«Δηλητηριώδη» σενάρια για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Βαθαίνει το ρήγμα στην «Πρωτοβουλία» για τον ρόλο Καπόν, που παράλληλα προκαλεί αντιδράσεις και… ανέκδοτα στους κύκλους της τοπικής ΝΔ. Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει –επιτέλους- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων και μαζί τους νέους επικεφαλής των νομικών προσώπων του δήμου (ΔΕΠΘΕ, ΚΑΠΗ κτλ.).

Η διαρκής αναβολή στη συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και έχει πάει πίσω μια σειρά από ενέργειες στο συνολικό έργο του δήμου, αλλά ο δήμαρχος λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς κι αυτό το γνωρίζουν όλα τα στελέχη της παράταξής του.

«Ούτε κυβέρνηση να έβγαζε», έλεγε νυν αντιδήμαρχος… Ειδικά οι αντιδήμαρχοι, των οποίων τα ονόματα δεν «έπαιξαν» για τη συνέχεια της διοίκησης, αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι διευθυντές των εποπτευόμενων υπηρεσιών έγιναν ξαφνικά επιφυλακτικοί απέναντί τους. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο δήμαρχος δεν είχε και λίγα να αποφασίσει το τελευταίο διάστημα (νέος κανονισμός, οργανισμός λειτουργίας, νέοι διευθυντές κτλ.).

Την ίδια ώρα, εκτός από τους νέους αντιδημάρχους, φυτρώνουν κι άλλα πολιτικά ζητήματα στην παράταξη της διοίκησης του δήμου. Ο Χασδάι Καπόν φαίνεται κεντρικός πρωταγωνιστής, έστω και εν αγνοία του, σε ένα «ανέκδοτο».

Είναι γνωστό ότι τα ιδρυτικά στελέχη της «Πρωτοβουλίας» και όσα στελέχη είναι μαζί τους δεν λένε και τα καλύτερα για τον αντιδήμαρχο. Είναι σε μια μόνιμη κόντρα μαζί του και μάλιστα όπου σταθούν κι όπου βρεθούν δεν κρύβουν ότι τον θεωρούν ξένο σώμα στην παράταξη. Ο κ. Καπόν βέβαια έχει κι αυτός τη δική του ομάδα.

Οι «ιδρυτικοί» τονίζουν πως οι διαφορές με τον κ. Καπόν είναι πολιτικές και πως έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, οι οποίες δεν χωρούν στην ίδια παράταξη. Γι’ αυτό και έχουν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την απομάκρυνσή του. Ο δήμαρχος με τη στάση του απέρριψε το ενδεχόμενο και ακόμη περισσότερο ενίσχυσε τον κ. Καπόν.

Οι «ιδρυτικοί»… στολίζουν τον αντιδήμαρχο με διάφορα, όπως για παράδειγμα ότι είναι «η προσωποποίηση της Δεξιάς στην παράταξη» ή ότι θεωρείται «εκφραστής της Νεοδημοκρατικής πτέρυγας» στην παράταξη, ενώ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την εμπλοκή του στη χάραξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού του δήμου.

Με τα σενάρια περί στήριξης της παράταξης Μπουτάρη από τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, το… γλυκό ήρθε κι έδεσε. Ο κ. Καπόν άρχισε να δέχεται νέες βολές και κατηγορίες ότι είναι ο συνδετικός κρίκος σε ένα τέτοιο σενάριο του κ. Μπουτάρη με τη ΝΔ. Πόσο πιθανό είναι στο πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών συνεργασιών η ΝΔ να υποστηρίξει τον κ. Μπουτάρη στις εκλογές του 2014 για τον δήμο Θεσσαλονίκης κανείς δεν το ξέρει, αν και οι περισσότεροι το θεωρούν από πολύ τραβηγμένο, ως προβοκατόρικη φαντασία.

Ωστόσο, η κουβέντα για το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας κομμάτων (μεταξύ των οποίων αυτά της συγκυβέρνησης) στους τρεις μεγάλους δήμους (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιάς), έχει ανοίξει. Κι όσοι την έχουν προχωρήσει επισημαίνουν ότι μια επιλογή που συζητείται είναι να στηριχθεί ένας υποψήφιος δήμαρχος από το χώρο της Δεξιάς για την Αθήνα, ένας από το χώρο της Αριστεράς για τον Πειραιά κι ένας από το χώρο του Κέντρου για τη Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός ότι ο κ. Καπόν φέρεται ή θέλει να αντιπροσωπεύει το πιο τεχνοκρατικό κομμάτι εντός της πλειοψηφούσας παράταξης του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν τον φέρνει αναγκαστικά στη θέση του προνομιακού συνομιλητή ή ακόμη και του παράγοντα στην προσπάθεια επίτευξης τέτοιων συνεργασιών, όπως ορισμένοι επιχειρούν να προεξοφλήσουν. Συνομιλητές του αντιδημάρχου από τη ΝΔ υπάρχουν, αλλά σε μία εποχή που όλοι συνομιλούν με όλους, αυτό απέχει πολύ από τη δημιουργία πραγματικού «πόλου».

Ο κ. Μπουτάρης, βέβαια, είναι λογικό να αναζητήσει ή έστω να μην μπλοκάρει μια «χαλαρή» προεκλογική στήριξη κι από τη ΝΔ. Αλλωστε, μόνο με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ο δήμος δεν κερδίζεται, ειδικά αν απέναντί του υπάρξει κάποια πολύ δυνατή κομματική υποψηφιότητα. Ωστόσο, στο σενάριο που θέλει τον κ. Καπόν να αποτελεί σύνδεσμο του κ. Μπουτάρη με τη ΝΔ, φέρεται να απάντησε προσφάτως ο ίδιος ο δήμαρχος σε κουβέντα παρέας με το αποστομωτικό: «Εχω ανάγκη τον Καπόν για να βρω γέφυρες με τη ΝΔ;».

Ο κ. Καπόν όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει την ενδοπαραταξιακή πολεμική, αλλά και τη δυσαρέσκεια τοπικών κομματικών νεοδημοκρατικών κύκλων. Είναι προφανής η δυσαρέσκεια που προκαλείται και μόνο από τη συζήτηση δημιουργίας νέου αυτοδιοικητικού πόλου που υποτίθεται θα έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη ΝΔ ή που θα κάνει ανοίγματα στον κεντροδεξιό κόσμο της πόλης.

«Ε, όχι και να εκπροσωπεί τη ΝΔ ο Καπόν», έλεγε αυτοδιοικητικό στέλεχος της τοπικής ΝΔ. «Ποιος τον έχρισε εκφραστή της ΝΔ; Στην παράταξη Μπουτάρη μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, αλλά η ΝΔ υποστηρίζει άλλη παράταξη ξεκάθαρα και στο δήμο Θεσσαλονίκης θα κατεβάσει το δικό της υποψήφιο», τόνιζε το ίδιο στέλεχος.

Κι αυτό ακριβώς είναι το «ανέκδοτο» στο οποίο πρωταγωνιστεί ο αντιδήμαρχος, ότι αποτελεί δηλαδή το σύνδεσμό Μπουτάρη με τη ΝΔ και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά…

ΠΗΓΗ: voria.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΠΟΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!