δήμαρχοι-εκλογικός-νόμος-αυτοδιοίκ-634536
ΔΗΜΟΙ | 04.02.2021 | 14:55

Δήμαρχοι – Εκλογικός νόμος Αυτοδιοίκησης: Αυτά είναι τα σημεία διαφωνίας (λίστα)

Δήμαρχοι – Εκλογικός νόμος Αυτοδιοίκησης: Αυτά είναι τα σημεία διαφωνίας (λίστα)

Σειρά διαφωνιών στον σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι δήμαρχοι.

Κοινά σημεία τόσο των «γαλάζιων» δημάρχων και αυτών της αντιπολίτευσης ήταν:

-Η διαφωνία με την μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Όλοι οι αιρετοί εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει είτε να παραμείνει ως έχει είτε, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, να μειωθεί έως 10 – 15% και όχι έως 38%, που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης.

-Η «καταληκτική ημερομηνία 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών», στην οποία αναφέρθηκε η afodioikisi.gr. Ζητήθηκε να μετακινηθεί στα τέλη Ιουλίου ή Αυγούστου, ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

-Να μην καταργηθούν τα Τοπικά Συμβούλια σε Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, αλλά να ισχύει για αυτές με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων.

-Η εκλογή των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων να μην γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά τα σχετικά ονόματα να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Παρατάξεις αντιπολίτευσης: Πού, επιπλέον, διαφωνούν 

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης («Αυτοδιοικητικό Κίνημα»-ΚΙΝΑΛ, «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» -ΣΥΡΙΖΑ, «Νέα Αυτοδιοίκηση» -Ανεξάρτητοι, Λαϊκή Συσπείρωση -ΚΚΕ και Συντονισμός Αιρετών -ΛΑΕ) τέθηκαν επιπλέον τα εξής ζητήματα:

-Η εκλογή δημάρχου με 43%: Ζητήθηκε το ποσοστό αυτό να είναι 50%, καθώς τονίσθηκε από τον επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, ότι «οδηγεί σε δήμαρχο μειοψηφίας».

-Η μεγάλη πλειοψηφία των 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο, που δίνει στον εκλεγμένο δήμαρχο με 43% το 60% του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Μάλιστα, ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», δήμαρχος Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης ζήτησε, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στο 43% και τα 3/5 πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος να εκλέγεται εφόσον έχει διαφορά τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο, και παράλληλα να λαμβάνει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο το ποσοστό του +10%.

Το πλαφόν 3%

Διαφωνίες υπήρξαν και για το πλαφόν του 3%, με προεξάρχοντες, τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τον επικεφαλής του Συντονισμού Αιρετών, Νίκο Σακούτη.

Αντίθετα, υπέρ τάχθηκε ο Γ. Ιωακειμίδης, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπης Θεσμών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρότεινε να τεθεί ως πλαφόν εισόδου ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο το  εκλογικό μέτρο +1%.