δ-βύρωνα-δήλωση-του-γρηγόρη-κατωπόδη-γ-984858
ΔΗΜΟΙ | 26.01.2022 | 15:28

Δ. Βύρωνα: Δήλωση του Γρηγόρη Κατωπόδη για την κακοκαιρία

Αντιλαμβάνομαι -και εν πολλοίς συμμερίζομαι- την αγανάκτηση που υπάρχει από το χάος που επικράτησε στο Λεκανοπέδιο, τις τελευταίες δύο μέρες λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις δύσκολες – ομολογουμένως- συνθήκες. Κληθήκαμε, ως Δήμος, να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία μόνοι μας! Για το σκοπό αυτό διαθέσαμε όλες μας τις δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε τυχόν καθυστερήσεις, λάθη ή παραλείψεις αλλά όχι να απολογηθούμε -ούτε και θα χρεωθούμε- ευθύνες άλλων. “, τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης.

Αναλυτικά:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η κακοκαιρία βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε. Τα τηλέφωνα του γραφείο μου είναι διαθέσιμα από το Σάββατο και όλο το 24ωρο για τα προβλήματα των συμπολιτών μας, ενώ δημοτικά συνεργεία, με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών δασοπυροσβεστων, βρίσκονται στους δρόμους για αποχιονισμούς, μεταφορά ασθενών και όποια άλλη βοήθεια μπορούν να προσφέρουν στους συμπολίτες μας. Ενημερωθήκαμε εγκαίρως για την κακοκαιρία και προετοιμαστήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Την προηγούμενη Πέμπτη σε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο, καθορίσαμε το σχέδιο δράσης. Την Παρασκευή παραλάβαμε 30 τόνους αλάτι. Το Σάββατο μοιράσαμε 2 επιπλέον τόνους αλάτι σε σάκους, σε δύσκολα σημεία του Καρέα και το ίδιο βράδυ ρίξαμε αλάτι στους δρόμους του. Είμαστε όλοι –συνεχώς- επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Τα εκχιονιστικά του Δήμου οι αλατιέρες και όλα τα διαθέσιμα οχήματα κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε βασικές υποδομές, όπως το Κέντρο Υγείας.

Είχαμε προβλήματα με τον αποχιονισμό του Καρέα, γιατί έκλεισε η Κατεχάκη και τα εκχιονιστικά του Δήμου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Ο αποχιονισμός της, όμως, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά της Περιφέρειας. Τα προβλήματα μας όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Το κλείσιμο της Αττικής Οδού δεν μας επέτρεψε να παραλάβουμε έγκαιρα 30, ακόμα, τόνους αλάτι που αγοράσαμε και είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε τον παγετό στους δρόμους. Ούτε φυσικά να παραλάβουμε περισσότερο αλάτι -που ζητήσαμε- από την Περιφέρεια.

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η απομάκρυνση από τους δρόμους σπασμένων κλαδιών και δέντρων, που έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Για να απομακρυνθούν αυτά θα πρέπει να προηγηθεί σχετική έκθεση της αστυνομίας, που είναι προϋπόθεση για να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατη μέσα στη γενικότερη αποδιοργάνωση που επικρατεί.

Αντιλαμβάνομαι -και εν πολλοίς συμμερίζομαι- την αγανάκτηση που υπάρχει από το χάος που επικράτησε στο Λεκανοπέδιο, τις τελευταίες δύο μέρες λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις δύσκολες – ομολογουμένως- συνθήκες. Κληθήκαμε, ως Δήμος, να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία μόνοι μας! Για το σκοπό αυτό διαθέσαμε όλες μας τις δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε τυχόν καθυστερήσεις, λάθη ή παραλείψεις αλλά όχι να απολογηθούμε -ούτε και θα χρεωθούμε- ευθύνες άλλων. 

Η προσπάθεια μας συνεχίζεται ασταμάτητα. Ο αποχιονισμός των δρόμων θα εξακολουθήσει από δύο εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου.»