Δημαράς: Ζητεί έκτακτη σύγκληση ΠΕΔ Δ.Ε. για μετατάξεις, απολύσεις

Την έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης της ΠΕΔ  μεθαύριο Τετάρτη (14/11/2012) ζητάει ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ Παύλο Μοσχολιό, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ώστε να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο απέναντι στη σχεδιαζόμενη διάλυση της Αυτοδιοίκησης και για να μην επιτραπεί καμιά απόλυση εργαζομένων στους δήμους.

Στην επιστολή, την οποία  συνυπογράφουν τα μέλη της ΠΕΔ, Αχιλλέας Γεωργακόπουλος και Τάκης Γκίκας, ζητείται η χάραξη στρατηγικών αντίστασης, ώστε να δημιουργηθεί ισχυρό μέτωπο απέναντι στην επιχείρηση απαξίωσης και εν τέλει κατάργησης  της Αυτοδιοίκησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζομένους στους δήμους, αλλά και για τους πολίτες.

Παράλληλα ο δήμαρχος ζήτησε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσει συνεδρίαση με μοναδικό θέμα προς συζήτηση  «Τα νέα μέτρα Κυβέρνησης- Τρόικας  κατά της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η συνεδρίαση ορίστηκε για την Παρασκευή το απόγευμα στις 6, στο συνεδριακό κέντρο του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δημαράς έφερνε κάθε φορά ως πρώτο θέμα προς συζήτηση το θέμα  των επώδυνων οικονομικών μέτρων, σε όλα τα δημοτικά συμβούλια τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η συζήτηση όμως αναβαλλόταν συνεχώς λόγω και του αποκλεισμού των χώρων των συνεδριάσεων από τους εργαζομένους.

Τόνισε, δε, ότι είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και των δίκαιων διεκδικήσεών τους  και σημείωσε ότι αν δεν υπήρχε η όξυνση που προκαλείτο από μερίδα συνδικαλιστών,  τα μέτρα  και οι επιπτώσεις  του Μνημονίου στους εργαζομένους θα είχαν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας πριν την ψήφισή τους  και το κοινό μέτωπο που ζητούν τώρα οι εργαζόμενοι, θα είχε συγκροτηθεί πολύ ενωρίτερα.

Η επιστολή του δημάρχου Πατρέων και των λοιπών μελών της ΠΕΔ Αχιλλέα Γεωργακόπουλου και Τάκη Γκίκα, προς τον κ. Μοσχολιό, έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Με τα μέτρα και τη λογική του νέου μνημονίου διαφαίνεται καθαρά η πολιτική, που επιβάλει η τρόϊκα και την ακολουθεί η κυβέρνηση, της εξόντωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της μετατροπής της σε όργανο επιβολής της σκληρής μνημονιακής λιτότητας.

Επί της ουσίας με την εφαρμογή του νέου μνημονίου, οι ΟΤΑ χάνουν το αυτοδιοίκητό τους. Οι προθέσεις των δανειστών της χώρας μας είναι ξεκάθαρες. Δεν θέλουν την αυτόνομη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλουν τα πάντα υπό τον έλεγχό τους. Θέλουν τους ΟΤΑ υπό επιτροπεία. Θέλουν να αλλοιώσουν και να ακυρώσουν την εντολή που έδωσαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές για μια ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση. Έτσι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους Δήμους σαν μέσα της φορομπηχτικής τους πολιτικής σε βάρος του λαού μας.

Η κατάσταση δραματοποιείται περισσότερο με την εντολή που οι δανειστές έδωσαν στην κυβέρνηση για την προετοιμασία πογκρόμ απολύσεων εκατοντάδων εργαζομένων στους Δήμους.

Ο Δήμος Πατρέων, ο μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος με τον «Καλλικράτη» υπερδιπλασίασε την έκτασή του και τις ανάγκες του και ανέλαβε σωρεία νέων αρμοδιοτήτων οι οποίες του μεταφέρθηκαν από την κεντρική Κυβέρνηση και από τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοίκησεις, στηρίζεται για την καθημερινή εξυπηρέτηση των δημοτών του στο διοικητικό του προσωπικό και η απόλυση έστω κι ενός υπαλλήλου, εκτός από το δράμα του απολυμένου το οποίο δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να συμβεί, θα σημαίνει προβληματική εξυπηρέτηση των δημοτών έως και αδυναμία λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου.

Μάλιστα ο Δήμος Πατρέων από την 1/1/2013 αναλαμβάνει 200 νέες μεταφερόμενες σε αυτόν αρμοδιότητες κι άρα έχει την ανάγκη να ενδυναμωθεί και να στελεχωθεί με περισσότερους εργαζόμενους κι όχι να αποδυναμωθεί.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και μπροστά σε αυτή τη νέα βίαιη ανατροπή των δεδομένων που απειλεί τους ΟΤΑ και τους εργαζόμενους σε αυτούς, οφείλουμε να λάβουμε θέση και να σταθούμε απέναντι στα όποια σχέδια χειραγώγησης και, τελικά, κατάργησης της Αυτοδιοίκησης.

Μετά και την απόφαση της 11/11/2012 του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με στην οποία η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι οι Δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στη διαδικασία για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προτρέπει τους αιρετούς να μη συμμετέχουν, σας ζητούμε να συγκαλέσετε εκτάκτως μεθαύριο Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, συνεδρίαση της ΠΕΔ για τη λήψη αποφάσεων και χάραξη στρατηγικών αντίστασης για να μην επιτρέψουμε καμία απόλυση εργαζομένων στους Δήμους και για συγκροτήσουμε δυναμικό μέτωπο απέναντι στη σχεδιαζόμενη διάλυση των Δήμων.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!