διάθεση για λύση από υπουργείο- εργαζόμενους

Από την απογευματινή (στις 6) συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θέμη Μπαλασόπουλο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλου Γεωργιάδη θα εξαρτηθεί αν οι εργαζόμενοι στους δήμους θα προχωρήσουν ή όχι στο κλείσιμο των ΧΥΤΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης από τις 12 σήμερα το βράδυ Στο επίκεντρο των αντιδράσεων των εργαζομένων βρίσκεται τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη με την οποία δίνεται η δυνατότητα να ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προειδοποιήσει με απεργία διαρκείας με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα γιορταστούν παρέα με τα σκουπίδια.

                                         διάθεση για λύση

Πάντως και οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθιμένες να βρουν λύση στο πρόβλημα που με την οποία δίνεται η δυνατότητα, να ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων των δήμων, σε ιδιώτες και δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι 31.12.2009. Οι εργαζόμενοι μιλούν για αιφνιδιασμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια μερικής ή συνολικής ιδιωτικοποίησης του τομέα αποκομιδής απορριμμάτων των δήμων, ωστόσο στο υπουργείο Εσωτερικών αντιτείνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με 209, κυρίως, μικρότερους δήμους που δεν έχουν προσωπικό και έχουν προχωρήσει σε σχετικές συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τις δαπάνες που έχουν προκύψει: «Εμείς αυτό το πρόβλημα επιχειρήσαμε να λύσουμε με την τροπολογία», ανέφεραν στην ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος ήταν η νομοθετική ρύθμιση. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτοί στην αλλαγή της διατύπωσης της τροπολογίας προκειμένου αφενός να λυθεί το πρόβλημα των συγκεκριμένων δήμων και αφετέρου να καθησυχάσουν τους φόβους των εργαζομένων ότι πολλοί δήμοι είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και να μην ανανεώσουν της θητεία των συμβασιούχων που εργάζονται στην καθαριότητα.

Μπαλασόπουλος στην ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR: Απαιτείται μόνο άρση καταλογισμών

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου στην ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR, «το μόνο που χρειάζεται να προβλέπει η συγκεκριμένη τροπολογία είναι η άρση των καταλογισμών για τους συγκεκριμένους δήμους που έχουν συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείας και η επιστροφή της αρμοδιότητας σε αυτούς» Να σημειωθεί ο με δηλώσεις του ο κ. Μπαλασόπουλος έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Ομοσπονδία πρόκειται να κλείσει τους ΧΥΤΑ από σήμερα το βράδυ, προειδοποιώντας ότι «στην περίπτωση, που δεν αποσυρθεί η τροπολογία η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα προχωρήσει σε απεργία διαρκείας». Την προαναγγελία αυτή επικύρωσε σε έκτακτη έκτακτα συνεδρίασή της σήμερα το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

          ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αιφνιδιασμός παρά τις διαβεβαιώσεις

Παράλληλα, σε προχθεσινή της ανακοίνωσή της η ΠΟΕ- ΟΤΑ έκανε λόγο για αιφνιδιασμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η τροπολογία κατατέθηκε την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει την Ομοσπονδία «ότι δεν επρόκειτο να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα της Κ.Ε.δ.Κ.Ε. και ενώ υπήρχε σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ της Κ.Ε.δ.Κ.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για να βρεθεί λύση, με την οποία θα αίρονταν μεν οι καταλογισμοί για δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα μικρών δήμων που δεν έχουν οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας, μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες, χωρίς να θίγεται ο δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών». Προσθέτει δε ότι «προετοιμάζονται να στήσουν τη μεγάλη ‘μπίζνα’ με το μεγάλο κεφάλαιο γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων», και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία.

                      Τι προβλέπει η τροπολογία

Να σημειωθεί με τη συγκεκριμένη τροπολογία η αποκομιδή των απορριμμάτων μπορεί να ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και σε δημοτικές επιχειρήσεις μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και διαγωνισμό έως και τις 31 δεκεμβρίου του 2009. Ως προϋπόθεση τίθεται να μην υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία στο δήμο, ή το υφιστάμενο προσωπικό να είναι ανεπαρκές. Παράλληλα, με στόχο να παρακαμφθεί σχετική νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρούνται νόμιμες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!