Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη του Δήμου Βόλου

Συναγερμό σήμανε σε επίπεδο Δήμου Βόλου η επιβεβαίωση από το περασμένο Σάββατο θετικού κρούσματος κορωνοϊού σε 52χρονη δημοτική υπάλληλο, η οποία φέρεται να ήρθε σε επαφή και με συνάδελφό της, που χθες το απόγευμα διαγνώστηκε επίσης ότι είναι θετική στον COVID – 19. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται σήμερα από νωρίς το πρωί σε χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου, προκειμένου να προχωρήσει σε ιχνηλάτηση επαφών με βάση τη λίστα των ατόμων με τους οποίους η 52χρονη ήρθε σε επαφή, ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε συλλογικό όργανο σε συνεδρίαση του οποίου συμμετείχε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο του ρόλου της. Από τη δημοτική αρχή δόθηκε εντολή για απολύμανση τριών δημοτικών κτιρίων, του Σπίρερ, του Δημαρχείου, αλλά και του αμαξοστασίου Βόλου.

Η 52χρονη ενημέρωσε προχθές Κυριακή το βράδυ τον προϊστάμενό της ότι βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μετά από τεστ στο οποίο υποβλήθηκε επειδή παρουσίαζε συμπτωματολογία. Χθες το πρωί ωστόσο η υπηρεσία της λειτούργησε κανονικά, καθώς η ίδια την περασμένη εβδομάδα έκανε χρήση νόμιμης άδειας και δεν βρισκόταν στο γραφείο της.

Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε σε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου και φέρεται να ήρθε σε επαφή με συναδέλφους της άλλων υπηρεσιών, μία εκ των οποίων χθες επίσης επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετική στον κορονοϊό. Η δεύτερη εργαζόμενη μάλιστα που ένιωθε αδιαθεσία έλαβε αναρρωτική άδεια από την εργασία της την εβδομάδα που πέρασε και δεν προσήλθε στο γραφείο της.

Παρ’ όλα αυτά από τον Δήμο Βόλου δόθηκε εντολή κυρίως για προληπτικούς και ψυχολογικούς λόγους για την απολύμανση των τριών δημοτικών κτιρίων όπου υπήρχε κινητικότητα είτε της 52χρονης είτε άλλων εργαζομένων που ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Τεστ σε υπαλλήλους στο Σπίρερ και το Δημαρχείο

Με ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ ο Δήμος Βόλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε τεστ σε όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στο Σπίρερ και το Δημαρχείο:

«Μετά και τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος μόλυνσης από covid-19 σε υπάλληλο του Δήμου Βόλου, με απόφαση του δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, από τις 7 το πρωί ειδικά υγειονομικά συνεργεία θα διενεργήσουν τεστ στους υπαλλήλους του Δήμου που εργάζονται στο κεντρικό κτήριο του Δημαρχείου και στο κτήριο Σπίρερ».

Αναστάστωση σε εργαζόμενους και κοινωνία

Η ανακοίνωση του θετικού κρούσματος σε δημοτική υπάλληλο προκάλεσε αναστάτωση σε εργαζόμενους στις δημοτικές υπηρεσίες αλλά και σε εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν διεκπεραιώσει συναλλαγές.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ ζήτησε την άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων ενώ καταλόγισε «αφωνία» σε δημοτική αρχή και Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας:

«Την εύλογη ανησυχία των συναδέλφων και της κοινωνίας του Βόλου έχει προκαλέσει η ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 σε συναδέλφισσα, εργαζόμενη σε δημοτική υπηρεσία εκτός Δημαρχείου.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας ζητά από τη Δημοτική Αρχή Μπέου να προβεί τώρα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης των υπαλλήλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στη λήψη όλων των μέτρων και στην εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων για τη διαχείριση του κρούσματος σε περιβάλλον εργασιακού χώρου.

Ζητούμε επίσης την άμεση απολύμανση όλων των χώρων του κτιρίου καθώς και σε όσα στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου για την καλύτερη δυνατόν αντιμετώπιση του συμβάντος και την προστασία της υγείας όλων των συναδέλφων, μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, ενίσχυση της καθαριότητας και διανομή όλων των μέσων ατομικής προστασίας.

Η ένταξη της περιοχής του Δήμου Βόλου στην κατηγορία 2 των μέτρων επιτήρησης, με τη γνωστή κατάσταση υποβάθμισης των μονάδων Δημόσιας Υγείας σε χερσαία και νησιωτική Μαγνησία από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, πρέπει να σημάνει συναγερμό για την ολόπλευρη υλοποίηση ενεργειών πρόληψης σε δημοτικές υπηρεσίες και κτίρια που επισκέπτονται δημότες αλλά και συνάδελφοι από άλλους Δήμους.

Μας προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, τόσο η αφωνία της Δημοτικής Αρχής όσο και του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας, τους οποίους καλούμε να πάρουν θέση.

Στη συναδέλφισσα ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επάνοδο στην υπηρεσία».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ/ taxydromos.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΡΟΥΣΜΑ, ΒΟΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!