δήμαρχος-φυλής-μετωπική-σύγκρουση-με-960275
ΔΗΜΟΙ | 12.11.2021 | 10:53

Δήμαρχος Φυλής: Μετωπική σύγκρουση με ΕΣΔΝΑ για τον αποτεφρωτήρα

«Καταπέλτης» ήταν ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς κατά της απόφασης του ΕΣΔΝΑ για την επέκταση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα που βρίσκεται στο Δήμο Φυλής. Η απόφαση αυτή επεκτείνει το διάστημα για τα επόμενα 23 χρόνια αγνοώντας τις συστάσεις της ΠΕΔΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Φυλής, σε ιδιαίτερα καυστικό τόνο, κατήγγειλε την Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΝΣΑ) ότι κατά τη συνεδρίαση της στις 8 Νοεμβρίου, αγνόησε το αίτημα των μελών της – εκπροσώπων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) να αναβληθεί για λίγες ημέρες η συζήτηση του θέματος της επέκτασης της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα, έως ότου η ΠΕΔΑ ενημερωθεί για το θέμα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ένωσης, αγνοώντας έτσι τον φορέα που εκπροσωπεί 66 Δήμους της Αττικής και απαξιώνοντας τον θεσμό.

«Υπήρχαν νομικές διαβεβαιώσεις για την αναβολή του θέματος»

“Δόθηκε μάχη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.) του ΕΔΣΝΑ για αναβολή, η οποία ήταν επιβεβλημένη, καθώς η ΠΕΔΑ έλαβε κυριολεκτικά στο “παρά πέντε” της συνεδρίασης, την εισήγηση, χωρίς να έχει τον χρόνο να την επεξεργαστεί”, υπογράμμισε ο Χρήστος Παππούς, τονίζοντας ότι υπήρχαν μάλιστα νομικές διαβεβαιώσεις ότι μια ολιγοήμερη αναβολή του θέματος δεν επιφέρει καμία επίπτωση στη διαδικασία.

Επισήμανε δε ότι εμφανίζουν ότι έχει ληφθεί  απόφαση, χωρίς καν να μιλήσει ο εισηγητής και να γίνει συζήτηση επί του θέματος τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Με μεγάλη λύπη και μεγάλη πικρία διαπίστωσα στη συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ να προσπαθούν να κατασκευάσουν απόφαση για θέμα που δεν συζητήθηκε και να αγνοούν τον Δήμαρχο ο οποίος φιλοξενεί αυτές τις δραστηριότητες στην περιοχή”. “Η απόφαση για τον αποτεφρωτήρα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ. Καταδεικνύει απαξίωση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και ευτελισμό του θεσμού”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Η Αττική θα βρεθεί σε αδιέξοδο»

Ανεβάζοντας τους τόνους ακόμη υψηλότερα, ο Χρήστος Παππούς έκρουσε κώδωνα κινδύνου και ξεκαθάρισε: “Τα σχέδια τους από μένα δεν θα περάσουν! Όπως δεν έχουν περάσει μέχρι σήμερα! Ως Δήμαρχος Φυλής σας έχω τονίσει σε όλους τους τόνους, ότι η χωματερή σε 1-2 χρόνια γεμίζει και κλείνει! Που θα πάνε τα σκουπίδια της Αττικής; Εγώ, ως Δήμος, έχω λύση για τα σκουπίδια του Δήμου μου.  Όμως η Αττική θα βρεθεί σε αδιέξοδο! Λάβετε τα μέτρα σας!!!”, διεμήνυσε ο Χρήστος Παππούς.

Ο Δήμαρχος Φυλής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του ότι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης αναρτήθηκε στη Διαύγεια η “απόφαση” για τον αποτεφρωτήρα, ξεκαθάρισε ότι θα δώσει μάχη για να μην υλοποιηθεί η “απόφαση”, με όλα τα μέσα που υπάρχουν, τονίζοντας κατηγορηματικά: “Σας δίνω την υπόσχεσή μου ότι αυτή η απόφαση δεν θα προχωρήσει”!

Προχωρά σε νομικές ενέργειες ο Δήμος Φυλής

Ήδη ο Δήμος Φυλής προχωρά σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης που κατασκευάστηκε. Παράλληλα ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς,  ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γιώργο Μαρκόπουλο την ανάκληση των μελών της ΠΕΔΑ που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΝΑ και έθεσε στη διάθεση του Προέδρου της ΠΕΔΑ την παραίτησή του από μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔΑ, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΝΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ.

Ο Δήμαρχος Φυλής επανέλαβε την πάγια θέση του για σχεδιασμό από μηδενική βάση της διαχείρισης των απορριμμάτων προτείνοντας για μία ακόμη φορά κάθε Δήμος να διαχειρίζεται τα δικά του απορρίμματα, τονίζοντας: “Σέβομαι τους θεσμούς, σέβομαι τους Δημάρχους, σέβομαι τους πολίτες. Όμως σέβομαι και τον Δήμο μου γιατί πρέπει να απεμπλακεί ο Δήμος Φυλής από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και θα παλέψω γι΄αυτό”, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Δήμαρχος Φυλής.

Πως ψήφισαν τα μέλη

Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, ενάντια στο αίτημα της ΠΕΔΑ και του Δήμου Φυλής για απόσυρση του θέματος για τον αποτεφρωτήρα, τάχθηκαν οι:

  • Πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ, Βασίλης Κόκκαλης
  • Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και τακτικό μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Λευτέρης Κοσμόπουλος
  • Περιφερειακός Σύμβουλος και τακτικό μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Ιωάννης Σμέρος
  • Δήμαρχος Ραφήνας και τακτικό μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Ευάγγελος Μπουρνούς

Την πρόταση της ΠΕΔΑ και του Δήμου Φυλής για την αναβολή του θέματος 6 ψήφισαν τα  τακτικά μέλη της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ:

  • Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς
  • Πρώην Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής, Δημήτρης Μπουραΐμης
  • Αντιπρόεδρος Ε.Ε. ΕΔΣΝΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς, Νικόλαος Χιωτάκης.

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι με χαρακτηριστικά videos από την τοποθέτηση  του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού