δ-βόλου-δημοψήφισμα-ζητά-η-αντιπολίτε-112412
ΔΗΜΟΙ | 02.04.2018 | 14:15

Δ. Βόλου: Δημοψήφισμα ζητά η αντιπολίτευση για δημιουργία μονάδας παραγωγής καυσίμων

Αίτημα για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος κατέθεσαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βόλου για τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και β/ την καύση ή μη απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου. Συγκεκριμένα το αίτημα αναφέρει τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη με την καύση απορριμμάτων με τη μορφή RDF και στην προοπτική μεγάλης αύξησης των ποσοτήτων τους, στο τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, και με τη μετατροπή του Βόλου σε «σκουπιδαποθήκη» της Νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα, δε, και με πρόσφατο δελτίο τύπου της εταιρείας, η πανηγυρική αναφορά στις επενδύσεις της στον τομέα της καύσης απορριμμάτων, στην Πολωνία και σε χώρες της Αφρικής (Αίγυπτο, Μαρόκο), δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τα περιβαλλοντικά επικίνδυνα σχέδιά της για το τοπικό εργοστάσιο, κορυφώνοντας την ανησυχία των δημοτών για ζοφερές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Ο Δήμος Βόλου εκ του νόμου δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα στις επιχειρήσεις της περιοχής. Έχει, όμως, θεσμικά τη δυνατότητα και την υποχρέωση, εκπροσωπώντας τα καθολικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, να ασκεί κοινωνικό έλεγχο σε ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτή τη θεσμική δυνατότητα και υποχρέωση η δημοτική αρχή την έχει απεμπολήσει, επιδιδόμενη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δήθεν αντιδράσεων και διαμαρτυριών για την καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ, με μόνο στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Η υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής αποδεικνύεται, εξάλλου, από την επιμονή της -ακόμη και μετά τα χθεσινά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν ότι η ΑΓΕΤ μετατρέπεται ουσιαστικά σε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών- για τη δημιουργία, στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, μονάδας παραγωγής SRF που προορίζεται για την τσιμεντοβιομηχανία, δεσμεύοντας το μέλλον της πόλης και του Δήμου σε μία τέτοια επικίνδυνη επιλογή, σε αντίθεση με την πρότασή μας, που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστημονική πρακτική για περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις και που υιοθετείται από άλλους δήμους της χώρας, η οποία προβλέπει την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με βάση τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ανάκτηση υλικών. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ιδιότητες των δύο επιστημόνων – εισηγητών στην ημερίδα – παρωδία που διοργάνωσε πρόσφατα για το θέμα ο Δήμος Βόλου (μέλος του Δ.Σ. της ΑΓΕΤ ο ένας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έκανε την προμελέτη για τη μονάδα του Δήμου ο άλλος), δεν μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι η καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ και η δημιουργία μονάδας από τον Δήμο για την παραγωγή SRF αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και αποκαλύπτουν τη συνενοχή της δημοτικής αρχής.

Πιστεύουμε ότι οι όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τέτοια μείζονος βαρύτητας θέματα, που θα δεσμεύσουν την πόλη για δεκαετίες, με ενδεχόμενες βαρύτατες συνέπειες, θα πρέπει να τεθούν στην κρίση της τοπικής κοινωνίας, με τη μορφή τοπικού δημοψηφίσματος. Καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί, ούτε και δικαιούται, να πάρει μόνη της την ευθύνη τέτοιων μείζονος σημασίας αποφάσεων, πολύ περισσότερο, όταν δεν περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Συνεπώς, πρόκειται για θέματα για τα οποία κατεξοχήν απαιτείται η αυθεντική έκφραση της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, για το θέμα της δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ, ο ίδιος ο δήμαρχος, στην προσπάθειά του να εκτονώσει την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα γίνει τελικά ό,τι επιθυμούν οι πολίτες. «Ιδού», λοιπόν, «πεδίον δόξης λαμπρόν», να εκφραστούν οι πολίτες μέσω τοπικού δημοψηφίσματος.

Ως γνωστόν, ο Κώδικας Δήμων και ο «Καλλικράτης» προβλέπουν μεν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, δεν έχει όμως εκδοθεί ακόμη το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Κατά συνέπεια, δεν έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επομένως, μπορεί μεν να μην παραγάγει δεσμευτικές έννομες συνέπειες, ωστόσο η έκφραση της λαϊκής βούλησης και η λαϊκή ετυμηγορία θα έχουν μείζονα πολιτική βαρύτητα, που κανένα κέντρο λήψης αποφάσεων, πολύ περισσότερο η δημοτική αρχή στο θέμα που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, δεν θα μπορεί να αγνοήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και στο άρθρο 3, παρ. 3,4 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, οι παρακάτω υπογράφοντες δεκαέξι (16) δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου ζητούμε τη διεξαγωγή, εντός επτά (7) ημερών, συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέμα:

– Λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στον Δήμο Βόλου για: α/ τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και β/ την καύση ή μη απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου,

Τα προτεινόμενα ερωτήματα για το δημοψήφισμα είναι:

1. «Συμφωνείτε με τη δημιουργία στον ΧΥΤΑ Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF από απορρίμματα; ΝΑΙ – ΟΧΙ».

2. «Συμφωνείτε με την καύση απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου; ΝΑΙ – ΟΧΙ».

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΔΕΚΑΕΞΙ (16) ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

1. Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου

2. Ιάσονας Αποστολάκης

3. Κωνσταντίνος Γαργάλας

4. Θεολόγος Διαμαντένιας

5. Ματθαίος Δραμυτινός

6. Αχιλλέας Καλυβιώτης

7. Νικόλαος Κανελλής

8. Ελευθέριος Κατσαλής

9. Θωμάς Κλημόπουλος

10. Φωτεινή Κοκκινάκη

11. Ιωάννης Λαΐνας

12. Φώτιος Λαμπρινίδης

13. Αναστασία Οικονόμου

14. Μαργαρίτης Πατσιαντάς

15. Δημήτριος Πέγιος

16. Νικόλαος Στόικος