δήμαρχοι-μικρών-νησιών-αυτά-μας-είπε-ο-1034226
ΔΗΜΟΙ | 16.06.2022 | 16:30

Δήμαρχοι μικρών νησιών: Αυτά μας είπε ο Μητσοτάκης

Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης πυκνώνει και τις συναντήσεις τους με δημάρχους, οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, στην μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από το χώρο της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό 42 δήμαρχοι από διάφορα νησιά της Ελλάδας με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δήμαρχοι έβαλαν στο τραπέζι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συζητώντας με τον πρωθυπουργό για τις λύσεις των προβλημάτων, αλλά και τι χρειάζεται για την ανάπτυξη τους σε όλα τα επίπεδα.

Στην συνάντηση μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη παρευρέθηκαν και οι κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μανώλης Γραφάκος Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και τέλος κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

To aftodioikisi.gr  μίλησε με τους δημάρχους της Αλοννήσου, του Άγιου Ευστράτιου και της Νίσυρου, προκειμένου να μας πουν τις αποκόμισαν.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Χριστοφής Κορωναίος (δήμαρχος Νίσυρου): «Στην συνάντηση βρεθήκαμε 42 δήμαρχοι και κράτησε περίπου 4 ώρες. Στο τραπέζι έπεσε έντονα το θέμα της εφαρμογής του προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ» που προβλέπει ο Ν.4770/21 περί Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής. Εγώ προσωπικά υπέβαλα αίτημα να δημιουργηθεί μια ομάδα μηχανικών για μελέτες, ώστε να υπάρχουν ενεργειακές κοινότητες σε όλα τα νησιά, για ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, εστίασα στο πρόγραμμα αποχέτευσης στην Νίσυρο. Το έργο αυτό στοιχίζει 1.000.000 ευρώ και με πληροφόρησαν ότι θα υλοποιηθεί τον άλλον μήνα»

Πέτρος Βαφίνης (δήμαρχος Αλονήσου): «Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στις 20/5, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ Πρωθυπουργού και έγινε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των οκτώ Δημάρχων του Ν. Μαγνησίας. Θέσαμε το ζήτημα της χρηματοδότησης πλοίου για τη σύνδεση Αλοννήσου και Σκοπέλου με το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Το δεύτερο θέμα ήταν η επιτάχυνση εργασιών για την αξιοποίηση των υπόλοιπων ναυαγίων στο Θαλάσσιο Πάρκο, ώστε να δημιουργηθεί το πρώτο υποβρύχιο πάρκο ναυαγίων στον κόσμο. Το τρίτο θέμα της τοποθέτησης αφορούσε τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής στη θέση Καστανιά του Δήμου Αλοννήσου.

Επιπλέον, τέθηκαν θέματα όπως ενδεικτικά η χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου εμποροεπιβατικού λιμένα στη θέση Σπαρτίνες, καθώς και η αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου σε Κέντρο Υγείας και η πλήρη στελέχωση του.

Στις 15 Ιουνίου, ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους της χώρας. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε αναφορά σε ένα εύρος αναγκών που εντοπίζεται στο σύνολο των Δήμων που συμμετείχαν. Στη δεύτερη συνάντηση τέθηκαν τρία εμβληματικά έργα για το νησί που αφορούν τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου λιμένα, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και λειτουργία των υπόλοιπων ναυαγίων αλλά και την κατασκευή αεροδρομίου στην Αλόννησο, ενός έργου που είχε ξεκινήσει προ δεκαετιών μαζί με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Στο κλείσιμο της συνάντησης, τόσο ο κ. Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσαν την χρηματοδότηση του νέου λιμένα στη θέση Σπαρτίνες με ποσό ύψους 10.800.000€!

Δήμαρχοι μικρών νησιών: Αυτά μας είπε ο Μητσοτάκης

Εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον είχαν και οι ολιγόλεπτες παράλληλες επαφές με τους κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, κ. Γιώργο Αμυρά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στέλιο Πέτσα, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μανώλη Γραφάκο Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και τέλος με τον κ. Γεώργιο Γεωργαντά, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που μάλιστα ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τη δρομολόγηση της ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής με προϋπολογισμό ύψους 1.000.000€.

Στις δύο αυτές εξαιρετικές πρωτοβουλίες που όμοιες του δεν έχουμε ξαναδεί από Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μας δόθηκε η δυνατότητα να «ξετυλίξουμε» την ατζέντα των θεμάτων μας απευθείας στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μας τιμά που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε σε κατ’ ιδίαν επαφή το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Δήμος. Είναι σημαντικό άλλωστε πως επειδή ακριβώς έχουμε θέσει ψηλά ως Δήμος τον πήχη των στόχων και απαιτήσεων μας, βλέπουμε με χαρά πως μεγαλόπνοα έργα, όπως το νέο λιμάνι και η λιμνοδεξαμενή, παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης για να αλλάξουν ριζικά το αναπτυξιακό τοπίο στην Αλόννησο. Το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις επίμονες προσπάθειες ετών που καταβάλλουν ο Δήμος, οι Δημότες και οι επαγγελματίες του νησιού μας».

Μαρία Κακαλή (δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου): «Βρεθήκαμε 42 δήμαρχοι που είναι σε νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων. Εκφράσαμε τις απόψεις και τις δυσκολίες από ελλείψεις που υπάρχουν στα νησιά μας. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε για την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά αγαθά υλικά, για τις δυσκολίες στο νερό, την σύνδεση στα λιμάνια των νησιών κλπ. Με την σειρά του ο Κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι θα υπάρξουν αυξημένοι πόροι με προγράμματα ΕΣΠΑ, θα στελεχωθούν οι δήμοι, θα βγει ένα πρόγραμμα για τα νησιά και την ποιότητα του νερού, θα μεριμνήσει για την αύξηση του πληθυσμού στα νησιά και θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στα νησιά» κπλ. Συμπερασματικά, μας υποσχέθηκε ότι θα λυθούν σχεδόν όλα τα αιτήματα που θέσαμε στο τραπέζι».