Δήμαρχος Κέρκυρας: Η ανακύκλωση στο κέντρο του σχεδίου μας για τα απορρίμματα

Μια καθαρή Κέρκυρα με καλύτερες δημόσιες υποδομές και περισσότερη τουριστική προβολή είναι το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της νέας δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων Μερόπης Υδραίου.

Η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί το βασικό πρόβλημα του νησιού τα τελευταία χρόνια και η κυρία Υδραίου, μιλώντας στο protothema.gr, αναπτύσσει τις άμεσες παρεμβάσεις και τον προωθούμενο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Παράλληλα, η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της Κέρκυρας και η βελτίωση των υποδομών της αποτελούν την απαραίτητη συνθήκη ώστε το νησί να γυρίσει σελίδα.

Κυρία Υδραίου, είστε ένα μήνα δήμαρχος, τι παραλάβατε;

Δυστυχώς βρήκαμε πολλά συσσωρευμένα προβλήματα και μία δομή και έναν μηχανισμό, ο οποίος ουσιαστικά λειτουργούσε στα περισσότερα θέματα στον αυτόματο πιλότο, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς στόχευση, χωρίς οργάνωση. Ούτε οι ίδιοι οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν ήξεραν ποιο σκοπό, ποιο σχέδιο και ποια στρατηγική υπηρετούν. Υπήρχε μία ανοργανωσιά σε όλα τα επίπεδα.

Το σοβαρότερο θέμα για το δήμο σας είναι η αποκομιδή των απορριμάτων. Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε;

Τα τελευταία χρόνια η Κέρκυρα έχει υποστεί έντονη δυσφήμιση, που δεν της αξίζει, κυρίως με το ζήτημα των απορριμάτων και στοχεύουμε να το επιλύσουμε πρώτο. Ηδη από την πρώτη μέρα, που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, γίνεται σωστή και τακτική αποκομιδή με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συσσωρευμένα σκουπίδια και ανεξέλεγκτες χωματερές, όπως γινόταν παλιά. Εχουν πλυθεί πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι 4 φορές από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που είχε να γίνει πάρα πολλά χρόνια. Πλύθηκαν και απολυμάνθηκαν και οι μικροί και οι μεγάλοι κάδοι. Υπάρχει μία ιδιαίτερη φροντίδα πλέον για όλο το φάσμα της καθημερινής ζωή της πόλης.

Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε τα απορρίμματα;

Εχουμε μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική και ένα σχέδιο, που το είχαμε παρουσιάσει στην κερκυραϊκή κοινωνία πριν τις εκλογές, και αυτό θα ακολουθήσουμε πιστά. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού είναι η ανακύκλωση με ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω διαφημιστικής καμπάνιας ώστε να υπάρξει διαλογή στην πηγή, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, και κατόπιν μία σωστή αποκομιδή της ανακύκλωσης ξεχωριστά ώστε να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά. Αυτό θεωρούμε ότι είναι και το κλειδί για τη λύση του προβλήματος καθόσον έτσι θα μειωθεί πάρα πολύ ο όγκος και η ποσότητα που θα έχουμε προς περαιτέρω διαχείριση αφού πάνω από το 60% των απορριμάτων είναι ανακυκλώσιμα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανακύκλωσης του δήμου σας μόλις άνοιξε. Πώς λειτουργεί ;

Στην πλατφόρμα,“Followgreen”, μπορεί να γραφτεί κάθε δημότης με μοναδικό κωδικό, αποκτώντας τη δική του κάρτα και κερδίζοντας πόντους μέσω εκπαιδευτικών δράσεων για την ανακύκλωση. Μέσω του επιμελητηρίου Κέρκυρας έχουμε συμβληθεί ήδη με 65 επιχειρήσεις, με τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά, οι οποίες προσφέρουν στους πολίτες, που έχουν κάρτα ανακύκλωσης, έκπτωση σε όλα τα είδη τους(εστίασης, ένδυσης, ηλεκτρονικών κ.α) αλλά και δώρα. Την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα, “Followgreen”, θα αρχίσει να λειτουργεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία με την μορφή διαγωνισμού ώστε να γαλουχήσουμε την επόμενη γενιά στην ανακύκλωση και μετά θα συνεχίσουμε στα νηπιαγωγεία και στα γυμνάσια με αντίστοιχους διαγωνισμούς. Εχουμε σχεδιασμό για τη δημιουργία μίας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης και κομποστοποίησης με εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ. Είμαστε στο στάδιο της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης για να βγει ο διαγωνισμός κάτι που ελπίζουμε να γίνει έως το τέλος του μήνα. Στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι να έχουμε αυτή τη μονάδα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μία ανοιχτού τύπου επεξεργασία και κομποστοποίηση στις υποδομές, που υπάρχουν στην κεντρική Κέρκυρα, ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να προχωρήσουμε και σε έκτακτες λύσεις, που θα πρέπει να τις συζητήσουμε με το υπουργείο, ώστε να βρούμε και ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Ποιο είναι το σχέδιο της δημοτικής αρχής σας για τον τουρισμό;

Είχαμε ένα μεγάλο χαστούκι στην τουριστική αγορά με την χρεοκοπία της Tomas Cook. Από την πλευρά μας, έχουμε ξεκινήσει τον κύκλο συζητήσεων και διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τουρισμό της Κέρκυρας ώστε να φτιάξουμε έναν οργανισμό διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος, rebranding και τουριστικής προβολής. Μέσα από αυτό τον οργανισμό, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς και θα αξιοποιήσουμε ανθρώπους του σύγχρονου τουριστικού μάρκετινγκ, θέλουμε να στοχεύσουμε στον ποιοτικό τουρισμό. Να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό, που θεωρούμε ότι είναι η υπεραξία μας και το ιδιαίτερο γνώρισμα της Κέρκυρας, και να προχωρήσουμε σε σύγχρονες μεθόδους προβολής και διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος.

Εκτός της διαχείρισης των απορριμάτων και του τουρισμού ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε;

Ενα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί πολύ είναι η κατεστραμμένη οδοποιία σε πάρα πολλά σημεία του οδικού δικτύου, όπως επίσης και η αγροτική οδοποιία. Υπάρχει ένα κονδύλι ύψους 4εκατ ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θέλουμε να το απορροφήσουμε μέχρι το τελευταίο σεντ. Για το λόγο αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες μας με πολύ εντατικούς ρυθμούς θα ετοιμάσουν μελέτες για να πραγματοποιηθεί η απορρόφηση και να κάνουμε σοβαρές και εκτεταμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Ως προς τα προβλήματα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, είμαστε στην ολοκλήρωση μίας μελέτης για την αντικατάσταση του οδικού φωτισμού με φωτισμό LED ώστε να κάνουμε και εξοικονόμηση αλλά και να έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής οι λάμπες και ο φωτισμός.

Πώς φαντάζεστε την Κέρκυρα στο τέλος της τετραετίας σας;

Την φαντάζομαι καθαρή, όμορφη όπως της αξίζει να είναι και όπως ήταν ανέκαθεν, με περισσότερη προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας της , με καλύτερες δημόσιες υποδομές στην οδοποιία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στην παιδεία.

πηγή: protothema.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!