Categories: Δήμοι

Δήμαρχοι: Ναι στον προσεισμικό έλεγχο αλλά να διασφαλιστεί χρηματοδότηση

Τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη διενέργεια του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια που προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέφρασαν αρκετά μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Οργάνου.

Σύμφωνα με την τροπολογία για την διενέργεια των ελέγχων θα υπάρξει συνεργασία ΤΕΕ – ΟΑΣΠ – ΚΕΔΕ. Πάντως πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που σημείωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα με το μέτρο, αφού ήταν και πρόταση της ΚΕΔΕ, ωστόσο έσπευσαν να σημειώσουν ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και οικονομική στήριξη προς τους δήμους από το κράτος, στην περίπτωση που χρειαστούν επισκευές σε δημόσια κτίρια.

«Μην υπογράψουμε εκθέσεις που θα καταγράφουν την ανάγκη επισκευών και δεν έχουμε εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους», σημείωσαν αρκετοί δήμαρχοι τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «επισύρει ακόμα και ποινικές ευθύνες» στην περίπτωση που κάποιο κτίριο διαπιστωθεί ότι έχει προβλήματα και αυτά δεν αποκατασταθούν από την αρμόδια δημοτική αρχή.

Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι

Σημειώνουμε ότι βάσει της τροπολογίας προτεραιότητα θα δοθεί σε 20.000  δημόσια κτίρια,  σχολεία και νοσοκομεία που κατασκευάστηκαν πριν το 1985. Θα χρειαστούν περίπου 5.000 μηχανικοί, οι οποίοι θα απασχολούνται ανά δύο στις αυτοψίες.

Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός και στη συνέχεια εφόσον απαιτηθεί θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος πρώτα σε 20.000 σχολεία και νοσοκομεία που κατασκευάστηκαν πριν το 1985, θα ακολουθήσει έλεγχος σε περίπου 45.000 δημόσια κτίρια άλλων χρήσεων. Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης των κτιρίων,  προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.

Η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί. Παράλληλα δημιουργείται μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΟΑΣΠ,  που θα έχει και την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ, για όλα τα κτίρια της χώρας και όπου θα καταχωρούνται όλοι οι έλεγχοι που διενεργούνται. Εφόσον τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τους ελέγχους είναι σωστά και επαρκή θα καταχωρούνται άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την ίδια ώρα, για τη διενέργεια των ελέγχων ο ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ θα συνεργαστούν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με κοινή απόφαση έξι υπουργείων,  θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων και τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών.

Σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, θα χρειαστούν περίπου 5.000 μηχανικοί, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα γίνει σε διάστημα 6-8 μηνών.

Τα στοιχεία για τα κτίρια

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85 ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο προσεισμικός έλεγχος ξεκίνησε το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16.000 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από περίπου 80.000 στατικά ανεξάρτητα κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης (20%) και περίπου 9.000 έλεγχοι από περίπου 16.000 σχολικά κτίρια (56%), που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα. Η καθυστέρηση, οφείλεται, κυρίως στο γεγονός ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, επικαιροποιείται το πρόγραμμα για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων και συγκεκριμένα:

α. Ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, που στεγάζονται φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου Τομέα καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού Τομέα.

Παράλληλα, ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί την εποπτεία της υλοποίησης του προαναφερόμενου ελέγχου καθώς και την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των σχετικών αποτελεσμάτων.

Προς τούτο, το Τ.Ε.Ε. και ο Ο.Α.Σ.Π. συνεργάζονται με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

β. Προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των προαναφερόμενων δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και λοιπά αναπτυξιακά Προγράμματα ευρωπαϊκά ή διεθνή.

Comments are closed.


Recent Posts

Περιστέρι: Σύλληψη 12χρονων για ληστεία σε βάρος συνομήλικου τους

Δύο 12χρονοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της ληστείας σε βάρος συνομηλίκου τους, χθες το βράδυ, στο Περιστέρι. Σύμφωνα με την…

2 λεπτά ago

Σε πλήρη ισχύ η μαζικότερη επιδότηση για αντικατάσταση οχημάτων

Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται η μεγαλύτερη μαζική επιδότηση που έχει δοθεί από το Ελληνικό κράτος και αφορά  την αντικατάσταση του…

4 λεπτά ago

Δ. Βύρωνα: Ετήσιες εκδηλώσειςμε δωρεάν είσοδο από τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια

Μια ακόμη δημιουργική χρονιά γεμάτη θέατρο, μουσικές, έμπνευση και χρώματα έφτασε στο τέλος της… Οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων Βύρωνα…

6 λεπτά ago

Αυτά τα ζώδια δεν μπορούν να μείνουν πιστά για πολύ καιρό

Η πίστη και η αφοσίωση είναι αρετές τις οποίες πολλοί δεν έχουν. Έτσι, ό,τι και να κάνεις, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι…

12 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Δυο debate θα προτείνει στη διακομματική

Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής θα συζητηθεί η διεξαγωγή debate πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως τονίζουν πηγές…

17 λεπτά ago

Πανελλαδικές 2023: Λιποθύμησε 17χρονη που έδινε εξετάσεις

Ένα απρόοπτο σημάδεψε την σημερινή διαδικασία των Πανελλήνιων Εξετάσεων στην Εύβοια, καθώς μία μαθήτρια έχασε τις αισθήσεις της κατά τη…

21 λεπτά ago