Δανιηλίδης: ΟΧΙ στην κατάργηση ή συγχώνευση των ΔΗΠΕΘΕ - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
23
Οκτώβριος
Back

Δανιηλίδης: ΟΧΙ στην κατάργηση ή συγχώνευση των ΔΗΠΕΘΕ

Κατά της κατάργησης ή συγχώνευσης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων τάχθηκε σήμερα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κατά την παρουσίαση των «18ων Μερκουρείων», που έγινε παρουσία του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Κώστα Νικολόπουλου, και των σκηνοθετών των δημοτικών θεάτρων Τάσου Ράτζου (Συκεών) και Γιώργου Κιουρτσίδη (Νεάπολης).

Εκπέμποντας φωνή αγωνίας, ο Σ. Δανιηλίδης απέρριψε ως «τραγική» κάθε σκέψη ή άποψη κατάργησης των ΔΗΠΕΘΕ λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως επίσης καταδίκασε την άποψη της συγχώνευσής τους για λόγους βιωσιμότητας.

«Η βιωσιμότητα των θεάτρων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί χωρίς να υπάρχει κατάργηση κάποιων ΔΗΠΕΘΕ, αλλά με συμπαραγωγές και συνέργειες κάποιων γειτονικών. Δεν χρειάζεται να καταργούμε θεσμούς που έχουν ιστορία, παρόν και δυνατότητα παρουσίας και στο μέλλον σε τέτοια σοβαρά και ποιοτικά ζητήματα. Ασφαλώς πρέπει να υπάρχει εξυγίανση, εξορθολογισμός και νοικοκύρεμα των οικονομικών, οργανικών και λειτουργικών πτυχών των ΔΗΠΕΘΕ, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνδυάζεται με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Η χώρα μας δεν μπορεί να υποστεί κι αυτό το γεγονός σε βάρος της παιδείας και του πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά, και προσέθεσε: «Ακόμη και με μειωμένους προϋπολογισμούς, ακόμα και με εθελοντική υποστήριξη, στήριξη των τοπικών δυνάμεων και παραγωγικών φορέων πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία η διατήρηση των ΔΗΠΕΘΕ».

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επανέφερε την πρότασή του για καθιέρωση αντίστοιχων «Μερκουρείων» στην έδρα κάθε δημοτικού θεάτρου, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες παραστάσεις ανά την επικράτεια που θα έδιναν άλλη ώθηση στις σκηνές. «Φανταστείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν το θεατρικό πολιτιστικό τοπίο της χώρας εάν υπήρχαν σε 16 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας 16 συναντήσεις όλων των ΔΗΠΕΘΕ. Θα δινόταν η δυνατότητα στο λαό της περιφέρειας να απολαμβάνει υψηλού ποιοτικού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρόσφερε ένα ισχυρό στοιχείο βιωσιμότητας στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. καθώς είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να εξασφαλίζονται 20 επιπλέον παραστάσεις πριν αρχίσουν τη θεατρική τους παραγωγή, και να ξεκινούν το σχεδιασμό τους με συνολικά τουλάχιστον 50 παραστάσεις δεδομένες, αντί μόνο το πολύ 15 που συνήθως δίνονται», ανέφερε.

«Μερκούρεια 2012» χωρίς καμία επιβάρυνση για το δήμο

«Εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Είναι μια δύσκολη χρονιά, με μόνο έξι παραστάσεις όταν στο παρελθόν είχαμε φτάσει τις 15-16, αλλά θα συνεχίσουμε να δίνουμε βήμα στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και στις δημοτικές σκηνές, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμα της Μελίνας για πολιτιστική και θεατρική αποκέντρωση», είπε.

Ειδικά στο σκέλος αυτό αναφέρθηκε στα οικονομικά της διοργάνωσης, η οποία «δεν επιβαρύνει το δήμο ούτε με ένα ευρώ, αφού ο προϋπολογισμός καλύπτεται από χορηγίες και διαφημίσεις», με το κόστος να διαμορφώνεται κάτω από τις 20.000 ευρώ έναντι περίπου 40.000 ευρώ πέρσι. «Αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει μεράκι, καλή διαχείριση, αγώνας, αξιοποίηση δυνάμεων, πείσμα, πίεση και υπομονή, μπορούμε να καταφέρουμε δύσκολα πράγματα και να κρατάμε σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο τέτοιο πολιτιστικό θεσμό χωρίς να επιβαρύνουμε τα οικονομικά του δήμου και χωρίς να πλήττεται το θέμα της ποιότητας», τόνισε.

Οι συμμετοχές και το πρόγραμμα

Η αυλαία των 18ων ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ ανοίγει αύριο, Τρίτη 21.8, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας με το έργο του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνιστές τους Σταύρο Νικολαΐδη, Ελένη Ουζουνίδου και Περικλή Καρακωνστάνογλου, για να ακολουθήσουν:

  • Τετάρτη 22.8: «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης – Σκηνοθεσία: Άρης Αλεξάνδρου – Πρωταγωνιστές: Παναγιώτης Μπουντούρης, Νικολέττα Βλαβιανού Δημήτρης Μυλωνάς.

  • Πέμπτη 23.8 και Παρασκευή 24.8: Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζει την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη και ερμηνευτές τους Στέλιο Μάινα, Μηνά Χατζησάββα, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Ιωάννα Παππά και Γιάννη Στάνκογλου.

  • Σάββατο 25.8: Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων ανεβάζει τον «Μαδραγόρα» του Νικολό Μακιαβέλι σε σκηνοθεσία Περικλή Παπαδόπουλου και με πρωταγωνιστές τους Ξανθή Γεωργίου, Αρη Τσαμπαλίκα και Αθηνά Τσικνή.

  • Τρίτη 28.8: Το Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης ανεβάζει τη «Λιολά» του Λουίτζι Πιραντέλο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιουρτσίδη με τους ρόλους να ερμηνεύουν οι σπουδαστές του α’ και β’ έτους του θεατρικού εργαστηρίου.

  • Πέμπτη 30.8: Ο κύκλος των παραστάσεων κλείνει με το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το έργο «Ενός λεπτού σιγή» σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, έργο που στηρίζεται σε ποιήματα παλαιότερων και νεώτερων Ελλήνων ποιητών.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!