δασ-δ-θεσσαλονίκης-ερωτηματικά-για-το-379467
ΔΗΜΟΙ | 05.08.2020 | 08:44

ΔΑΣ Δ. Θεσσαλονίκης: Ερωτηματικά για το κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενο

Μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις πληροφορίες για το κρούσμα κορωνοιού σε εργαζόμενο του δήμου Θεσσαλονίκης θέτει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Ειδικότερα:

Από άρθρα σε ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης της πόλης, από το βράδυ της Δευτέρας 3/8, πληροφορηθήκαμε ότι συνάδελφος μας βρέθηκε «θετικός στον κορονοιό». Τα άρθρα αυτά βασίστηκαν, όπως αναφέρεται, «σε πηγές της δημοτικής αρχής». Από το πρωί της Τρίτης οι πληροφορίες ενισχυθήκαν από δηλώσεις μελών της διοίκησης. Επειδή οι πληροφορίες για το θέμα είναι πολύ μπερδεμένες θέτουμε ορισμένα ερωτήματα:

-Είναι σίγουροι οι της διοίκησης για τις πληροφορίες που δίνουν; Ο συνάδελφος σε επικοινωνία που είχε με άλλους συναδέλφους, είπε ότι δεν έχει κάνει (τουλάχιστον ως την Τρίτη 4/8) το τεστ κορονοιού, γιατί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του είπαν ότι πρέπει να περάσουν 10 ημέρες από την επαφή του με το κρούσμα.

-Πολύ σωστά ο συνάδελφος ενημέρωσε για επαφή του με κρούσμα και επίσης πολύ σωστά του δόθηκε άδεια για να παραμείνει σε περιορισμό. Συμφώνα πάντα με τις «πηγές της δημοτικής αρχής» το συμβάν έγινε γνωστό στη διοίκηση από τις 27/7. Τα γενικόλογα δεν φτάνουν. Θα μας πει η διοίκηση τι μέτρα πήρε συγκεκριμένα πέρα από την άδεια που δόθηκε στον συνάδελφο; Γιατί ούτε καν πληροφόρηση υπήρχε στους υπόλοιπους εργαζόμενους του χώρου που εργάζεται ο συνάδελφος.

-Αν είναι πραγματικότητα ότι οι κρατικές υπηρεσίες συμβούλεψαν τον συνάδελφο να κάνει τεστ μετά από 10 μέρες από την επαφή του με κρούσμα, αποδεικνύετε η έλλειψη που υπάρχει σε τεστ και στους ελέγχους με ευθύνη της κυβέρνησης. Μόνο αν έχει συμπτώματα κάποιος κάνει το τεστ; και πόσες μέρες πρέπει να περάσουν για να γίνει ιχνηλατήσει και τεστ σε επαφές των κρουσμάτων;

Για όσα επαναλαμβάνει η διοίκηση για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, έχουμε απαντήσει πολλές φορές με δελτία τύπου και ανακοινώσεις. Όποιος θέλει να δει τι πραγματικά συμβαίνει ας επισκεφτεί τους χώρους δουλειάς του δήμου και να ρωτήσει τους εργαζόμενους. Στηρίζει και σε αυτό το θέμα την κυβερνητική πολιτική η διοίκηση και το δόγμα της «ατομικής ευθύνης».

Όσα μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση είναι για να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και σε αυτή την κρίση π.χ. αύξηση των επιβατών στα πλοία κ.α. Δεν είδαμε να παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δομών υγείας. Ειδικά τώρα που η επιδημία φαίνεται να είναι σε νέα έξαρση, απάντηση στην κυβερνητική και εργοδοτική  εγκληματική ανεπάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας, είναι η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού.

-Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και έλεγχος από τις                                                              αρμόδιες υπηρεσίες για την τήρηση τους.

-Μαζικά τεστ στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

-Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας.