Δήμαρχοι Θράκης: Όχι στην εξόρυξη Χρυσού -Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
22
Μάι
Back

Δήμαρχοι Θράκης: Όχι στην εξόρυξη Χρυσού -Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο

«Λέμε για πολλοστή φορά ένα μεγάλο όχι στον Χρυσό», ήταν το μήνυμα στην κοινή συνέντευξη τύπου-εναντίωση στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη που παρέθεσαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και ο εκπρόσωπος της διανομαρχιακής επιτροπής κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού Ροδόπης Έβρου.

Την συνέντευξη συντόνισε ο δήμαρχος Κομοτηνής. «Να διατηρήσουμε ενεργή και ζωντανή την κοινοποίηση της ριζικής αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη Χρυσού», είπε.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε μια ιστορική αναδρομή σε όλους τους αγώνες που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη διαχρονικά και μετέφερε το μήνυμα «να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες». Θύμισε στο κοινό πλήθος ομόφωνων αποφάσεων κατά του Χρυσού και μια σειρά κινητοποιήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και στο ευρωκοινοβούλιο.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών έκανε λόγο για «σταθερή και διαχρονική αντίθεση του Δήμου» και θύμισε την αντίδραση που έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι σήμερα βάζει stop στην επένδυση. Εξήγησε με επιχειρήματα το λόγο που ένα γίνει μια τέτοια επένδυση, θα επηρεαστεί αρνητικά όλη η περιοχή και οι κάτοικοί της.

Η Σταυρούλα Εμμανουηλίδου από τη Διανομαρχιακή. «Το θέμα έχει ανακινηθεί από τη νέα κυβέρνηση» είπε, μεταφέροντας το κατηγορηματικό όχι της Διανομαρχιακής. «Δεν υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού» πρόσθεσε σε άλλη αποστροφή του λόγου της.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ κος Λαμπάκης, αφότου πήρε τα εύσημα από τον δήμαρχο Κομοτηνής ως «μπροστάρης», ενημέρωσε για μια σειρά πρωτοβουλιών που ελήφθησαν ακόμη και στον Καναδά (έδρα της Eldorado). Μετέφερε την επιστημονική τεκμηρίωση καθηγητών για τις αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξης. «Οι χρυσοθήρες δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο» διαμήνυσε.

https://www.facebook.com/xronos.gr/videos/631774197227541/

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!