Δ.Ζαγορίου: Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση καθαριότητας, παρά το «μπλόκο» της Αποκεντρωμένης

Επιμένει ο δήμος Ζαγορίου στην ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων, παρά την σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του «ήδη εκδόθηκε (ζητήθηκε με τα ασφαλιστικά μέτρα) προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης και ο Δήμος έχει κινήσει τη διαδικασία-όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια- για την διενέργεια του διαγωνισμού, ώστε να ανατεθεί το έργο της αποκομιδής σε ιδιώτη.  Η σύμβαση που είχε συνάψει ο Δήμος Ζαγορίου  με τον ανάδοχο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της νέας ανάθεσης», προστίθεται.

Σύμφωνα με τον δήμο Ζαγορίου, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «είναι ακατανόητη», καθώς «υποστηρίζει ότι οι Δήμοι λόγω του γεγονότος ότι με την 3Κ/2018 προκήρυξη επιτράπηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, (σημειωτέον ότι ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία) άρα και στην καθαριότητα, θα πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα η αποκομιδή σε συνδυασμό και με την προμήθεια απορριμματοφόρων, όπως επικαλείται λανθασμένα όμως, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Δήμαρχος Ζαγορίου: Δεν έχουμε εξοπλισμό, γι΄ αυτό δεν προσλάβαμε προσωπικό

Ωστόσο, με δηλώσεις του ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, αφού με ανάθεση σε ιδιώτη γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, ενώ για την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι  στηρίζεται σε λανθασμένη εκτίμηση και ερμηνεία του νόμου για την προκήρυξη 3Κ/2018, αλλά  και του προγράμματος «Φιλόδημος» για προμήθεια απορριμματοφόρων από τους ΟΤΑ, όταν σαφώς αυτά εξαιρέθηκαν και επιτρέπονται μόνο μηχανήματα έργου και άλλα οχήματα.

Ο Δήμος Ζαγορίου δεν διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό και το προσωπικό για να κάνει με ίδια μέσα την αποκομιδή στα δεκάδες χωριά και σε μια τεράστια έκταση. Από τις  7 εκκρεμείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα μόνο οι 3 αφορούν, προσωπικό καθαριότητας (2 θέσεις) και εργάτες  καθαριότητας (1 θέση) και δεν ζητήθηκαν περισσότερες δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο εξοπλισμός για να γίνει από το Δήμο η αποκομιδή. Ο Δήμος Ζαγορίου ως τουριστικός δεν μπορεί να μείνει χωρίς αποκομιδή και θα επιμείνει στη συνέχιση της διαδικασίας ανάθεσης σε ιδιώτη με διαγωνισμό, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μη διαθέτοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό και το προσωπικό για να ανταποκριθεί με ίδια μέσα», τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αφορά πολλούς δήμους, στο Νομό Ιωαννίνων και στη χώρα και απαιτείται η παρέμβαση της ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να βρεθεί συνολική λύση», καταλήγει ο δήμαρχος.

Παλιά και όχι νέα ιδιωτικοποίηση!

Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο κύριος δήμαρχος υποστηρίζει ότι δεν προχώρησε στις αναγκαίες (σ.σ. όπως αφήνει να εννοηθεί και ο ίδιος) προσλήψεις προσωπικού γιατί δεν υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός. Το ερώτημα όμως είναι γιατί, εφόσον αναγνωρίζει ότι ο δήμος του έχει μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό, όλα αυτά τα χρόνια που είναι δήμαρχος, δεν προχώρησε σε σχετικές προμήθειες. Εκτός κι αν θεωρεί ότι με τον ιδιώτη κάνει καλύτερα την δουλειά του. Αυτό, όμως πρέπει να το πει ξεκάθαρα και όχι με μισόλογα, παίζοντας μάλιστα με τις λέξεις: «Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, αφού με ανάθεση σε ιδιώτη γίνεται όλα αυτά τα χρόνια» (σ.σ. με άλλα λόγια πρόκειται για παλιά και όχι για νέα ιδιωτικοποίηση!)

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!