ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου: Σημαντικά έργα αποχέτευσης σε Ελούντα και Πλάκα

Την εξέλιξη δύο σημαντικών έργων μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου, στην Πλάκα και στην Ελούντα, επιθεώρησε με επί τόπου επίσκεψη ο δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης. Το πρώτο έργο «Κατασκευή Υποδομών Αποχέτευσης στην παραλιακή Ζώνη Ελούντας-Πλάκας» αφορά στην αποχέτευση των λυμάτων της παραλιακής ζώνης από τον οικισμό «Πλάκα» μέχρι τον οικισμό «Σχίσμα» και το δεύτερο αφορά «Συμπληρωματικά έργα Υποδομών Αποχέτευσης στο Δ.Δ. Ελούντας.

Και τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου» 2007-2013 στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 7 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην περιφέρεια Κρήτης» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στελέχη από τη ΔΕΥΑΑΝ, ο πρόεδρος Νίκος Πάγκαλος, ο γενικός διευθυντής Γιάννης Πεδιαδίτης, ο υπεύθυνος του τμήματος Μελετών Γιώργος Παπαδάκης, η Ευαγγελία Δεμέτζου – Πολιτικός Μηχανικός, ο Γιώργος Πεδιαδίτης – Μηχανολόγος Μηχανικός και ο Χάρις Αλεξάκης – Πολιτικός Μηχανικός, ενημέρωσαν το δήμαρχο για την πορεία των εργασιών και παρουσίασαν τα έργα δίνοντας αναλυτικά στοιχεία. Τα έργα επισκέφθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας Βαγγέλης Μαυρικάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρουχά-Πλάκας Μιχάλης Μπουτσάκης καθώς και ο εργολάβος των έργων Αντώνης Νίχλος.

Αντικείμενο του έργου «Κατασκευή Υποδομών Αποχέτευσης στην παραλιακή Ζώνη Ελούντας-Πλάκας» είναι η αποτελεσματική συλλογή και μεταφορά των λυμάτων της παραλιακής ζώνης της Δ.Κ. Ελούντας, από τον οικισμό Σχίσμα μέχρι και τον οικισμό Πλάκα της Τ.Κ. Βρουχά, για τριτοβάθμια επεξεργασία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Ελούντας και την διάθεση της εκροής για άρδευση καλλιεργειών.

Ο οικισμός της Πλάκας καθώς και όλη η παραλιακή ζώνη Ελούντας-Πλάκας προβλέπεται να συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης με επέκταση του βόρειου κύριου συλλεκτήριου αγωγού. Λόγω της μορφολογίας της περιοχής η μεταφορά θα γίνει με τον συνδυασμό παράλληλων βαρυτικών και καταθλιπτικών αγωγών.

Ταυτόχρονα για την πλήρη λειτουργία του δικτύου θα κατασκευαστούν και οι αγωγοί σύνδεσης-παροχές των παρακείμενων με το νέο αποχετευτικό δίκτυο, ιδιοκτησιών. Κατά μήκος των αγωγών ύδρευσης θα κατασκευαστούν οι απαιτούμενες συνδέσεις με τις ιδιοκτησίες.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.105.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η δαπάνη του έργου θα καλυφθεί από πιστώσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν.

Ο Ανάδοχος έργου είναι η εταιρεία ΙΛΙΑΣ ΑΕ. Η ημερομηνία υπογραφής σύμβασης έγινε στις 13/3/2012 και οι εκσκαφικές εργασίες ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου 2012 λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου έχει καθοριστεί στους 18 μήνες. Το έργο υπογράφει η μελετητική ομάδα της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν., Δεμέτζου Ευαγγελία, Πεδιαδίτης Γιώργος, Παπαδάκης Γιώργος και Καναβός Εμμανουήλ.

«Σκοπός του παραπάνω έργου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ακτών της περιοχής όπου αποτελεί το εχέγγυο για την αειφορία της τουριστικής της ανάπτυξης. Επίσης η βελτίωση των συνθηκών άρδευσης της περιοχής θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της γεωργικής δραστηριότητας.

Το έργο αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες σε μια ταχεία αναπτυσσόμενη περιοχή που η γραφικότητα του τοπίου , της ακτογραμμής αλλά και το νησάκι της Σπιναλόγκα είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της» πρόσθεσε ο κ. Κουνενάκης και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΥΑΑΝ για τα σημαντικά έργα υποδομής που έχει πραγματοποιήσει η επιχείρηση επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα προσπάθειας σχεδόν πέντε χρόνων αλλά και σωστού σχεδιασμού.

Αντικείμενο του δεύτερου έργου «Συμπληρωματικά έργα Υποδομών Αποχέτευσης στο Δ.Δ. Ελούντας», είναι η αποχέτευση των λυμάτων των οικισμών Μαυρικιανό, Κάτω Ελούντα, Πάνω Ελούντα καθώς και της επέκτασης του Σχίσματος, του Δ.Δ. Ελούντας που αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο.

Το έργο προβλέπει την αποτελεσματική συλλογή και μεταφορά των λυμάτων για τριτοβάθμια επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ. Ελούντας και την διάθεση της εκροής για άρδευση καλλιεργειών. Ταυτόχρονα για την πλήρη λειτουργία του δικτύου θα κατασκευαστούν και οι αγωγοί σύνδεσης-παροχές των παρακείμενων με το νέο αποχετευτικό δίκτυο, ιδιοκτησιών.

Παράλληλα, λόγω της παλαιότητας και προβλημάτων που παρουσιάζει το δίκτυο ύδρευσης εντός των οικισμών, καθώς και της αναμενόμενης επιβάρυνσης του λόγω των εργασιών σε οδούς μικρού πλάτους, έχει προβλεφθεί η πλήρης αντικατάστασή του.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.070.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και θα καλυφθεί από πιστώσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη», του Ταμείου Συνοχής και ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΑΝ

Μέχρι σήμερα (11/2012) έχει ολοκληρωθεί περίπου το 70% του έργου (Πάνω Χωριό, Σχίσμα, τμήμα Κάτω Χωριού και Μαυρικιανού). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου (4/2012). Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία Ιλιάς Α.Ε.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που έχει ως στόχο την προστασία της παράκτιας ζώνης από την ανεξέλεγκτη χρήση των σηπτικών δεξαμενών (βόθρων) και την εξοικονόμηση πολύτιμων υδατικών πόρων διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελούντας κ. Μαυρικάκης Βαγγέλης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΔΕΥΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!