Δέκα χρόνια λειτουργεί παράνομα ο ζωολογικός κήπος Τυρνάβου

Παράνομα και χωρίς άδεια λειτουργεί για πάνω από δέκα χρόνια ο ζωολογικός κήπος στην περιοχή του άλσους του Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να λειτουργήσει νόμιμα ένας ζωολογικός κήπος απαιτούνται προϋποθέσεις οι οποίες από τη μια θα διασφαλίζουν τη χωρίς προβλήματα διαβίωση των ζώων και από την άλλη , αφού είναι επισκέψιμος, από πολίτες και ειδικά από μικρά παιδιά και την υγεία των πολιτών. Ειδικά τώρα που κρούσματα ασθενειών πλήττουν ακόμα και τα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές ενώ έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να είναι καλή η διαβίωση των ζώων, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό ώστε το χώρος φύλαξης των ζώων να είναι ο ενδεδειγμένος σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Άλλωστε για τη λειτουργία του δεν υπάρχει σχετική άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα ζώα δεν είναι ταυτοποιημένα, δεν έχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι πέρασαν από κτηνιατρικούς ελέγχους και γι΄ αυτό δεν έχουν και ενώτια. Παράλληλα ζώα όπως οι πίθηκοι, κυρίως, αλλά και τα υπόλοιπα δεν παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ο μοναδικός υπάλληλος του Δήμου Τυρνάβου ο οποίος ωστόσο δίνει όλη του την προσοχή σ’ αυτά, δεν αρκεί για την πλήρη φύλαξη και προστασία τους.

Από την άλλη ο χώρος όπου φυλάσσονται τα ζώα βρίσκεται στην καρδιά του πανέμορφου και μοναδικού άλσους του Τυρνάβου, του Προφήτη Ηλία. Η πολύχρονη διαβίωση των ζώων μέσα στο άλσος δημιουργεί προβλήματα στα πεύκα τα οποία κινδυνεύουν από ξηρασία από τα υπολείμματα των ζώων.

Στον χώρο φιλοξενούνται δεκατέσσερα ελάφια ράτσας «πλατώνι»,

εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αρσενικά όλων των ηλικιών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ηλικίας τους είναι το μέγεθος των κέρατων τους. Κάθε χρόνο τα κέρατά τους πέφτουν και την επόμενη χρονιά ξαναεμφανίζονται μεγαλύτερα.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες φιλοξενούνται επίσης δύο πίθηκοι. Ο περιφραγμένος χώρος είναι ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα και από τη συμπεριφορά τους η οποία είναι άγρια φαίνεται πως οι συνθήκες διαβίωσής του είναι άσχημες αφού δεν ζουν απλά σε ένα ελεγχόμενο χώρο , αλλά ουσιαστικά σε ένα μεγάλο κλουβί.

Λίγο καλύτερες οι συνθήκες για τα δύο αλογάκια πόνυ καθώς και πρόβατα από διάφορες ράτσες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και με κύριο γνώμονα την υγεία των ανθρώπων αλλά και την καλύτερη διαβίωση των ζώων ο Δήμος Τυρνάβου δεν επιθυμεί να διατηρήσει το παράνομο ζωολογικό πάρκο εξετάζοντας ακόμα και την περίπτωση του «λουκέτου» δωρίζοντας τα ζώα σε άλλα νόμιμα πάρκα στην Ελλάδα.

 

 

Του Κώστα Τσόλα

Πηγή: eleftheria.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΔΕΙΑ, ΤΥΡΝΑΒΟΣ, ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Αφήστε μια απάντηση