Δ. Βόλου: Αποζημίωση μαμούθ σε ιδιοκτήτη έκτασης με ελιές

Τις ελιές για χρυσάφι καλείται να πληρώσει ο Δήμος Βόλου, σε ιδιοκτήτη έκτασης στα Αϊβαλιώτικα, που απαλλοτριώθηκε, προκειμένου να δημιουργηθεί πλατεία και παιδική χαρά στο πλαίσιο του Σχεδίου Πόλης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Λάρισας, όπου προσέφυγε ο ιδιοκτήτης, ο Δήμος, καλείται να πληρώσει από τα ταμεία του 300 ευρώ για κάθε μία από τις 98 ελιές του οικοπέδου και 200 ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις αχλαδιές, που υπήρχαν εκεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος», το θέμα της υπερβολικής τιμής για την αποζημίωση μιας ελιάς που επιδίκασε το Εφετείο, «σήκωσε» ο σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» και μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, Κώστας Γαργάλας. Μόλις είδε την εισήγηση της υπηρεσίας για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου, επέστησε την προσοχή στην επιτροπή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις καταστροφής είναι 1,5 ευρώ ανά δέντρο.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις ανά ελιά σε πλήρη καρποφορία εντός του παραγωγικού της βίου, δεν αποζημιώνεται με περισσότερα των 55 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απώλειας παραγωγής για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Έστω κι έτσι όμως, με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Δήμος καλείται να βγάλει από τα ταμεία του αποζημίωση πέντε φορές πάνω από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς.

Η επιτροπή φέρεται να αναγνώρισε ότι το κόστος της αποζημίωσης είναι υψηλό. «Κι αν δεν εγκρίνουμε ποτέ την εισήγηση; Ας πάει ο δικαιούχος στο Εφετείο να πάρει τα χρήματά του», ανέφερε ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος.

Η απόφαση επί του θέματος αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου να εξεταστεί προσεκτικότερα. Σημειώνεται ότι εκτός από τις ελιές και τις αχλαδιές, προβλέπεται αποζημίωση για τις περιφράξεις. Συνολικά το ύψος της αποζημίωσης του ιδιοκτήτη φτάνει στις 63.250 ευρώ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΕΛΙΕΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ


Αφήστε μια απάντηση