ΔΕΥΑ Σερρών: Οριστική λύση στην υδροδότηση του Χιονοχωρίου

Νέα εποχή ξεκινά για το γραφικό Χιονοχώρι Σερρών καθώς η οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησής του που δίνει η ΔΕΥΑΣ ανοίγει μεγάλες προοπτικές οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης για το χωριό.

Το ζωτικό αυτό πρόβλημα θα γίνει παρελθόν δια παντός όταν η Επιχείρηση ολοκληρώσει το έργο της, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τριπλασιασθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη της Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Δεκέμβριο δημοπρατείται το έργο «Κατασκευή εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Χιονοχώρι Σερρών» προϋπολογισμού 762,300€ (+ Φ.Π.Α), το οποίο θα γίνει με εργολαβία υπό την επίβλεψη της Επιχείρησης.

Θα ακολουθήσουν αναπλάσεις από το δήμο προϋπολογισμού 223.700 € που ανεβάζουν τον προϋπολογισμό του έργου στο 1199,990,15 ευρώ. Χρηματοδοτείται μέσα από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg 3 2007-2013 Ελλάδα-FYROM».

Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος Σερραίων Πέτρος Αγγελίδης σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Θόδωρο Αραμπατζή.

Ο τελευταίος αναφέρθηκε στη μελέτη που συνέταξε η ίδια η Υπηρεσία και προβλέπει:

την κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δ.Δ. Χιονοχωρίου β) την κατασκευή νέας δεξαμενής νερού και γ) την κατασκευή εξωτερικού δικτύου μεταφοράς του νερού από την Οινούσα στην νέα δεξαμενή του Χιονοχωρίου.

Ειδικότερα αφορά την κατασκευή:

α) Αγωγού διανομής: 2.470,00 μέτρα.

Επίσης,προβλέπει την σύνδεση με το νέο δίκτυο των υφιστάμενων αλλά και νέων καταναλωτών, και την τοποθέτηση φρεατίων ελέγχου διαστάσεων 40*40:

63ιδιωτικών παροχών ,

καθώς και την κατασκευή: 3 διατάξεων καθαρισμού του δικτύου, 2 πυροσβεστικών κρουνών,1 βαλβίδα εισαγωγής-εξαγωγής αέρα εντός φρεατίου

β) την κατασκευή νέας δεξαμενής, χωρητικότητας 140m3 με σύστημα υπερχείλισης, καθαρισμού και εξαερισμού της.

γ) την κατασκευή έργων υδροληψίας, εν προκειμένω την μεταφορά νερού από τον Οικισμό της Οινούσας στο Χιονοχώρι, με αγωγό: 6.684,00 μέτρακαι την κατασκευή 3 αντλιοστασίων στην εν λόγω διαδρομή, τον αγωγό μεταφοράς από την νέα δεξαμενή προς τον Οικισμό, μήκους 200,00 μέτρων

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΔΕΥΑΣ σχεδίασε την υδροδότηση του οικισμού με τις προοπτικές ανάπτυξής του για τα επόμενα 30 χρόνια. Σήμερα αυτός υδροδοτείται από δεξαμενή την οποία τροφοδοτούν βυτιοφόρα του Δήμου Σερρών. Ένα δίκτυο αμιάντου μεταφέρει το νερό σε 42κατοικίες που βλέπουν τους 63 (σύμφωνα με την απογραφή της 18-3-2001)νοικοκύρηδες μόνο τις γιορτές και του καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, εποχή που το νερό είναι σε ανεπάρκεια λόγω των κτηνοτροφικών μονάδων στις γύρω πλαγιές» ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.

Η πρόταση

Το έργο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (85% και 15% αντίστοιχα).

Η πρόταση έγινε από τη ΔΕΥΑΣ στο INTERREG III 2007-2013 τον Απρίλιο του 2012 και εγκρίθηκε στις28-9-12.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: η ΔΕΥΑΣ (κύριος εταίρος) και οι Δήμος Σερρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου και Σύλλογος Βλάχων Konce των Σκοπίων ως απλοί εταίροι.

Οι δύο Σύλλογοι θα λάβουν31,500 ευρώ για πολιτιστικές δράσεις, ενώ ο Δήμος 223.700 ευρώ για αναπλάσεις στο Χιονοχώρι.

Aναπλάσεις

Το έργο των αναπλάσεων αφορά την κατασκευή δικτύου πεζοδρόμων στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού και ανάδειξη του πλατώματος της κεντρικής κρήνης.

«Με το παραπάνω έργο αλλά και με αυτό της υδροδότησης (συνολικού προϋπολογισμού1199.990,15 €), θα αναδειχτούν και θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρουσιάζει ο οικισμός Χιονοχωρίου ώστε να καταστεί θέρετρο υψηλών προδιαγραφών» τόνισε ο δήμαρχος Σερραίων.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΔΕΥΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!