Διαγράφονται πρόστιμα για εκλογικές δαπάνες αιρετών (νομοσχέδιο)

Διαγράφονται, υπό προϋποθέσεις, τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί σε συνδυασμούς, επικεφαλής και υποψηφίους, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, για παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση στοιχείων περί εκλογικών δαπανών, σύμφωνα με ρύθμιση του νομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών -και συγκεκριμένα το άρθρο 66– με την οποία ορίζεται ότι «διαγράφονται από χρηματικούς καταλόγους βεβαιώσεις που αφορούν πρόστιμα που αναφέρονται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων στη Κεντρική Βάση Δεδομένων των άρθρων 9, 10 και 11 του ν. 3870/2010, συνυπολογιζομένων των προϋποθέσεων του άρθρου 22 του ν.4147/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 72 του ν. 4257/2014».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος 3870 του 2010, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αφορά στις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και στον έλεγχό τους, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Η προτεινόμενη ρύθμιση εστιάζει στη διαγραφή  προστίμων τα οποία επιβλήθηκαν για περιπτώσεις παραβάσεων, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για δημοσιοποίηση των εσόδων και δαπανών, κατά τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων αλλά και για ανάδειξη αιρετών του Β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης. Αφορούν περιπτώσεις, όπως η υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης, η μη εμπρόθεσμη υποβολή στοιχείων, η ελλιπής ή αντικανονική σύνταξη των βιβλίων εσόδων-εξόδων κ.ά.

Στην αιτιολογική έκθεση, σημειώνεται ότι με την εισαγόμενη διάταξη,  διαγράφονται πρόστιμα για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, που έχουν  επιβληθεί με αποφάσεις των Επιτροπών Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων του άρθρου 12 του ν. 3870/2010, τηρουμένων των νόμιμων προϋποθέσεων, «προκειμένου να εξαλειφθούν αδικίες, που προέκυψαν από περιπτώσεις ακραίας εφαρμογής του νόμου».

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΠΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!