψει πνεύματος συνεργασίας με το Δήμο, εν μέσω τουριστικής σεζόν που επιβάλλεται η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, με προσωπικό του όφελός του μερικά ψίχουλα δημοσιότητας.

Οφείλουμε να εργαζόμαστε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο στο μέγιστο των δυνατοτήτων και του χρόνου μας για την ορθή ανοδική πορεία της Μήλου σε όλα τα επίπεδα. Για το λόγο αυτό,  λυπάμαι αλλά δεν θα διαθέσω πολύτιμο χρόνο σε επόμενα δημοσιεύματα και σκόπιμα πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, όσο και αν συνηθίζουν ορισμένοι να το πράττουν.

Η δημόσια Υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Νησιού μου, δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, ούτε μέσο προσωπικών συμφερόντων ματαιοδοξίας και αυτοπροβολής.

Είναι πρωταρχικό μέλημα και αποτέλεσμα συνεργασίας και εργασίας όλων μας !

Η προσπάθειά μας συνεχίζεται!

Μανώλης Μικέλης

Δήμαρχος Μήλου

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!