Δεσμεύσεις Μανιάτη για την προώθηση έργων στο Δήμο Χανίων

Η χρηματοδότηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) του Δήμου Χανίων, η βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, η δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στον Καλαθά Ακρωτηρίου και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη στο Δημαρχείο Χανίων και της σύσκεψης που ακολούθησε με το Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Για τα παραπάνω ζητήματα ο δήμαρχος Χανίων ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος τη συνδρομή του για την επίλυση και προώθηση τους τονίζοντας τη μεγάλη σημασία αυτών για το Δήμο Χανίων. Πιο συγκεκριμένα, για τη χρηματοδότηση των μελετών ΓΠΣ του Δήμου Χανίων (Ακρωτηρίου, Ν. Κυδωνίας και Χανίων) ο κ. Σκουλάκης τόνισε «η ολοκλήρωση του Χωροταξικού – Πολεοδομικού Σχεδιασμού συνιστά ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας καθώς χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό δεν μπορεί να υπάρξει αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας».

Για το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, επισήμανε πως «η βιοκλιματική μελέτη του πάρκου, π/υ 1,6 εκατ. € περίπου, που έχει υποβάλλει ο Δήμος Χανίων, τόσο στο «ΕΠΠΕΡΑΑ» όσο και στο «Πράσινο Ταμείο», είναι απολύτως ώριμη πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση μέσω των ανωτέρω προγραμμάτων» ενώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ανέφερε πως «ο Δήμος Χανίων υλοποιεί μια σειρά από έργα μέσω του εν λόγω προγράμματος» κάνοντας παράλληλα γνωστό πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προετοιμάζεται και μια νέα πρόταση που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεση του να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το Δήμο. Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση των ΓΠΣ ο κ. Μανιάτης τόνισε πως «παρά τη μεγάλη δημοσιονομική στενότητα που υπάρχει δεσμεύομαι να εξαντλήσω τις δυνατότητες που έχει το Υπουργείο αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να στηρίξουμε την προώθηση των ΓΠΣ του Δήμου Χανίων. Σε αυτό το πλαίσιο θα προτείνουμε ο Ν. Χανίων να είναι ένας πιλοτικός νομός για όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από τα αδιάθετα κονδύλια του Υπουργείου».

Σχετικά με την Βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας ο κ. Μανιάτης σημείωσε πως «θα εξετάσει τις δυνατότητες για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ένταξη και χρηματοδότηση του εν λόγω έργου από πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ» ενώ για το καταδυτικό πάρκο στον Καλαθά ο είπε ότι «ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία τόνωσης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό θα το δούμε ως πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ που θα προβλέπει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ίδρυση ενός καταδυτικού πάρκου, στη βάση των προτάσεων και του σχεδίου ΚΥΑ που μας έχει υποβάλλει ο Δήμος Χανίων και η δημοτική αρχή».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση